Vargányás és áfonyás - Oszágos döntőbe jutott tortájával a fiatal szombathelyi cukrász

A merész alkotás már a legjobb 5 között van. Augusztus 20-án hirdetik ki a végeredményt.

„Egy olyan tortát akartam létrehozni, amelynél már az első falatnál a természet jut az ember eszébe. Aki megkóstolja a tortámat az úgy érezheti magát mintha egy erdőben robogó kisvasúton ülne” – mutatja be Sulyok Ágoston, a szombathelyi Mészáros Cukrászda fiatal cukrásza nagy sikert aratott, Erdei kisvasút fantázia névre hallgató mesterművet.

Sulyok Ágoston, a szombathelyi Mészáros Cukrászda cukrásza
Mészáros Cukrászda

Most hirdették ki, hogy Ágoston vargányás áfonya tortája bejutott Magyarország legrangosabb és legismertebb tortaversenyének döntőjébe. Így megkerestük a fiatal cukrászt, hogy gratuláljunk neki és megkérdezzük az első hallásra igencsak merésznek tűnő alkotásáról.

De előbb szóljunk pár szót magáról a versenyről. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete jubileumi, tizenötödik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt augusztus 20-i nemzeti ünnepünk köszöntésére. Idén az Ipartestület meghirdette a „Magyarország Tortája” verseny alkategóriájaként az „Egy a Természettel” versenyt is, melynek győztese lesz a Vadászati és Természeti Világkiállítás Magyarország 2021. hivatalos tortája.

Erdei kisvasút, Sulyok Ágoston alkotása
Mészáros Cukrászda

Most mindkét kategóriába kihirdették azt az öt-öt tortát, ami a döntőbe jutott. És az „Egy a természettel” kategóriába döntőbe jutott a Sulyok Ágostonnak Erdei kisvasút fantázia névre hallgató vargányás gombás áfonya tortája is. A fiatal cukrász mesélt nekünk arról, hogy honnét merített inspirációt és miért mert bevállalni egy elsőre meglepőnek tűnő alapanyagot, a vargányát.

Sulyok Ágoston, a szombathelyi Mészáros Cukrászda cukrásza
Mészáros Cukrászda

Sulyok Ágoston elárulta, hogy ugyan tudja, hogy első hallásra mindenki megijed a vargányától, de azt is hozzátette, hogy „ezzel a tortával be tudom mutatni mindazoknak, akik nem fogyasztottak eddig gombás ételeket, hogy ez egy remek hozzávaló.” A cukrász szerint azok, „akik eddig főétel változatban féltek tőle, lehet most édes kísértésbe esnek, ha meghallják, hogy gomba.” Megtudtuk, Ágoston Franciaországból nyert inspirációt, ugyanis ott mostanában eléggé elterjedt, hogy sok mindent gombával fűszereznek, a chipsektől kezdve a csokik.

A fiatal cukrász rengeteg időt töltött a torta elkészítésével. Megesett, hogy a tortakarika levétele után szétfolyt a krém, de az is, hogy éppen ellenkezőleg túlságosan gumis állagú lett a végeredmény. Illetve az alapanyagok tökéletes harmóniájának eléréséhez is sokat kellett kísérleteznie.

Úgy tűnik azonban, hogy megérte a fáradtság, ugyanis Ágoston alkotása már biztosan a top5-ben van, és augusztus 20-tól a nagyközönség is megkóstolhatja, hogyan harmonizál a vargánya az áfonyával.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód