Szombathely nagy ajándékot kap, a Schrammel-gyűjteményt - már csak fel kell újítani az Éva-malmot

Mindegy 280 millióból meg is lesz. Persze, ha elfogadja holnap a közgyűlés a Kossuth-díjas keramikusművész hagyatékát.

Nem új a terv, már 2014. februárjában közgyűlési téma volt, hogy Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművész a szülővárosának, Szombathelynek adományozza munkásságának legszebb darabjait. 2017. november 13-án aláírásra került Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. és Szombathely önkormányzata között létrejött vagyonkezelési szerződés, amelynek értelmében az Éva-malom épületében valósul meg a Schrammel-gyűjtemény bemutatása.

Az elképzelésről, az Éva malom történetéről és a Rákóczi utca elejére tervezett múzeumi negyed részleteiről tavaly márciusban részletesen is írtunk Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 . Érdemes belelapozni! Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00

A projekt támogatásáról szóló szerződést idén július 13-án írta alá a Magyar Államkincstár és Szombathely. A beruházás - olvasható a holnapi közgyűlési előterjesztésben - a „Schrammel Imre életművének méltó helyen történő elhelyezése Szombathelyen” elnevezésű projekt - TOP-6.1.4-16-SH1-2017-00004 azonosítószámú pályázatból 280.000.000,- forint összegben valósul meg.

Amiről holnap a közgyűlésben szó lesz: javaslatot tesznek a Schrammel-gyűjtemény ajándékozási szerződésére

Eszerint Szombathelyre kerül a Schrammel-gyűjtemény legjava, összesen 111 darab alkotás. Emellett az ajándékozási megállapodás részét képezi a munkák leírását tartalmazó műtárgylista is. Az aláírásának napjával Szombathely a műalkotásokra tulajdonjogot szerez.

Az ajándék kezelője az Önkormányzat fenntartásában működő Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum (a továbbiakban: Múzeum) lesz. A kiállítás megnyitását követően a „Schrammel-gyűjtemény” a Múzeum tagintézményeként fog működni. Arra az esetre, ha az Ajándékozó a birtokba adást megelőzően elhalálozik, a gyűjtemény birtokba adójaként a szerződésben meghatalmazott 3. személy jár el - olvashatjuk még a közgyűlési előterjesztésben.

Miért pont az Éva malom lehet a Schrammel-gyűjtemény kiállítóhelye?

A 20. század egyik legjelentősebb magyar keramikusa, Schrammel Imre még 2013. február 8-án ajánlotta fel szülővárosának, Szombathelynek életművét. Schrammel akkor csupán annyit kért, hogy a kiállítóhely a központban, mindenki számára könnyen megközelíthető helyen legyen. Az első javaslat – mesélte a képzőművész - még a Szombathelyi Képtár alatti területről szólt, azt tervezték, hogy ezt az árkádos részt építik be, ott kaphat helyet a gyűjtemény. A Savaria Múzeum vezetőjének ötlete volt, hogy a Bartók hangversenyteremmel átellenben lévő Éva-malom legyen inkább a kiállítóhely. Hiszen, ahogy ezt láthattuk, szervesen kapcsolódik az Iseumhoz, remek terei vannak.

Schrammel Imre tárlata a Képtárban
Schrammel 2015-ös szombathelyi kiállítás megnyitóján Puskás Tivadar szombathelyi polgármesterrel
Nagy Zoli

Az Éva-malomból Schrammel Imre szerint - mesélte tavaly a Nyugat.hu-nak Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője 2017. November 10. 15:20 - kevés átalakítással remek kiállítóhelyet lehetne varázsolni, mert nemcsak kiváló egybefüggő terei vannak, de a pincéjét is annak idején jól megcsinálták, nem vizesednek a falak, így az raktárként is funkcionálhatna. A régi ipari létesítmény stílusában, anyaghasználatában is illik a kerámia műfajához.

A 111 darabos gyűjteményének jelentős része 2015. óta a képtárban megtekinthető. Ezt, meséli Schrammel, ha sikerülne a végleges helyet megkapnia, grafikai munkáival és még pár, múzeumokban elhelyezett anyagával egészítené ki. Szombathelyre Az Éva-malomban saját anyagán kívül még egyéb alkalmi kiállításokat is lehetne szervezni.

Schrammel Imre gyűjteménye a Képtárban
Schrammel gyűjteménye jelenleg a képtárban látható. A képre kattintva megnézheti a művész további alkotásait
Vágvölgyi Bálint
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet