A szervezők szerint több mint 100 ezren tüntettek ma Budapesten - élőztünk

Ilyen se volt még, együtt tüntetett ma Budapesten a jobbikos, a punk és a liberális. Helyszíni fotókkal és blogfolyammal jelentkeztünk.

Elöljáróban csak annyit, ahogy délután már megírtuk, Fidesz propagandagyár ezerrel tolja a rémisztgetést 2018. April 14. 11:27 Mi vagyunk a többség! – Tüntetés a demokráciáért” címmel ma délután tüntetést szerveznek Budapesten. Az eseményre jelen állapotok szerint 36 ezren jelezték, hogy elmennek, de további 84 ezer érdeklődő csatlakozott hozzájuk a Facebookon. Kezdés 17.30-kor lesz Budapesten az Operánál. Beszédet mond majd Márki-Zay Péter, Hódmezővásárhely polgármestere, Lukácsi Katalin, volt KDNP-s politikus, Gulyás Balázs és Gyetvai Viktor civil aktivisták is. Szombathelyi felszólaló is lesz, állítólag a V, mint Vas nevében Szendrő-Németh Tamás is szót kap majd.

20.30

Magyarország Európához tartozik

- Véget értek a beszédek

A magyar himnuszt, majd európai himnuszt, aztán az Örömódát is elénekelte a Kossuth téren a tömeg.

Menjetek békével

– ezzel búcsúzott Gulyás Balázs, aki még elskandáltatta a tömeggel, hogy új választást akarnak.

20.25 Egy ellenzéki jelöltet kell kiállítani minden fideszes jelölttel szemben

A tüntetőknek Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester levelét olvasták fel:

Ennek a rendszernek is vége lesz, ahogy vége lett a kommunizmusnak is, pedig minden választást megnyertek

- hallhattuk. Márki-Zay egyébként jelen volt a tüntetésen, de nem akart színpadra állni.

Homonnay Gergely író-újságíró-főszervező mondott beszédet, majd Nyáry Luca pedig versét szavalta el.

A legutolsó felszólaló, Gyetvai Viktor diákaktivista kijelentette: a legközelebbi választáson egy ellenzéki jelöltet kell kiállítani minden fideszes jelölttel szemben. Közölte:

Haladéktalanul el kell indulnia a tárgyalásnak a következő évekre szóló közös stratégiáról az ellenzéki pártok közt.

Gyetvai közölte még:

A második lépés annak megszüntetése, hogy Magyarországon két tömeg van, a fideszesek és a rendszer ellenzői. Minden felelős ellenzéki politikusnak és mozgalmárnak kötelessége vidékre menni, meghallgatni az ottani emberek problémáit és valós válaszokat adni a fideszes hazug válaszok helyett. Meg kell azt is mutatni, hogy hamisak a lakájmédia hírei, amikor erőszakos, gyújtogató tüntetőkről írogatnak.

20.12 "Új választást!" Jövő szombaton is lesz tüntetés

Jövő szombaton este 6-kor még többen leszünk ugyanitt, a legfontosabb, hogy új választást akarunk. Új és tisztességes választást akarunk. Békésen és tömegesen fogjuk figyelmeztetni erre a kormányt

- közölte a tömegnek Gulyás Balázs.

19.50 A liberálisok és konzervatívok most fogják meg egymás kezét, és ne eresszék el – kérte Lukácsi Katalin

A volt KDNP-s történész-hitoktató, Lukácsi Katalin szerint Orbán Viktor azokért is felelős, és azok szolgálatára is felesküdik, akik nem rá szavaztak, mert a haza nem lehet ellenzékben.

A tüntetésen
MTI Fotó: Mónus Márton

19.40 Épp a szombathelyi Szendrő-Németh Tamás beszél

Az index.hu beszámolója szerint a színpadon épp a szombathelyi Szendrő-Németh Tamás ügyvéd beszél:

Nem fogunk fejet hajtani a korrupt fideszes hatalom ellen", mondja. A Fidesz nem tűri a gondolat, sem a szólás szabadságát, mondja.
Akartok szabadság nélkül élni? - ordítja a mikrofonba. Vannak, akik csomagolnak. Vannak, akik becsukják a szemüket és fülüket. És itt vagytok ki, mert szeretitek a hazátokat, és egyenes gerinccel akartok élni ebben az országban, mondja.
Egy veszítenivalónk van: a becsületünk. Adjátok a becsületeteket? Én sem - mondja.
Ti cserben hagyjátok a hazátokat? Szolgái akartok lenni egy korrupt hatalomnak? Neeem - üvölti a tömeg, majd átvált Orbán takarodj-gyá. soha ne felejtsük el, ne tudjanak legközelebb kijátszani minket egymás ellen. Csak akkor tudunk véget vetni ennek, ha összefogunk, mondja. Egy mindenkiért, mindenki egyért, üvölti.

