Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mi kell a nőnek vagy a férfinak, hogy jól érezze magát bőrében? Stílustanácsadónk megmondja

Stílus, divat, mosoly, magabiztosság, egy gyönyörű magassarkú és kizárólag hosszúujjú ing! Kovács Delinkével, Delivel csevegtünk mindenféle csajos és pasis témáról.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kedd reggel van. Tanácstalanul állok a szekrényem előtt: vajon ma mit vegyek fel? Igen tudom, ez a nők mindennapos problémája, de ma egy stílustanácsadóval találkozom, muszáj valahogy kinéznem. Végül egy sötét, aszimmetrikus szoknyára esik a választásom, fekete harisnyával, magassarkúval és egy egyszerű hátul kivágott fekete toppal. Nem igazán viselek ékszert, de egy elegáns óra jól fog menni az összeállításomhoz.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

5-re beszéljük meg a találkozót. Eddig csak fotókon láttam őt. Kint várom a megbeszélt kávézó előtt, ugyanis az zárva, így új helyet kell keresnünk. Egyszer csak odalibben mellém egy kedves mosolygós, sportosan elegáns lány, bemutatkozunk. Második mondata: „Csinos vagy!” Elégedett mosollyal nyugtázom magamban: eltaláltam a mai szettem.

Teljes fesztelenséggel egy kávé mellett kezdünk beszélgetni, mint két régi ismerős. Mindkettőnket érdekel a téma: a stílus, a divat, csak épp egyikünk jobban ért hozzá.

Delinke stylist interjú
Kovács Dávid

Utoljára egy évvel ezelőtt egy másik helyi portálon olvashattunk rólad. Épp egy verseny eredményére vártál.

Igen, tavaly indultam a Marie Claire év street style szettje címéért. Előzetesen kiválasztottam a darabokat, a párom lefotózott, és elküldtem a szerkesztőségnek az anyagot. Nem sokkal később visszajeleztek, hogy bejutottam; elkezdődött a közönségszavazás. Marketingben elég gyenge vagyok, így kicsit nehezemre esett, hogy embereket szavazásra ösztönözzek, de úgy tűnik mégis sikeres volt. Hamar elérkezett az eredményhirdetés napja, ahol a saját szettemben kellett a kifutón végigvonulnom. Ez egy külön stressz volt számomra, mert nem igazán szeretek szerepelni, ráadásul egy profi modell előtt kellett lépkednem, így gondolom elég viccesen nézhettem ki. Végezetül a főszerkesztő kihirdette a nyertest: 25 döntős közül megkaptam 2017. street style szettje címet.

Delinke
Kovács Delinke

A java csak ezután jött, amikor kimentem a nyereményemért és mikrofonba kellett beszélnem. Azt tudni kell, hogy mérhetetlenül zavarban vagyok ilyenkor, de ott, abban a pillanatban magabiztosság öntött el. Talán azért, mert ezeken a helyeken mindig úgy érzem, otthon vagyok.

Ez szuper! Pár szót azért mondanál magadról, hogy jött a stylist téma az életedbe?

Tulajdonképpen már kislányként divattervezőnek készültem, amiről a szüleim óvatosan lebeszéltek. Próbáltak más irányba terelni. Így maradt számomra az ELTE nemzetközi tanulmányok szak. Munkába álltam, majd 2016-ban jött az elhatározás, és elkezdtem a Budapesti Divatiskolát, amit egy év alatt sikeresen elvégeztem. Hozzáteszem sokkal nagyobb lelkesedéssel, mint az egyetemet. Egyébként nem stylist vagyok, hanem stílustanácsadó. Ez utóbbi egyéneknek szól. Persze tanultam stylingolást is, ami inkább magazinoknál szükséges.

Mindig tudod magad továbbképezni, például létezik a színtanácsadás, ahol szépen alá tudják támasztani, hogy kinek, miért, milyen szín. Ebben én annyira nem hiszek, szerintem ez inkább belülről jön, hangulatfüggő; és az ember kedve változik.

Delinke
Kovács Delinke

Egy éve blogolsz. Látszik, hogy szívvel-lélekkel csinálod. Gyönyörű fotók kellemes történetekkel megfűszerezve. Hogy alakult ki ez a posztolási szokás?

A divatsulival párhuzamosan kezdtem el. Először a páromat kértem meg, hogy fényképezzen le minden reggel, majd Kondor Noémi lett a fotósom, akivel egy rendezvényen ismertük meg egymást. Ő nagyon tündéri, abszolút oldja a gátlásaimat. Az elmúlt két év egy önismereti folyamat volt számomra, nagy utat jártam be. Korábban gyűlöltem, ha fotóznak, nem szerettem a középpontban lenni. A suliban néha előfordult, hogy mi voltunk a modellek. Amikor mosolyogni kellett, beleremegett az arcom: ne nézzenek engem! Szörnyű volt!

A honlapodon olvastam, hogy hogyan épül fel egy stílustanácsadás, de hogy néz ki a gyakorlatban?

A honlapomon vagy Facebookon keresztül árajánlatot kérnek. Én visszaküldöm, és ha úgy érzik, akkor tovább egyeztetünk. A komolyabb érdeklődőnek előzetesen küldök egy kérdőívet, és kérek egy egészalakos fotót, ami alapján megnézem a testalkatukat.

Először szeretek minden kötelezettség nélkül találkozni az ügyféllel, hogy ismerjük meg egymást személyesen is, hogy aztán ő is el tudja dönteni, hogy egyáltalán szimpatikus vagyok-e, tetszik-e neki amit ajánlok.

Delinke stylist interjú
Kovács Dávid

Ezt vagy egy közös shopping, vagy egy gardróbrendezés követi. Előbbi 2-3 órát vesz igénybe, utóbbi általában 3-4 óráig tart. Mindent kiszedünk a szekrényből, megbeszéljük, hogy adott ruha miért jó vagy miért nem. Közben rengeteget beszélgetünk, elmondom a javaslataim, mi az, amit érdemes beszereznie, mit kerüljön. Utána elküldöm az összefoglalót, és ha igény van rá, elmegyünk közösen vásárolni.

A legutóbbi hölgynél 12 zsák ruha került elpakolásra a 4 óra alatt. Azt mondta, minden úgy lesz, ahogy szeretném, elfogadja a véleményem. Persze azért maradt ruhája, csak épp azelőtt soha nem selejtezett. Azért keresett meg, mert úgy érezte, káosz van a gardróbjában és nem tudja, hogy merre tovább. Utána elmondta, mennyire hálás, mert ezt egyedül nem tudta volna megcsinálni.

Mennyire vagy őszinte az ügyfeleiddel? Azért ebben a témában nincs igazán választásod, ki kell mondani, amit gondolsz.

Az őszinteség alap nálam, persze nem szeretek senkit megbántani. Van egy mondásom, amit már előzetesen megosztok velük. Így hangzik: „Hát ezt nem tudom értelmezni”. Azt jelenti, hogy nagyon gáz. Már kicsúszott az is a számon, hogy "ezzel nem tudok mit kezdeni". Csak akkor dicsérek, ha valami tényleg tetszik; a felesleges körbeugrálás nem az én stílusom.

Delinke stylist interjú
Kovács Dávid

Sokan megkerestek már?

Szombathelyen néhányan. Ahogy említettem, gyenge a marketingem. Én tényleg segíteni szeretnék, nem nyerészkedni. Apukámtól mindig meg is kapom, hogy ebből, hogyan akarok majd megélni. Olyan sok csinos és szép nő jár az utcákon, aki nincs tisztában magával.

Néha elmegyek a szombathelyi éjszakába, látom a lányokat, fiúkat. Kicsinosítják magukat, de közben tele vannak gátlásokkal.

A nők arra törekednek, hogy különbözőek legyenek adott ruhában, amivel a végén azt érik el, hogy ugyanúgy fognak kinézni. Ez nem kritika, de igenis mutassák meg, kik ők.

Ha egy kukászsákot veszel magadra, de tisztában vagy önmagaddal, a kukászsák is jól fog rajtad mutatni. Ha viszont gátlásos vagy, felveheted a legdrágább Guccit, nem fog rajtad jól állni. A stílus belülről fakad.

Például egyik nyári napon láttam egy kalapos csipkés ruhás lányt, aki vidáman sétált. Ő volt nekem a napi pozitív. Látszott rajta, hogy mer önmaga lenni.

Urak is kerestek már meg?

Sajnos nem igazán jönnek, pedig úgy gondolom, hogy nagyon praktikus lenne. A legtöbb pasi nem szeret vásárolni, nyűgnek tartja. Ezzel a szolgáltatással pedig időt- és energiát spórolnának meg, és egy időre letudnák a vásárlás viszontagságait. Pesten sok férfi igénybe veszi stílustanácsadók segítségét, mert felismerték, hogy nekik ez könnyebbség; ugyanolyan szolgáltatás, mint például a fodrászat.

Mit gondolsz, elérhető áron dolgozol?

Magyarországon bőven a piaci ár alatt. A külföldiekről ne is beszéljünk.

A blogos fotóidon látom a stílusod egyediségét; például felveszed a csíkost a pöttyössel, amiről azt gondolnám, hogy ez így egy kicsit furcsa, de nézem és azt mondom, hogy tényleg jó az összkép. Hogy van ez?

Ez vagyok én, ez az én stílusom.

Sokan azt gondolják, hogy a stylistok, stílustanácsadók bohócot akarnak csinálni az emberből, vagy hogy úgy akarják felöltöztetni, mint aki épp kilépett egy divatmagazinból. Ez nem erről szól. Hanem az ízléses, stílusos öltözködésről.

A Képtárban volt egy divatbemutató, ahová vittem a saját szettjeim. Más lányok vonultak fel bennük, de rajtuk nem mutatott úgy. Szerintem fontos, hogy a viselt ruhában jól érezd magad, tudj vele azonosulni. Vállaljuk fel az egyéniségünket és ne foglalkozzunk azzal, hogy mások mit mondanak.

Delinke
Kovács Delinke

Érnek támadások a stílusod miatt?

Nem igazán. Néha előfordul, hogy furcsálló tekinteteket kapok. Azt is inkább nőktől.

Ha jellemezhetnéd magad három szóval, milyen Deli?

Azt szoktam mondani: Én csak Deli vagyok. Ha muszáj válaszolnom, talán azt mondanám: kreatív, kocka és kitartó.

Hogy néz ki Deli gardróbja?

Most épp átmenet van; a nyári ruhákat el kellene pakolnom. Egyébként jobb oldalon vannak az egyberuhák, szín szerint. A fehéret, a feketét és a szürkét szeretem, de vannak mintás darabjaim is. Sok testhezálló ruhám nincs, szeretek csak úgy lazán jönni-menni. Aztán szoknyák, overálszerűségek. Minden felakasztva. A felsők színek szerint, nadrágok összehajtogatva. A cipők pedig külön: cipőmániás vagyok.

Mi a kedvenc ruhadarabod?

Az egyberuhák, közepes hosszú.

Kedvenc kiegészítőd?

A nagy gyűrűket szeretem, és az öveket. Amire lehet, övet teszek. Most is akartam, csak akkor nem látszana a felirat a pólómon. Oszlop alkatom van, az övvel ezen lehet optikailag segíteni.

Miért rövid a hajad?

Szerintem jól áll. 6-7 éve egyik reggel így keltem fel, és levágattam. Most egyébként hosszú, holnap megyek fodrászhoz.

Delinke stylist interjú
Kovács Dávid

Mondtad, hogy kocka vagy, mindent megtervezel. Van esetleg most futó projekted?

Rengeteg terv van készülőben. Többek közt szeretnék hétvégi workshopokat tartani hölgyeknek. A blogomon készülök interjú sorozatot csinálni Vas megyei tervezőkkel. Ez egyfajta kutatómunkával jár, mert sokukat én sem ismerem. Szeretnék egy kis divatmegmozdulást Szombathelyen: bemutatót szervezni üzletben, kávézóban, étteremben. Kicsit felrázni a közösséget ebből a szempontból.

Mit jelent számodra a természetesség?

A természetes nő tisztában van önmagával. A smink belefér, de ne essenek át a ló túloldalára, ne akarjanak többek lenni, mint amik, mert az a visszájára fog fordulni.

Apropó smink! Látom, hogy csak rúzst viselsz; szándékosan „csak” ennyi?

Egy kis alapozót és rúzst mindig teszek fel, de nem tudok sminkelni. Elkezdtem Pesten tanulni, beleástam magam annak rejtelmeibe, de sajnos a divat rovására ment. Ha választani kell akkor inkább a divat. Mindenesetre azért veszek még pár órát, hogy normálisan ki tudjam magam festeni.

Milyenek stílusra a magyar emberek?

Ha az átlagot nézzük, úgy gondolom, lenne mit formálni. Kicsit bele vannak szürkülve a hétköznapokba; sokan az öltözködést csak funkciónak tartják. Pesten jobb a helyzet, ott sok a divattal kapcsolatos dolog, de a kisebb városokban még azt mondanám, hogy inkább bátortalanok az emberek.

Miért maradtál Szombathelyen? Miért nem Budapest? Elvégre ott nyitottabbak az emberek.

Ez így van, de én magánéleti okokból, mégis Szombathely mellett döntöttem. Meglátjuk, mit hoz a jövő.

Mi a legnagyobb baki, amit egy hölgy vagy egy úr az öltözködésében elkövethet?

A férfiaknál egyértelműen a rövidujjú ing. Missziómnak érzem azok kiirtását a pasik gardróbjából, emellett a háromnegyedes nadrág, oldalzsebbel megspékelve, szintén érdekes darab.

A hölgyeknél talán a szilikonpántot emelném ki, illetve könyörgöm, ne passzírozzuk bele magunkat eggyel kisebb farmerbe! Hiába kisebb a popsi, az oldalt kibuggyanó feleslegre fókuszál a tekintet, és elrontja az összhatást.

Aztán a kopott magassarkút említeném; ami még ennél is rosszabb, ha hallod is, hogy a fémrész kopog.

Egyébként rengeteg baki fordulhat elő. Például a csillogó testszínű harisnya, ami rendkívül előnytelenül mutat, teltebbé tesz. Én kora tavasztól késő őszig nem is hordok harisnyát, onnantól is csak feketét.

Delinke
Kovács Delinke

Ki a legjobban öltözött magyar férfi?

Schiffer Miklós, a stílusszakértő. Tavaly láttam élőben, ő a makulátlan stílus, elegancia képviselője.

Ki a legjobban öltözött nő?

Zséda: visszafogott diszkrét és szexi. Epres Panni: annyira magas és annyira kecses. Orosz Barbi: nagyon nőcis. Készített velem interjút, és tényleg úgy néz ki, ahogy a tévében látjuk.

Kit öltöztetnél fel legszívesebben?

Leginkább hétköznapi hölgyeket, de ha hírességet kellene mondanom, akkor Rúzsa Magdit. Imádom őt, ő a magyar zenei világban a top.

Mi a legnagyobb álmod?

Elismert szakember szeretnék lenni a divatszakmában. Divatról írnék, szerkesztenék, tanácsot adnék. Mindegy csak divat legyen!

Mit javasolsz az őszre, mit szerezzenek be a hölgyek?

Műbőrt. Nadrág, szoknya, ruha. Csak műbőrből legyen.

Milyen kiegészítőnk legyen otthon mindenképpen?

Egy szép fekete magassarkú.

Végül utolsó kérdésem, miről álmodik a lány?

Nehéz kérdés, mert minden nő másra vágyik. Rengeteg szerepben kell helyt állniuk/állnunk. Dolgozó nők, anyák, társak. Talán ezeket a szerepeket nézve az lehet közös, hogy kimondva vagy kimondatlanul, de azt szeretnék, ha elismernék őket.

Sajnos rengetegen hajhásszak a tökéletességet. Hozzáteszem, sokáig én is hajszoltam. Nem mernek önmaguk lenni, nem merik kimondani a véleményüket. Mindeközben arra vágynak, hogy észrevegyék őket.

Akkor ez egyfajta üzenetet a hölgyeknek és persze az uraknak is: Merjünk önmagunk lenni, és ne azzal foglalkozzunk, hogy mások mit gondolnak vagy mondanak.

Persze nem engedtem el Delit olyan könnyen, egy kis játékkal készültem. Villámkérdéseket tettem fel neki, amire azonnal kellett válaszolnia. Kicsit meglepődött ugyan, de láthatóan élvezte a játékot.

Mi jut a következő szavakról eszedbe először?

Tél

Hideg, sötét

Tavasz

Üde, és akkor születtem

Nyár

Víz, víz, víz

Ösz

Tök jó az öltözködésre

Arany vagy ezüst?

Ezüst

Rózsaszín vagy vörös?

Vörös

Fehér vagy fekete?

Fekete

Rövid vagy hosszú?

Rövid haj, hosszú szoknya

Lapos vagy magas?

Lapos

Alacsony vagy magas?

Magas, férfiban legalábbis biztosan

Sportos vagy elegáns?

Sportosan elegáns. Amilyen az én stílusom is.

Körte vagy alma?

Körte, az almákat nehezebb öltöztetni, de gyönyörű lábaik vannak.

Újság vagy könyv?

Újság

Ördög Nóra vagy Sarka Kata?

Ördög Nóra. De igazán egyik sem.

Katalin hercegné vagy Carrie Bradshaw?

Carrie Bradshaw

Tea vagy kávé?

Kávé, de csak tejjel.

Selyem vagy pamut?

Selyem. Egy szép selyemruha.

Táska vagy cipő?

Cipő

Nyaklánc vagy fülbevaló?

Fülbevaló

Kontaktlencse vagy szemüveg?

Szemüveg, imádom őket.

Rúzs vagy szemhéjpúder?

Rúzs

Szőke vagy barna?

Barna

Bicikli vagy kocsi?

Kocsi, de inkább futok.

Kedvenc ország?

Ausztrália

Legjobban öltözött nemzet?

Olasz

Tengerpart vagy hegy?

Tengerpart, de nem szeretem magam süttetni, elunom az életem. Várost nézni szeretek. A hegy pedig magas, és én rettegek a magasságtól

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés