Eddig: 1 654 863 / 3 000 000 Ft, 77 támogató. Még7nap.
Légy része az igazságnak!

Megnyerte az argentin elnökválasztást a celebből lett szélsőjobboldali politikus, Javier Milei

A férfi láncfűrésszel kampányolt.

A tévés celebből lett politikus és szélsőjobboldali libertárius, Javier Milei győzelme beláthatatlan jövő felé viszi Dél-Amerika legnagyobb gazdaságát - írta a Telex. Aki lemaradt az argentin politikai élet követéséről, annak röviden összefoglaljuk, hogy Milei volt egyébként az, aki

 • láncfűrésszel kampányolt maga mellett,
 • megfogadta, hogy letöri az inflációt,
 • de nemcsak letöri, hanem eltörli a pesót és a nemzeti bankot, helyette amerikai dollárt vezet be – még akkor is, ha elemzők szerint ez Argentína gazdaságát tovább rontaná a válság mellett,
 • az argentin származású katolikus egyházfő, Ferenc pápa felé úgy fejezte ki büszkeségét, hogy „kommunista faszszopónak” nevezte.
 • Emellett Milei egy klímatagadó populista, akit „az Őrültként” becéznek Argentínában, aki megkérdőjelezte, hogy az 1976-'83 között hatalmon lévő Nemzeti Újjászervezési Folyamat diktatúrája megölte volna azokat, akik nem értettek egyet a rendszerrel – nagyjából közel 30 ezer embert.

  Milei a szavazatok 99%-os feldolgozottságnál 55,69%-on állt, riválisa, a balközép Sergio Massa 44,3%-nál. Massa elismerte vereségét, Javier Milei pedig elmondta győzelmi beszédét: „ma kezdődik Argentína újjáépítése” – fogalmazott Milei, aki „csodának” nevezte győzelmét. Milei megválasztásával a Massa által képviselt peronista mozgalom évtizedes kormányzása is véget ért Argentínában.

  Az 53 éves, infláció legyőzésével és a szegénység visszaszorításával kampányoló Javier Mileit Donald Trumphoz és Jain Bolsonarohoz hasonlították a kampány alatt. Nem véletlen tehát, hogy Donald Trump volt amerikai elnök elsők között gratulált Mileinek a győzelméhez. Mondván: Milei „újra naggyá teszi Argentínát”. Bolsonaro pedig úgy fogalmazott: „a remény ismét csillog Dél-Amerikában”. A radikális jobboldaliak sorából gratulált Mileinek Elon Musk is, aki szerint a „jólét áll Argentína előtt”.

  Milei támogatói szerint új elnökük egy „gazdasági látnok”, aki képes „kivezetni Argentínát a gazdasági válságból”. Argentínában magasabb, mint 140%-os az infláció, amiről a Milei azt állította, „tudja, hogyan kell kiirtani az infláció rákfenéjét”.

  Kolumbia baloldali elnöke, Gustavo Petro szerint Milei győzelmével „a szélsőjobb győzött Argentínában, ez szomorú hír Latin-Amerika számára”. Az argentin baloldal alapvetően is aggodalmát fejezte ki egy olyan jövőbeni elnökkel szemben, aki ingadozó személyiség, és akinek radikális gondolatai között felbukkant a szervkereskedelem legalizálása, több tucat minisztérium bezárása, valamint a kapcsolat megszakítása Argentína két legnagyobb kereskedelmi partnerével, Brazíliával és Kínával.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet