Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője

Kínai áruház volt, képzőművészeti múzeum lesz belőle, szabadtéri bemutatóhellyel.

A szombathelyi Rákóczi és Thököly sarkon, az Iseum mellett álló, tavaly bezárt kínai áruházról, a volt Éva-malomról fél éve írtunk bővebben Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 . Már akkor is létezett az elképzelés, hogy a7 egykor patinás, viszont burkolatokkal elcsúfított épületet az önkormányzat megvásárolja, és kulturális színteret alakít benne, csatlakozva a múzeumi negyed kialakításának tervéhez.

A szomszédban van az Iseum
Vágvölgyi Bálint
Hírek, vélemények, tudás.
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Hiszen a szomszédban van az Iseum, az utca túloldalán a zsinagóga, azzal szemben a Képtár. És ebben a környezetben virít most is az elcsúfított épület.

Nemrég, az uniós pályázatok tervezésénél kiderült, hogy az ott tervezett inkubátorházra nem lehet Megszűnik az érszűkület a Saághy utcában, összekötik a Körmendi és a Jáki utat 2017. October 30. 12:26 uniós pályázatot benyújtani, így felszabadult egy 280 milliós keret. Lehet viszont pályázni kulturális célra, így a Schrammel-életmű elhelyezésére is. (A Kossuth-díjas magyar iparművész, keramikus ugyanis Szombathelyen született, munkásságának legszebb darabjait pár éve felajánlotta a városnak.)

AThököly utcai oldal
Vágvölgyi Bálint

A városi közgyűlés októberben úgy döntött, a 280 millióra pályázatot nyújt be a Schrammel-életmű elhelyezése céljából. Ez a pénz viszont kevés ahhoz, hogy a volt Éva-malmot felújítsák, azt csak előkészítik. És az Iseum előtt kialakítanak egy szabadtéri bemutatóhelyet.

A malom felújítására pedig újabb uniós pályázatot adnak be, tavaly tavasszal 500 és 600 millió közöttire becsülték annak költségeit.

Kőhajításnyira a Fő tértől és a városházától
Vágvölgyi Bálint

A felújításhoz most már minden joga meglesz a városnak. Márciusi cikkünk Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 szerint akkor még magántulajdonban volt, hirdették is az egyik ingatlanközvetítőnél, de már korábban tervezte a város, hogy megvásárolja. Olyan 250-260 millió volt az ára, de ezt most már nem kell az önkormányzatnak kifizetnie.

Ugyanis az állam veszi meg, jelenleg zajlik a tranzakció, és a megállapodás értelmében az ingatlant kezelésbe az önkormányzatnak adják. Vagyis, a város hasznosíthatja majd, ennek azonban feltétele a sikeres uniós pályázat. De így létrejöhet a régen megálmodott múzeumi, kulturális negyed, kőhajításnyira a Fő tértől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra