Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot

Mindegy 280 millióból meg is lesz. Persze, ha elfogadja holnap a közgyűlés a Kossuth-díjas keramikusművész hagyatékát.

Nem új a terv, már 2014. februárjában közgyűlési téma volt, hogy Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész a szülővárosának, Szombathelynek adományozza munkásságának legszebb darabjait. 2017. november 13-án aláírásra került Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és Szombathely önkormányzata között létrejött vagyonkezelési szerződés, amelynek értelmében az Éva-malom épületében valósul meg a Schrammel-gyűjtemény bemutatása.

Az elképzelésről, az Éva malom történetéről és a Rákóczi utca elejére tervezett múzeumi negyed részleteiről tavaly márciusban részletesen is írtunk Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 . Érdemes belelapozni! Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00

A projekt támogatásáról szóló szerződést idén július 13-án írta alá a Magyar Államkincstár és Szombathely. A beruházás - olvasható a holnapi közgyűlési előterjesztésben - a „Schrammel Imre életművének méltó helyen történő elhelyezése Szombathelyen” elnevezésű projekt - TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00004 azonosítószámú pályázatból 280.000.000,- forint összegben valósul meg.

Amiről holnap a közgyűlésben szó lesz: javaslatot tesznek a Schrammel-gyűjtemény ajándékozási szerződésére

Eszerint Szombathelyre kerül a Schrammel-gyűjtemény legjava, összesen 111 darab alkotás. Emellett az ajándékozási megállapodás részét képezi a munkák leírását tartalmazó műtárgylista is. Az aláírásának napjával Szombathely a műalkotásokra tulajdonjogot szerez.

Az ajándék kezelője az Önkormányzat fenntartásában működő Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) lesz. A kiállítás megnyitását követően a „Schrammel-gyűjtemény” a Múzeum tagintézményeként fog működni. Arra az esetre, ha az Ajándékozó a birtokba adást megelőzően elhalálozik, a gyűjtemény birtokba adójaként a szerződésben meghatalmazott 3. személy jár el - olvashatjuk még a közgyűlési előterjesztésben.

Miért pont az Éva malom lehet a Schrammel-gyűjtemény kiállítóhelye?

A 20. század egyik legjelentősebb magyar keramikusa, Schrammel Imre még 2013. február 8-án ajánlotta fel szülővárosának, Szombathelynek életművét. Schrammel akkor csupán annyit kért, hogy a kiállítóhely a központban, mindenki számára könnyen megközelíthető helyen legyen. Az első javaslat – mesélte a képzőművész - még a Szombathelyi Képtár alatti területről szólt, azt tervezték, hogy ezt az árkádos részt építik be, ott kaphat helyet a gyűjtemény. A Savaria Múzeum vezetőjének ötlete volt, hogy a Bartók hangversenyteremmel átellenben lévő Éva-malom legyen inkább a kiállítóhely. Hiszen, ahogy ezt láthattuk, szervesen kapcsolódik az Iseumhoz, remek terei vannak.

Schrammel Imre tárlata a Képtárban
Schrammel 2015-ös szombathelyi kiállítás megnyitóján Puskás Tivadar szombathelyi polgármesterrel
Nagy Zoli

Az Éva-malomból Schrammel Imre szerint - mesélte tavaly a Nyugat.hu-nak Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 - kevés átalakítással remek kiállítóhelyet lehetne varázsolni, mert nemcsak kiváló egybefüggő terei vannak, de a pincéjét is annak idején jól megcsinálták, nem vizesednek a falak, így az raktárként is funkcionálhatna. A régi ipari létesítmény stílusában, anyaghasználatában is illik a kerámia műfajához.

A 111 darabos gyűjteményének jelentős része 2015. óta a képtárban megtekinthető. Ezt, meséli Schrammel, ha sikerülne a végleges helyet megkapnia, grafikai munkáival és még pár, múzeumokban elhelyezett anyagával egészítené ki. Szombathelyre Az Éva-malomban saját anyagán kívül még egyéb alkalmi kiállításokat is lehetne szervezni.

Schrammel Imre gyűjteménye a Képtárban
Schrammel gyűjteménye jelenleg a képtárban látható. A képre kattintva megnézheti a művész további alkotásait
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet