Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A koronavírusnak nem csak negatív következményei lehetnek

A károsanyag-kibocsátás például számos országban a negyedével csökkent az egy évvel ezelőtt mért mennyiséghez képest.

A koronajárvány kitörése óta az Európai Űrügynökség szén-monoxid és nitrogén-dioxid kibocsátást mérő műholdjának adatai alapján jól megfigyelhető, hogy a legtöbb országban most nagyjából negyed annyival kevesebb kerül a légkörbe ezekből az anyagokból, mint tavaly ilyenkor.

A leglátványosabb változást azoknál az országoknál tapasztalták, akik eleve jelentősebb részét teszik ki a Föld károsanyag-kibocsátásának. Kína például az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest 25 százalékkal csökkentette a légszennyezést.

Az Európai Űrügynökség legfrissebb adatai szerint Európa nagyvárosai is komoly változáson mentek át. Együtt 45 százalékkal kevesebb szennyező gázt bocsátanak ki, mint egy évvel ezelőtt.

Az Európai Űrügynökség március 13 és április 13 közötti mérései alapján készült tavalyi és idei térkép
earth.esa.int

A baj ezzel csak az, hogy ezek a nagy számok abból következnek, hogy a gyárak termelése világszerte jelentősen csökkent, sok esetben teljesen le is állt. Így sajnos mondhatjuk, hogy a légszennyezettség csökkentésében az eddigi legnagyobb eredmény következménye egy gazdasági világválság lesz.

Nem szívesen nézünk szembe az igazsággal, de most ajtóstul rontott a házba: Túl sokat termelünk, fogyasztunk és pazarolunk.

Elemzők szerint attól, hogy az aktuális adatok ilyen jelentős visszaesést mutatnak károsanyag-kibocsátás terén, még nincs túl sok okunk örülni. Amint sikerül vissza szorítanunk a koronajárványt, a cégek igyekeznek majd minél gyorsabban az eredeti ütemre vissza állítani a termelést.

Éppen ez a dolog nagy rákfenéje. Még ha most ilyen jó eredményeket is produkálunk a légszennyezés csökkentésében, pár hónap múlva, a válság közepén kisebb gondunk is nagyobb lesz ennél: lesz-e még munkánk, csökkentenek-e a fizetésünkön, fel tudjuk-e készíteni a gyereket a következő tanévre…

Az lenne a legideálisabb, ha a termelés nem az eddig megszokott 110 százalékon dübörögne tovább, s ezt úgy elérni, hogy ne okozzon tömeges munkanélküliséget. Ehhez azonban az sem ártott volna, ha a világgazdaság szereplői régóta ezen törnék a kobakjukat és nem azon, hogy azokat a fogyasztói igényeket is kiszolgálják, amik a termék megjelenéséig nem is léteztek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság

Tovább az oldalra