Unger András

20.37 Az első felszólaló, és ahogy az MTI látja

Ezzel a képpel és szöveggel számol be a mai tüntetésről az MTI:

Lányi Örs, a tüntetés kezdeményezője a Facebookon meghirdetett, ellenzéki pártok részvételével tartott demonstráción Budapesten, a Kossuth téren 2018. április 14-én. A résztvevők az Operaháztól vonultak a térre:

Lányi Örs, a tüntetés egyik kezdeményezője
MTI / Balogh Zoltán

Lányi egyébként a tüntetőknek magáról is mesélt, mégpedig azt, hogy az ő apja is gázszerelő, de nem milliárdos, mert nincs jóban Orbánnal, és ő sem lett milliárdos, mert nem vette el Orbán lányát. Majd folytatta:

Én is húszas éveim elején járok, mégsem kapok milliárdos beruházásokat, mert nem vagyok Orbán Viktor veje

Mondanivalóját azzal zárta, hogy nem akar elnyomást!

19.40 Lassan megtelt a Kossuth tér, de csak egyre jön a tömeg az Andrássyról

A Kossuth téren és videókat sugároznak kivetítőn, a tüntetők láthatták Bödőcs Tibor Orbán-paródiáját, de Orbán beszédeket is játszanak felvételről.

A szervezők szerint több mint 100 ezren vannak a tüntetők

Unger András

19.32 Legfrissebb fotóink a tömegből

Kollégánknak nincs egyszerű dolga, ugyanis alig van a tömegben internet, így aztán akadozik minden.

Unger András
Unger András

18.45 Szól a Ria ria Hungaria, miközben a tömeg Karácsony Gergellyel szelfizik

Az MSZP-Párbeszéd volt miniszterelnök-jelöltje is kockásingesen kint van a tüntetésen. Az Index tömegben mozgó riportere meg is szólaltatja. Karácsony szerint a választási bukásból tanulni kell, és a szélesebb ellenzéki összefogásra van szükség.

Közben egy szelfi Karácsonnyal
Unger András

De kint van a tömegben Kunhalmi Ágnes is, de más újságírók feljegyezték, hogy kint van Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc, Lendvai Ildikó, Fodor Gábor és Juhász Péter is.

Kunhalmi Ágnes a tüntetésen
Nyugat.hu

18.30 Sokaknál ott a Magyar Nemzet-szamizdat - a legutolsó szám

A választások utáni nap, április 11-én bezárt lap munkatársai állították össze, direkt mára.

18.30 STOP VIKTÁTOR! Szimpátia tüntetés zajlik Londonban is a demokratikus Magyarországért

Ott fél öttől gyülekeznek a Richmond Terrace-nál, London belvárosában. Körülbelül 3000-an lehetnek. Információink szerint szombathelyi felszólaló is lesz a londoni tüntetésen, Csillag Tamás, a Momentum tagja. A fotókat a helyszínről kaptuk, de bővebben erről itt olvashatnak STOP VIKTÁTOR! Szimpátia tüntetés zajlott Londonban is a demokratikus Magyarországért 2018. April 14. 18:41 :

18.00 Bedugult az Opera előtti placc, lassan a belváros is

Az index.hu beszámolója szerint vagy negyven perce már az Operától az Oktogonig ér a tömeg az egyik irányban, a Deák térig a másik irányban.

Az operaház előtt negyed órával a tüntetés előtt
Unger András

17.50 Egyre többen csatlakoznak a tömeghez

Kollégánk a helyszínen van, a budapesti operaház előtt. Bent a tömegben nincs térerő, ezért élőzni egyenlőre nem tudunk. Ahogy leírja, sokféle ember lát maga körül, a fekete pólós ria ria hungáriázó jobbikosoktól a kutyás békés civilekig.

Az operaház előtt negyed órával a tüntetés előtt
Unger András
Az operaház előtt negyed órával a tüntetés előtt
Unger András
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet