Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Már telt ház van a szombathelyi hajléktalanszállón

Vas megyében jól működik a hajléktalan-ellátás, sem Vasváron sem Sárváron nincs hivatalosan fedél nélküli.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A szombathelyi hajléktalan-ellátórendszerben kettőszázötven, állandó lakcím nélküli hajléktalant regisztráltak. Közülük nagyon sokan igénybe veszik az ellátórendszer szolgáltatásait. A nappali melegedő negyvenfős termében van úgy, hogy ötvenen is tartózkodnak. Ide még azok is betérnek, aki az éjszakáikat az utcán töltik.

Napi két liter bor: "Pia nélkül ezt nem lehet kibírni"
Napi két liter bor: "Pia nélkül ezt nem lehet kibírni"
Tánczos Mihály
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az éjjeli menedékhely huszonöt főt képes fogadni, az éves krízis időszakában pedig további húsz férőhellyel bővíthető. Bujtás Edit igazgató azt is elmondta, hogy két-két fő utcai szociális munkás járja Szombathely utcáit krízisautóval, hogy azokhoz is eljussanak, aki nem veszik igénybe a hajléktalanszállót. Sokakat nem lakáscélú helyen találnak meg, hidak alatt, vagy a parkedrei ingatlanokban.

Szombathelyen egyébként stagnál a hajléktalan személyek száma. Hiába kerülnek ki sokan a rendszerből, sajnálatos módon mindig van utánpótlás. Az is előfordul, hogy valaki visszakerül, még akár évek elteltével is.

És ahol a megyében nincsenek hajléktalanok

Hámoriné Németh Edittől megtudtuk, hogy Sárváron nincs hivatalosan hajléktalan. Tehát, aki az utcán él, annak is van hivatalosan bejelentett lakcíme. Ezt azt jelenti, hogy a fedél nélküli életmódot választja, önszántából teszi. Hozzátette, hogy az önkormányzat természetbeni segély nyújtásával támogatja az utcán élőket. A Gondozási és Családsegítő Központban napi egyszeri meleg étkezést, fürdést és mosási lehetőséget is biztosítanak a rászorulónak. A városnak egyébként nem kötelező feladata a hajléktalan ellátás.

Két hajléktalan húzza meg magát itt éjszakára
Két hajléktalan húzza meg magát itt éjszakára
Tánczos Mihálya

Amennyiben az időjárás télire fordul, tartós fagyok jönnek, a szociális intézmény ideiglenes melegedőt és szállást is nyit az utcán élőknek. Amennyiben lakcím nélküli hajléktalan ember lenne a városban, annak a szociális intézmény segít Szombathelyen vagy Sopronban a hajléktalan szállóban való elhelyezésben.

Vasváron sem él hajléktalan ember

Korábban,ha ilyen élethelyzet alakult ki, minimális lakbérért egy évig a Családok Átmenti Otthon biztosított lakhatást. Ez az időintervallum általában elég volt arra, hogy megoldják a krízishelyzetet. A szálló már bezárt, ezért most az önkormányzat biztosít lakhatást a családoknak, de ez csak néhány hónap, ez alatt meg kell oldaniuk problémáikat.

Utcai élet, illusztráció
Nem ismert

A hajléktalan-ellátás Vasváron sem kötelező önkormányzati feladat. Ilyen élethelyzetbe jutott embereken a Kistérségi Alapszolgáltatási Központ segít étkezés és mosási lehetőség biztosításával. Ha állandó krízishelyzetben, Vasvár is a szombathelyi hajléktalanszállóra tudja irányítani az otthontalan embereket.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Élő csomagok a betonon - Hajléktalanok az éjszakában

Szombathelyen közel 230-an hajléktalanok. Közülük egy Zsolti: ki gondolná róla, hogy ha tehetné, egész nap falná a könyveket. Hajléktalan-mentő éjszakai körutunk a menedékhelyről indult.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés