Eddig: 423 520 / 3 000 000 Ft, 30 támogató. Még11nap.
Légy része az igazságnak!

„A futballpálya nem kiskert” – avagy, a Haladás pálya fűcseréjének titkai

Dr. Varga Gábor építőmérnök mesélt nekünk arról, miért volt rá szükség, de arról is: nem kellett volna, ha gondosabban építik.

Egy hónapja is van már, hogy a szombathelyi Haladás pálya gyepcseréjéről írtunk Megkérdeztük, miért cserélik ki a szombathelyi stadion gyepét June 28. 11:11 , illetve szerettünk volna írni érdemlegeset, de elakadtunk az ügymenetben.

Bár a pálya környékén lakókat és a csapat szurkolóit is érdekelte volna, miért kell a stadion gyepét lecserélni, s kérdéseket is tettünk fel az illetékeseknek, választ azonban akkor – és azóta sem – kaptunk.

Így arról számoltunk, számolhattunk be, ami amúgy is látszott, hogy a füvet cserélik , de az ok és indok nekünk is, olvasóinknak is ismeretlen maradt.

Fűcsere a Haladás stadionban
Pataki Gergely

Így maradtunk volna kétségek között, amikor Varga Gábor építőmérnök kopogtatott szerkesztőségünk ajtaján, mondván, tudja a baj okát, és a megoldást is rá. S ahogyan haladtunk előre a beszélgetésben, kiderült, úgy ismeri a Haladás pályát, mint a tenyerét, lévén, az építés kezdete óta mellette volt.

De a történet korábban kezdődik.

Varga Gábor azt mondja nekünk, hogy 1972-ben végzett a műszaki egyetemen, és '85-ben védte meg a doktoriját mikroszivárgás témakörben, ami után a celli víztársulatnál dolgozott ’73-tól 2015-ig. ’92-ben a büki golfpályát építette alvállalkozóként, 95/96-ban az alcsútdobozi golfpályát fővállalkozóként, amely utána Európa ötven legjobb pályája közé lett besorolva.

Mindezek után történt, hogy a ’celli futballcsapat 2000-ben NBI/B-s lett, s az akkori támogató kérdezte tőle, ha tudsz golfpályát, akkor talán tudsz futballpályát is építeni . Mondta neki, persze, hogy tud, hiszen a sportlétesítmények mind mérnöki létesítmények, ezeknek pedig van szabványa.

Ő Celldömölkön a németet vette elő, s a pálya annyira jó lett, hogy 2001-ben a pápait is megcsinálta felkérésre. Ott huszonkét éves a gyep, azon még nagyjavítás nem volt – mondja. 2014-ben volt az U19-es EB felcsúti központtal. Egész Európában esett, Magyarországon is. Felcsúton nem tudtak játszani a sár miatt, de Pápára elhozva a meccseket, egy nap alatt kettőt is lejátszottak gond nélkül.

Mint meséli, 2016-ban írt egy cikket arról, mik a gondok a magyarországi futballpályákkal. Ebben kifejtette, hogy a futballpálya nem kiskert . A kertben akkor mennek füvet nyírni, amikor optimális a talaj, a futballpályára meg amikor muszáj, kis túlzással, amikor a sípjába fúj a bíró.

Haladás stadion, haladás sportkomplexum
Kiss Tamás

Mindezek után mesél nekünk a Haladás elnökével való kapcsolatáról, arról a magyaros történetről, hogyan volt először a pálya tervezője, majd szakértője, akit aztán végül az építkezés alatt a biztonságiak be sem engedtek. Ő azonban a hátsó bejáraton „belógott”, és végig dokumentálta az építkezést .

Mint mondja, tán azért bántak vele ilyen cudarul, mert előtte

a terveket áttanulmányozva kijelentette, azok nem jók, a pálya viszont ennek ellenére ezek alapján készült el.

És itt érünk a szakmához, egyszerűbben ahhoz az alapvető kérdéshez, mi is a baj a Haladás pálya gyöpével , hogy már most cserélni kellett, holott szerinte, ha jól építik, ez egyáltalán nem lenne indokolt.

A sok hiba amivel a pálya felépült, csak évek múltával lesz érezhető, ezért ezzel most nem foglalkozom - mondja. A Haladás pálya gondja a tizenöt centis gyephordozó réteg, ami úgy sikerült, hogy gyakorlatilag egy vízzáró réteget hoztak létre .

Ezerszer rosszabb a vízáteresztő képessége, mint amilyennek kellene lenni, de

a mostani csere után talán még rosszabb lesz.

Felszedték, és az egyenetlen felületre két-három centi homokot terítettek rá. Tehát egyrészt van a vízzáró réteg, rajta a homok, és úgy a gyeptégla.

Mint Varga úr felvilágosít minket, a jó gyep termesztése nehezebb, mint a búzáé . A jó pályán a gyep a tizenöt centis hordozóréteget átnövi, még lejjebb is gyökerezik. Itt csak három-, hatcentis gyökerek tudnak képződni, mert annyira tömör az alapja.

Fűcsere a Haladás stadionban
Pataki Gergely

Ugyanaz lesz, mint volt . Sőt, rosszabb – halljuk a szakszerű jóslatot -, mert ha a homok, amit odatettek, föltelik vízzel, azon az egész úgy fog csúszni, mint a szánkó a havon. Száraz időben tudnak rajta játszani, ezzel gond nincsen. De esőben?

Bajos. Ha már az építéskor megtörtént a baj , ezt most lehetett volna korrigálni, ha az alapot is kicserélik – mondja Varga Gábor. Ez nem történt meg, így

valószínűsíthető, hogy hamarosan újra gondok akadnak majd.

Íme, hölgyeim és uraim, a Haladás pálya gyöpének magyaros titka. Hivatalos helyről választ nem kaptunk, a szakértőtől azonban bővebbet is, mint amit remélhettünk volna.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra