Szeptembertől még a csecsemőktől is kérik a személyit a szálláshelyeken

Ha a szülő netalán nem tudná vagy nem akarná megmutatni a gyerek okmányát, meg kell tagadni tőle a szolgáltatást. Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni.

Biztonsági okokból újabb adatszolgáltatásra kötelezik a szállásadókat, illetve azokat, akik valamilyen szálláshelyet szeretnének igénybe venni. A 24.hu információja szerint az újabb intézkedés bevezetésének dátuma szeptember 1-je.

Elvileg akkortól varrják a koronavírus-válsággal és munkaerőhiánnyal súlyosan érintett szálláshely-szolgáltatók nyakába a kötelezettséget, hogy érkezéskor egy okmányolvasóval fényképezzék le a vendégek iratát, és ezt töltsék fel a Vendég Információs Zárt Adatbázisba (VIZA). Kivétel nincs, a legkisebb szálláshelynek is adatot kell szolgáltatnia. S ami új: a legkisebb vendégek, azaz a csecsemők okmányát is be kell mutatni.

Bár bő két hónap múlva startol az okmányszkennelés, de még számos olyan részletkérdés akad, amelyek miatt a szálláshelyek egyelőre nem tudják, miként felelhetnének meg az új kötelezettségnek.

A vendég oldaláról nézve pedig igen, vannak, akik az adatszolgáltatást beavatkozásnak érzik a magánéletükbe, és aggódnak, vajon ki mindenki pillanthat majd bele a nyilvántartásba.

Mert lesz egy adatbázis, amiből tudni lehet, ki, mikor, kivel, hova ment magyarországi szálláshelyre, például nyaralni...

A VIZA-rendszer tájékoztatójában azt írják, a rendszer biztonságos. Aszimmetrikus titkosítással tárolják az adatokat, azokba csak a rendőrség nézhet bele a törvény szerint – a bűnüldözés, bűnmegelőzés, a közrend, közbiztonság, államhatár rendje, az érintett és mások jogai, a biztonság és a tulajdon védelme és körözés lefolytatása érdekében. Más nem nézheti meg, hogy kik voltak a szállás vendégei. A szálláshely-szolgáltató az adatokat legfeljebb két évig (a tudomására jutást követő első év utolsó napjáig) kezeli, a GDPR-szabályokat betartva, és erről tájékoztatást is kell adnia.

A szállásadó adtaszolgáltatási kötelezettsége annyira komoly, hogy ha a vendég nem hajlandó bemutatni az okmányát, meg kell tagadni tőle a szolgáltatás igénybevételét. Ha az okmánybemutatást megtagadó vendég előleget fizetett, akkor azt vissza kell neki téríteni.

Az okmánybemutatási kötelezettség független a vendég életkorától, így ha kicsi gyerekről van szó, ő is csak akkor szállhat meg a szüleivel, ha bemutatják a fényképes személyazonosító okmányát. Amennyiben pedig az okmányolvasó valamilyen okból nem tudja leolvasni a szükséges adatokat, azokat kézzel kell felvinniük a szálláshelyeknek.

Eddig is gyűjtöttek adatokat, az újabb akció, a VIZA azonban más célt szolgál. 2020. január 1-je óta működik a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK), azóta be kell küldeni a vendég nemét, állampolgárságát, születés idejét, állandó lakcímének települését és irányítószámát anonim módon. Ezen adatok alapján azonban az egyes vendégek nem beazonosíthatók, az adatszolgáltatás statisztikai célból készül, hogy naprakész információk legyenek a hazai szálláshelypiacról.

Az NTAK és a VIZA két egymástól teljesen független, más céllal és más adattartalommal működő rendszer – válaszolta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a 24.hu kérdésére, miért van szükség újabb adatgyűjtésre.

Az NTAK-ba a hatályos jogszabályok szerint szintén minden hazai szálláshely-szolgáltató összes szálláshelyét regisztrálni kellett. A szálláshelyek a szálláshelykezelő szoftveren keresztül szolgáltatnak naponta anonim statisztikai adatokat. Az NTAK célja a statisztikai adatok elemzése, a turizmus szakmai tervezéséhez szükséges adatok rendszerezése. Ezzel szemben a VIZA-rendszer közrendvédelmi célokat szolgál, a személyes adatokban célzottan és kizárólag a rendőrség végezhet keresést bűnmegelőzési és bűnüldözési feladatainak ellátásához.

A hatályos jogszabályok szerint minden szálláshelynek mindkét rendszerbe, két különböző interfészen keresztül kell adatot szolgáltatnia. A szálláshelykezelő szoftverek mindkét adatszolgáltatást automatikusan végzik, ezért ez időben nem jelent többletet. Azoknak a szálláshelyeknek, amelyeknél legfeljebb nyolc szoba és 16 ágy van, ingyenesen biztosítottak szoftvert az NTAK-hoz, a Vendégemet. Nekik jó hír, hogy ez rendelkezni fog okmányolvasó funkcióval is, tehát a VIZA-adatszolgáltatásra is alkalmas lesz. A többi szállás pedig eldönti, milyen okmányolvasót vásárol. Az ügynökség arra hívta fel a figyelmet, hogy érdemes a már használatban lévő szálláshelykezelő szoftver üzemeltetőjével előzetesen egyeztetni arról, hogy a szoftvert mely okmányolvasókkal lehet majd együtt használni. A szálláshelyeknek 2021. szeptember 1-jével kell vendégeiket okmányolvasó használatával érkeztetni – szögezték le.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodaszövetség elnöke azt nyilatkozta, egyelőre nem tudják, milyen szknennert vásároljanak a szállásadók, mit fogad el a rendszer. Tudomása szerint nagyságrendileg 1000 euró (350 ezer forint) körül van egy használható okmányszkenner.

A pandémia miatt komoly válságban van az ágazat, az újabb és újabb kötelező beruházások csak nehezítik a talpraállását. Vagy nem az lenne a cél...?

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Közélet