Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A cukor az új alkohol, a cukor az új halálméreg!

Formában vannak a brit tudósok: szerintük a cukor fellépett a veszélyességi dobogóra, rögtön az alkohol és a dohány mellé.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Rengetegen nyúlunk napi szinten az ízlelőbimbóinkat kényeztető fehér porért, csak épp az nem jut eszünkbe, hogy hiába tetszik az íz a nyelvünknek, a szervezetünknek már nem annyira fog. Épp elég cukrot fogyasztunk hagyományos élelmiszereinkkel, a bónusz édesítés átka viszont elég sok mindenben formát ölthet évek múltán: egészségtelen túlsúly, szív-és érrendszeri betegségek, különféle ráktípusok, vitaminhiány, károsan magas savszint, cukorbetegség - itt a teljes felsorolás , lehet bátran ijedezni.

Lehet, hogy örömöt okoz, de hosszú távon betegségeket is
Nyugat.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Angol kutatók most még tovább mentek, és azt mondják, hogy a cukor lett

a gyerekkor alkoholja

, ami most már oly mértékű egészségügyi gondokat okoz a szigetországban - minden negyedik felnőtt elhízott, és becsléseik szerint 2050-re a férfiak 60 százaléka és a nők fele fog küzdeni a felesleges hájjal -, hogy ideje lenne törvényileg kötelezni az élelmiszeripar szereplőit: csökkentsék drasztikusan termékeikben a cukortartalmat.

Cukor: a keserű igazság

Ezzel a címmel tartott előadást 2009 májusában Robert Lustig kaliforniai endokrinológus, az erről készült videót (lásd lejjebb) azóta több mint négymillióan nézték meg. Nem véletlenül. A tudós szerint ugyanis a gyümölcscukor, más néven fruktóz egyenesen méreg. Többször is kihangsúlyozta, hogy nem minden kalória egyenértékű: egy 175 országot felölelő kutatás kimutatta, hogy a kettes számú diabétesz kialakulásában nem az összkalória-mennyiség a ludas, hanem a specifikus kalóriatípusok.

Ha egy ember a szokásosnál 150-nel több kalóriát visz be naponta, a cukorbetegség esélye 0,1-gyel nő nála. De ha ez a 150 kalória szénsavas üdítőből ered, akkor ez az arány máris 1,1.

A Lustig-féle cukorellenes liga tagja az ausztrál David Gillespie, aki jogászból lett kutató, hogy megírja Édes Méreg című könyvsorozatát, valamint azt, hogy hogyan fogyott le egy év alatt 39 kilót, miközben semmiféle extra diétát nem írt elő magának, egyszerűen csak abbahagyta a cukor fogyasztását.

Egy addikciót kell leküzdened. Ennek a függést okozó szernek minden egyes forrására nemet kell mondanod. Ez elég nehéz, mert hát függést okoznak - de máris könnyebbé válik a dolgod, ha utánajársz és megérted, mit teszel így magaddal.

De szerinte egyéb előnyei is vannak a cukormentességnek, nem csak az, hogy hosszú távon akkorára nőhet a májunk, mint egy alkoholistáénak: például elkezdünk érezni ízeket. Sőt, ízek egész palettáját!

Az egyik dolog, amit a cukorral akár csak egy hónapra felhagyó emberek megjegyeznek, az az, hogy hirtelen elkezdik érezni a szagát. Azonnal képesek megmondani egy ismeretlen szupermarketben is, merre vannak a sütemények vagy a gabonapelyhek.

Cukorfüggő-e Ön?

  • Nehéz elmennie egy édességes tálca mellett anélkül, hogy eszébe jutna, "csak egyetlenegyet megkóstolok"?

  • Vannak rutinjai, szokásai, amik a cukorfogyasztás köré csoportosulnak? Például mindig szüksége van cukros kávéra reggelente, vagy egy tábla csokira az esti filmhez?

  • Vannak olyan pillanatok, hogy úgy érzi, most nem bírja ki valami édes nélkül?

  • Ha mégis cukormentességre kényszerül 24 órán át, megesik, hogy fejfájást és hangulatingadozást tapasztal magán?

  • Ha bármelyik kérdésre igennel válaszolt, akkor Ön FÜGGŐ.
    ( Innen a felsorolás.)

    De akkor mit egyek cukor helyett?

    Úgy érti, hogy fehércukor, nádcukor, répacukrot és folyékony kukoricaszirup helyett? Mert ezek mind nem túl jók, inkább csak kevésbé rosszabb az egyik, mint a másik (és nem, a barna színű cukor sem különösebben egészséges).

    Jó választás a nyírfacukor, más néven xilit, ami látványban még hasonlít is a megszokott fehércukorra, cserébe viszont alacsony kalóriatartalmú. Hátrányai csak annyiban merülnek ki, hogy cukoralkohol lévén hasmenést okozhat nagy mennyiségben, illetve hogy élesztős tésztákhoz és karamellizáláshoz nem működik. A másik príma alternatíva a stevia (sztívia), ami egyáltalán nem cukor, mégis a legjobb természetes eredetű, növényből nyert édesítőszer. Kalória ebben sincs, viszont gyulladáscsökkentő, és jótékony hatással bír egy csomó folyamatra a testünkben, vérnyomástól az emésztésig. Drága mulatság? Igen, de az egészségünkről van szó, azért pedig igazán érdemes spórolni.

    Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
    Hirdetés
    Hirdetés

    Hozzászólások

    A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

    A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés
    Hirdetés

    Életmód

    Hirdetés