Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Az állam veszi meg a szombathelyi volt Éva-malmot, és a város lesz a kezelője

Kínai áruház volt, képzőművészeti múzeum lesz belőle, szabadtéri bemutatóhellyel.

A szombathelyi Rákóczi és Thököly sarkon, az Iseum mellett álló, tavaly bezárt kínai áruházról, a volt Éva-malomról fél éve írtunk bővebben Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 . Már akkor is létezett az elképzelés, hogy a7 egykor patinás, viszont burkolatokkal elcsúfított épületet az önkormányzat megvásárolja, és kulturális színteret alakít benne, csatlakozva a múzeumi negyed kialakításának tervéhez.

A szomszédban van az Iseum
Vágvölgyi Bálint

Hiszen a szomszédban van az Iseum, az utca túloldalán a zsinagóga, azzal szemben a Képtár. És ebben a környezetben virít most is az elcsúfított épület.

Nemrég, az uniós pályázatok tervezésénél kiderült, hogy az ott tervezett inkubátorházra nem lehet Megszűnik az érszűkület a Saághy utcában, összekötik a Körmendi és a Jáki utat 2017. October 30. 12:26 uniós pályázatot benyújtani, így felszabadult egy 280 milliós keret. Lehet viszont pályázni kulturális célra, így a Schrammel-életmű elhelyezésére is. (A Kossuth-díjas magyar iparművész, keramikus ugyanis Szombathelyen született, munkásságának legszebb darabjait pár éve felajánlotta a városnak.)

AThököly utcai oldal
Vágvölgyi Bálint

A városi közgyűlés októberben úgy döntött, a 280 millióra pályázatot nyújt be a Schrammel-életmű elhelyezése céljából. Ez a pénz viszont kevés ahhoz, hogy a volt Éva-malmot felújítsák, azt csak előkészítik. És az Iseum előtt kialakítanak egy szabadtéri bemutatóhelyet.

A malom felújítására pedig újabb uniós pályázatot adnak be, tavaly tavasszal 500 és 600 millió közöttire becsülték annak költségeit.

Kőhajításnyira a Fő tértől és a városházától
Vágvölgyi Bálint

A felújításhoz most már minden joga meglesz a városnak. Márciusi cikkünk Kínai plázából újra műemlék lehet: múzeumi negyedet terveznek Szombathelyre 2017. March 31. 11:00 szerint akkor még magántulajdonban volt, hirdették is az egyik ingatlanközvetítőnél, de már korábban tervezte a város, hogy megvásárolja. Olyan 250-260 millió volt az ára, de ezt most már nem kell az önkormányzatnak kifizetnie.

Ugyanis az állam veszi meg, jelenleg zajlik a tranzakció, és a megállapodás értelmében az ingatlant kezelésbe az önkormányzatnak adják. Vagyis, a város hasznosíthatja majd, ennek azonban feltétele a sikeres uniós pályázat. De így létrejöhet a régen megálmodott múzeumi, kulturális negyed, kőhajításnyira a Fő tértől.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra