Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A bagósoknak most kezd elege lenni

Sokan leszoknának az áremelkedés miatt.

Úgy tűnik, a cigaretta ára elérte azt a szintet, ami már lépésre készteti a magyarokat. Az utóbbi két jövedékiadó-emelés 200-250 forinttal is növelhette egy doboz cigaretta árát, ráadásul a drágulás hirtelen jött, nem fokozatosan, mint az elmúlt években. A Pulzus és a Napi felmérésében megkérdezett dohányosok 23 százaléka válaszolta azt, hogy az 1700-1800 forintos ár túl magas, le fogja tenni a cigarettát. - írja a napi.hu .

A drasztikus áremelkedés oka, hogy 2021-ben a magyar kormány végre elhatározta magát, hogy a cigaretta jövedéki adóját az Európai Unió által megkövetelt minimumszintre emelje.

Erre egy 2011-es irányelv kötelezte. Magyarországnak a kívánt adómérték elérésére: a határidő 2017 vége volt. Ám hazánk nem hogy 2017-re, de 2020-ra sem teljesítette az uniós szabályokat. Ezért az Európai Bíróság el is marasztalta Magyarországot, az erről szóló döntést a múlt héten tették közzé.

A cigaretta jövedéki adójának

• legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként és

• el kell érnie a súlyozott átlagár 60 százalékát,

• vagy minimum 115 eurónak kell lennie 1000 szálanként és akkor nem számít az árhoz viszonyított aránya.

A bíróság szerint Magyarország már januárban teljesítette a követelményeket, azóta pedig volt még egy emelés, most április 1-én. Ráadásul mind a januári, mind pedig az áprilisi sokkal nagyobb mértékű volt mint a korábbiak, amelynek meg is lett a következménye. - írja a lap.

2020 november-decemberéhez képest most március-áprilisban egy doboz cigaretta ára 200-250 forinttal is emelkedhetett, amely sokkal nagyobb érvágás a dohányosoknak, mintha fél évente szembesülnek egy 40-60 forintos drágulással. Mostanra ott tartunk egy doboz cigaretta 1700-1800 forintba kerül. Ha valaki napi egy dobozzal szív, akkor több mint 51-55 ezer forintot kell kifizetnie havonta csak cigarettára, amely a nettó minimálbér fele. - összegzi a napi.hu.

A Pulzus Kutató a lap megbízásából azt kérdezte meg a felnőtt magyar lakosság dohányzó részétől, hogy a jelenlegi drágulás miatt változtat-e dohányzási szokásain, esetleg ezt már korábban megtette.

A 18 évnél idősebb lakosság 31 százaléka dohányzik saját bevallása szerint, ez nagyjából megfelel az elmúlt évek felméréseinek és közel 2,5 millió főt jelent. A dohányosoknak pedig igen jelentős része, 23 százaléka válaszolta a Pulzus kérdésére azt, hogy az 1700-1800 forintos ár túl magas, le fogja tenni a cigarettát.

A válaszadók 10 százaléka nyilatkozott úgy, hogy áttér a töltésre, vagyis a finomra vágott dohány vásárlására, amellyel valóban lehet spórolni. Ezt a kormány is tudja, nem véletlen, hogy a cigarettával párhuzamosan a finomra vágott dohány adóját is emelte, pedig annak szintje már régóta megfelel az uniós követelményeknek.

Az emberek 8 százaléka az elektromos cigarettát vagy a hevített dohánytermékeket fogja választani, 22 százalékuk azonban a drágulás ellenére sem változtat szokásain, meg fogja venni a cigarettát, kerül amibe kerül. A válaszadók legnagyobb csoportja, 37 százalék mondta azt, hogy már korábban keresett valamilyen alternatívát, amely lehet töltés, vagy valamilyen füstmentes technológia. - összegez a napi.hu.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra