A Civil Kollégium Alapítvány szervez tüntetést a Fertő-parti beruházás ellen Sopronban

Házigazda a Fertő Tó Barátai Egyesület lesz január 29-én a Széchenyi téren.

A Civil Kollégium Alapítvány (CKA) Stop! Kiemelt beruházások kampánya újabb állomáshoz érkezett. A helyszín ezúttal Sopron, Széchenyi tér, a rendezvény helyi házigazdája pedig a Fertő Tó Barátai Egyesület, akikkel a Fertő tavi beruházás anomáliáin keresztül mutatnak rá a kiemelt beruházások problémáira - olvasható a Fertő tó barátai Facebook oldalán .

A január 29-re, szombatra, délután két órára meghirdetett demonstráció invitációjában meg is indokolják, miért kell tiltakozni a beruházás ellen.

A tó maga egy Európában is ritka szikes sztyepp tó, ráadásul több tájegység találkozásánál, valamennyi táj jellemző élővilágát egyesítve. Így jött létre az az egyedülálló biológiai sokféleség, ami a Fertő táj védelmét már önmagában megkívánja - írják.

A Fertő mint határon átnyúló víztest, egyébként többféle nemzetközi és hazai védelem alatt is áll:

- 20 éve része az Unesco kulturális világörökségnek a természet és az ember alkotta szimbiózis révén alakult tájkép miatt.

- Natura 2000 európai uniós védettségű természeti adottságai miatt.

- A Ramsari övezet része a vonuló madarak védettsége miatt.

- A Fertő-Hanság Nemzeti Park része,

- és UNESCO Bioszféra rezervátum is.

Ha ennyire védett, akkor mi a probléma? - adódik a kérdés. Ezt is megválaszolják a szervezők:

Leginkább az, hogy éppen ide tervezik hazánk környezetvédelmi és örökségvédelmi szempontból legkártékonyabb és legnagyobb turiszikai beruházását, amely 60 hektáros kiterjedése mellett a partszakaszból is 2 km-t vesz el. Így a jelenleg jórészt természetes terület jelentős része, 30 százaléka betonnal, térkővel borított területté válik. A beruházás része lesz egy 4 csillagos szálloda, 26 apartmanház, 2 motel és kemping, egy ökocentrum kilátóval és bemutatókerttel, új jacht- és csónakkikötő, fedett és szabadtéri sportpályák és egy 880 állásos parkoló építése is.

A beruházást 2016 decemberétől kiemelt, majd 2018 októberétől nemzetgazdasági célból kiemelt beruházássá nyilvánították. Előkészítése már 3 éve megindult, bár az első két évben “mindössze” a területet zárták el a lakosság elől. A valós tevékenység, vagyis a terület tereprendezése 2020 végén kezdődött, amelynek során mindent feltúrtak, és elüldözték az állatokat.

A kivitelezési munkák, és az elmúlt hónapokban kihirdetett közbeszerzési tenderek során nem tartják be a környezetvédelmi engedély előírásait sem. A Fertő Tó Barátai Egyesület, a Nagy Tavak Koalíció és más civil szervezetek ezt nem tudják elfogadni. Számos civil szervezet, politikus, sőt a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Tudományok Osztálya is tiltakozik a beruházás ellen, de sem az állam, sem a beruházók nem veszik figyelembe hangjukat.

A természetkárosító fejlesztés kiemelt nemzetgazdasági beruházásként valósul meg, azaz hiába van szó védett területről, sokkal lazább az engedélyeztetési eljárás, ráadásul 100 százalékosan állami költségvetésből, vagyis közpénzből épül meg a komplexum.

A Stop! Kiemelt beruházások kampány célja, hogy rávilágítson a kiemelt beruházások törvényi szabályozásának rossz gyakorlatára, ezeknek a lakosságra és a környezetre vonatkozó negatív hatásaira, történjenek akár Budapesten, akár az ország bármely pontján. A budai Vár ügye, a Duna-mentén sokasodó akkumulátorgyárak, a tóparti turisztikai nagyberuházások megmutatják, hogy sem a szakmai műemlék-, természet- vagy katasztrófavédelmi szempontok nem tudnak a határozott beruházói szándéknak gátat szabni, a helyileg érintett civil lakosság tájékoztatása, pláne bevonása, illetve a jövő nemzedékek érdekei pedig szintén nagyon keveset nyomnak a latban.

A demonstráción a Stop Kiemelt beruházások kampányt szervező Civil Kollégium Alapítvány és a Fertő Tó Barátai Egyesület képviselőin kívül egyéb, az ország más pontjairól érkező beruházáskárosult civilek is felszólalnak.

(Nyitóképünk egy korábbi tiltakozáson készült, Töreki Tibor felvétele.)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Közélet