Közel 3 milliárd forintot kap a kormánytól a szombathelyi TDK és a Schaeffler - Frissített

A szombathelyi fedett uszoda pedig ismét kap az államtól rezsitámogatást. Jelentette be Hende Csaba.

Rendkívüli sajtótájékoztató keretében jelentette be Hende Csaba, szombathelyi országgyűlési képviselője, hogy a magyar kormány a gyármentő program keretében 1,7 milliárd forinttal támogatja a szombathelyi TDK autóipari vállalatot, míg a Schaefflert 1,289 milliárd forinttal.

A cégek a munkahelyek megőrzésére kapják a támogatást. Az összegek olyan költségek finanszírozására szolgálnak, amelyek a jövőt, az adott vállalat foglalkoztatási képességét érintik. Hende Csaba hangsúlyozta, a kormány teszi a kötelességét. „A két cég több mint 5 ezer embert foglalkoztat, ez 5 ezer szombathelyi és környékbeli családot érint. Az ő megélhetésük megtartása a cél” - tette hozzá Hende Csaba.

Hende Csaba a sajtótájékoztatón
Pusztai Krisztina

Javasolta, a részletek tekintetében keresse a sajtó a két vállalatot. Megtesszük.

A politikus arról is beszámolt, hogy a szombathelyi fedett uszoda rezsiköltségeihez 26 millió 740 ezer forinttal járul hozzá a kormány.

Frissítés:

Megkeresésünkre a Schaeffler Savaria Kft. ezt a választ küldte:

„Gyármentő program keretében a Schaeffler Savaria Kft. nem kapott és nem is igényelt kormányzati támogatást sem most, sem a múltban.”

„Korábban beruházásaink kapcsán ítéltek meg a vállalat számára állami támogatást. Legutóbb e-mobility üzemünk megvalósításával kapcsolatban igényeltünk és kaptunk állami támogatást egyedi kormánydöntés és pályázat keretében. Ekkor vállalatunk hosszútávú kötelezettségvállalások mellett több, mint 5 milliárd forint értékben kapott vissza nem térítendő támogatást (a teljes beruházási költség, azaz a 23 milliárd forintot meghaladó összköltség 21,5%-át).

Jelenleg az e-mobilitás területén végzett, magas hozzáadott értéket képviselő K+F tevékenységünkkel kapcsolatban van folyamatban egy pályázatunk. Ennek keretében további létszámnövekedésre teszünk vállalást, azaz további növekedésünket elősegítő együttműködésről van szó.

Vállalatunk dinamikusan fejlődik, jelenleg is több beruházás zajlik cégünknél, mindkét szombathelyi üzemünknél. Esetünkben nincs szükség gyármentő támogatásra munkahelyeink megőrzéséhez, hiszen stabil jelent és jövőt vagyunk képesek biztosítani közösségünknek. Új munkahelyeket hozunk létre, folyamatosan új kollégákat keresünk, csapatunk állandóan bővül. Jelenleg is több, mint 200 fő új munkatárs kiválasztása zajlik többféle nyitott pozícióra – régi és új üzemünkbe egyaránt –, melyek megtekinthetők karrieroldalunkon.”

A TDK későbbre ígérte a válaszát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Gazdaság