Pezseg a komolyzenei élet Vas megyében a jövőben is

Kórusok, amatőr fúvószenekarok is kapnak támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól.

Sok kicsi sokra mehet: kilenc vasi komolyzenei projekt nyert egyenként néhány százezer, összesen 3,8 millió forint támogatást a Nemzeti Kulturális Alap Zeneművészet Kollégiumától. Úgy tűnik, a „leghangosabb” Kőszeg lesz, és soroljuk, mi mindent hallhatunk, hallgathatunk NKA-támogatással.

Egy vasi támogatott szerepel a legutóbbi döntési körben a „magyarországi komolyzenei mesterkurzusok és ismeretterjesztő tematikus, hagyományos és/vagy interaktív komolyzenei foglalkozások” cím alatt az NKA listájában: a kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, amely korábbi sorozatát folytatva „Kőszeg hangzó város zeneakadémia” címmel valósít meg mesterkurzust 300 ezer forint „segítséggel”.

Az amatőr fúvószenekarok között kőszegi és celldömölki támogatott szerepel: a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár kráterhangversenyre és a Ság-hegy kráterében fúvószenekari találkozóra költi a 300 ezer forintot, a kőszegi fúvós alapítvány tavaszi hangversenyre fordíthat ugyanennyit.

Az amatőr kórusmozgalomból is kiveszi a részét Vas vármegye: a kőszegi Concordia- Barátság Énekegyesület 400 ezer forintot kap, hogy részt vegyen az V. Concordia Kórusfesztiválon. Itt a másik vasi támogatott a szombathelyi Horváth Imre, aki a Szent Márton városi kórussal közösen készít műelemző önálló hangversenyt 200 ezer forint NKA-segítséggel.

A „hagyományos komolyzenei hangversenyélet” támogatásában három vasit látunk (és hallhatunk). A kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete Pannónia Hangjai címmel rendez kamarazenekari koncerteket a kőszegi zsinagógában 400 ezer forint támogatással.

A celldömölki Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár a Trio Grazioso kamaraegyüttes koncertsorozatára kap 400 ezer forintot.

Szombathelyen „Mennyi hangok” címmel rendez hangversenyt a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség, 700 ezer forint NKA-támogatással.

Az ötödik komolyzenei sor, amelyben láthatunk vasi támogatottat, az a hang- és képanyag készítésének és kiadásának támogatása. Itt 800 ezer forinttal szerepel a szombathelyi Rác Gábor J. S. Bach Hegedű szólószonáták és partiták CD-felvételével dr. Kalló Zsolttal.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek