A horrorfilmek szerelmesei kevésbé paráznak a koronavírus-járvány miatt

Nem is sejtettük, miféle előnyei vannak a Annabelle-filmeknek.

A modern horror valamikor a 18. században bukkant fel, amikor is rájöttek, hogy bizonyos rémtörténetek és ábrázolások képesek alaposan felforgatni az emberi lélek legmélyét, és a kiváltott szélsőséges érzelmek között a borzalom mellett ott az élvezet is.

A horror mint műfaj azóta is megosztja az embereket. Van, akikkel pisztollyal is alig lehet megnézetni egy horrorfilmet, mások szinte függők.

Most kiderült, a koronavírus-járvány alatt az utóbbi csoport járt jobban.

Abban a szempontból legalábbis, hogy lelkileg sokkal könnyebben vészelik át ezt a nehéz időszakot.

A horrorfilmek nézői megtanulták, hogyan kell kezelni a félelmet
Pixabay.com

Erre a következtetésre jutottak amerikai és dán kutatók egy közelmúltban publikált tanulmányban.

310 önkéntes résztvevőnek tettek fel mindenféle keresztkérdéseket a filmnézési szokásairól és arról, hogy hogyan hat rájuk lelkileg a járvány, és kiderült, hogy a horrorfilm-rajongók, illetve azok, akik gyakrabban szórakoztatják magukat félelmetes történetekkel, jóval alacsonyabb stresszről számoltak be a világjárvány és az azzal járó kijárási korlátozások miatt.

A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a horrorfilmek nézői megtanulták, hogyan kell lelkileg kezelni, hogy félelmetes és riasztó dolgok történnek, amelyeket biztonságos környezetből szemlélünk.

Arra is fény derült, hogy azok a „legedzettebbek”, akik a világvégés, zombitámadásos, űrlény-inváziós filmek kedvelői.

Edzésnek itt van például az Annabelle

Ha valaki alapvetően idegenkedik a műfajtól, nem biztos, hogy hogy van értelme végigrettegnie az Annabelle-filmeket, merthogy lehet, csak fokozza a rosszérzetet.

De elméletileg működhet, hogy horrorfilmekkel szoktassuk magunkat a félelem, az aggodalom elfogadásához és feldolgozásához– mondják a szakemberek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód