A bétaházasság lesz a jövő családformája?

Amerikában már ez a trend.

Versenyt futunk az idővel az istenné válásért. Egyre nagyobb hatalmunk van a természet felett, számos járvánnyal is megküzdöttünk már, noha egy épp a torkunkon akadt. A technológiai fejlődés elképesztő ütemben zajlik, manapság nem lehet eltölteni pár napot sem internet nélkül, mert az ember lemarad. Ezt a sebességet kezdtük el átültetni párkapcsolati életünkbe is.

Technológiai fejlesztéseknél (például programoknál) szükség van arra, hogy tesztelni lehessen az adott rendszert.

A béta verzió pontosan erre szolgál: megfigyelhetjük a program működését a majdani valós felhasználási környezetben, kijavíthatjuk az esetleges hibákat, kompatibilitási problémákat, tapasztalatokat szerezhetünk a rendszerről „természetes” körülmények közt. Ebből adódik, hogy a béta verzió a program csak egy ideiglenes állapota, míg el nem éri a tökéletesre fejlesztett verziót.

Mi van akkor, ha technológiai mintákra kezdjük el építeni párkapcsolati életünket?

Évszázadok óta értékrendünk alapját képzi a monogámia. Gyerekként minden lány arról ábrándozik, hogy majd eljön érte a szőke herceg fehér lovon, és boldogan élnek, amíg meg nem halnak. De régebben ugye nem éltünk ilyen sokáig…

Manapság rengeteg minden történik egy ember életében, a világ sem olyan kiszámítható, így hatványozottan érnek minket olyan ingerek, amik képesek változtatni gondolkodásunkon, ezzel akár személyiségünkön is.

Honnan tudhatnánk, hogy akit életünk önállósodásának elején halálig tartó párnak látunk, nem lesz-e egy teljesen másik ember évek, évtizedek múltán? Vagy mi magunk nem változunk-e meg?

Talán nem véletlenül van annyi válás.

2014-ben vette elő újra a modern ember a bétaházasság témáját, a WMN szerint a XIX. században Havelock Ellis már felvetette ugyanis a házasság tesztelésének gondolatát. Margaret Mead antropológus pedig az 1970-es években a „sorozatmonogámia” egyre növekvő népszerűségét jósolta meg.

’14-ben a Time hozta le annak a felmérésnek az eredményeit, mely egy Amerikában futó sorozat kapcsán vázolta fel az amerikaiak házassághoz fűződő viszonyát.

Az 1000 főt érintő felmérésből kiderült, hogy a megkérdezettek (18-49 évesek) 53%-a a bétaházasságot részesítené előnyben az életre szóló társsal ellentétben. A 18-34 év közöttiek körében 43%-uk vélekedik így.

Mi is az a bétaházasság?

Bétaházasság lehet egy 2 évente megújítandó házasság, melyet ha nem frissítenek, automatikusan megszűnik. Nem kell válást intézni, mindenki olcsón megússza.

Egy fokkal komolyabbak az 5, 7, 10 vagy 30 éves terminusok, melyre a válaszadók 33%-a szavazott. 21%-uk pedig kipróbálná az elnöki módszert, miszerint 4 évre kötnék le magukat. Ha a második 4 éves periódusnak is vége, új partnert kereshetnek.

A teljes felmérést tekintve (18-49 évesek) 40%-a szerint el kéne törölni a halálig tartó esküt.

„Nem bízunk a házasság intézményében. A mi generációnk kevésbé vallásos, mint a többi, vagyis nem leszünk (vagy maradunk) egyszerűen Isten iránti elkötelezettségben. Kevésbé kötődünk a hagyományhoz” –mondja egy 29 éves válaszadó.

Természetes, hogy cinikusok vagyunk egy olyan világban, amiben családi vagyonokat költünk esküvőkre, de hamarabb eljön a válás pillanata, minthogy megszáradjon a házassági iratokon a tinta.

Nem csoda, ha átírnánk a szabályokat. A válaszadók 69%-a tehát a házasság mellett van, bár nem hisznek ennyien a házasság „szentségében”.

Kedves kis hazánkban nem készült még felmérés a témában, csak a házassági arányokat láthatjuk évről évre.

Annyi biztos, hogy rituálékra márpedig szükségünk van.

Legyen szó egy 2 évre szóló esküvőről, elmúlásig tartó összeköttetésről vagy egy középiskolai ballagásról. Kellenek a mérföldkövek, amik előre visznek, hogy ne fáradjunk el a tenni akarásban, és, hogy ne daráljanak be a szürke hétköznapok.

Véleményem szerint nem lehet egyszerűen jobbnak vagy rosszabbnak megítélni a bétaházasságok rendszerét, mint a hagyományosat. Rengeteg házasság van, ami bár nem működik, mégis fenntartják a felek -akár a gyermek kárára is. A bétaházasságok mellett ugyanúgy nem biztos, hogy a gyerek megkapja a szükséges törődést, biztonságot, stabilitást.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód