Megnyerte az argentin elnökválasztást a celebből lett szélsőjobboldali politikus, Javier Milei

A férfi láncfűrésszel kampányolt.

A tévés celebből lett politikus és szélsőjobboldali libertárius, Javier Milei győzelme beláthatatlan jövő felé viszi Dél-Amerika legnagyobb gazdaságát - írta a Telex. Aki lemaradt az argentin politikai élet követéséről, annak röviden összefoglaljuk, hogy Milei volt egyébként az, aki

 • láncfűrésszel kampányolt maga mellett,
 • megfogadta, hogy letöri az inflációt,
 • de nemcsak letöri, hanem eltörli a pesót és a nemzeti bankot, helyette amerikai dollárt vezet be – még akkor is, ha elemzők szerint ez Argentína gazdaságát tovább rontaná a válság mellett,
 • az argentin származású katolikus egyházfő, Ferenc pápa felé úgy fejezte ki büszkeségét, hogy „kommunista faszszopónak” nevezte.
 • Emellett Milei egy klímatagadó populista, akit „az Őrültként” becéznek Argentínában, aki megkérdőjelezte, hogy az 1976-'83 között hatalmon lévő Nemzeti Újjászervezési Folyamat diktatúrája megölte volna azokat, akik nem értettek egyet a rendszerrel – nagyjából közel 30 ezer embert.

  Milei a szavazatok 99%-os feldolgozottságnál 55,69%-on állt, riválisa, a balközép Sergio Massa 44,3%-nál. Massa elismerte vereségét, Javier Milei pedig elmondta győzelmi beszédét: „ma kezdődik Argentína újjáépítése” – fogalmazott Milei, aki „csodának” nevezte győzelmét. Milei megválasztásával a Massa által képviselt peronista mozgalom évtizedes kormányzása is véget ért Argentínában.

  Az 53 éves, infláció legyőzésével és a szegénység visszaszorításával kampányoló Javier Mileit Donald Trumphoz és Jain Bolsonarohoz hasonlították a kampány alatt. Nem véletlen tehát, hogy Donald Trump volt amerikai elnök elsők között gratulált Mileinek a győzelméhez. Mondván: Milei „újra naggyá teszi Argentínát”. Bolsonaro pedig úgy fogalmazott: „a remény ismét csillog Dél-Amerikában”. A radikális jobboldaliak sorából gratulált Mileinek Elon Musk is, aki szerint a „jólét áll Argentína előtt”.

  Milei támogatói szerint új elnökük egy „gazdasági látnok”, aki képes „kivezetni Argentínát a gazdasági válságból”. Argentínában magasabb, mint 140%-os az infláció, amiről a Milei azt állította, „tudja, hogyan kell kiirtani az infláció rákfenéjét”.

  Kolumbia baloldali elnöke, Gustavo Petro szerint Milei győzelmével „a szélsőjobb győzött Argentínában, ez szomorú hír Latin-Amerika számára”. Az argentin baloldal alapvetően is aggodalmát fejezte ki egy olyan jövőbeni elnökkel szemben, aki ingadozó személyiség, és akinek radikális gondolatai között felbukkant a szervkereskedelem legalizálása, több tucat minisztérium bezárása, valamint a kapcsolat megszakítása Argentína két legnagyobb kereskedelmi partnerével, Brazíliával és Kínával.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet