A közmédia szerint sérti a sajtószabadságot, hogy nem adhatják le a Fidesz kampányvideóit a Híradóban

Hiába panaszkodtak az Alkotmánybíróságnál.

Alkotmányjogi panasszal fordult a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az Alkotmánybírósághoz (AB) a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntése miatt, amelyben az NVB kimondta, hogy a közmédia törvényt sértett, amikor a Fidesz politikai reklámjának minősülő médiatartalmat tett közzé a Híradóban – áll az Alkotmánybíróság honlapján, amit a HVG vett észre.

A lap azt írja, a közmédia azért fordult az Alkotmánybírósághoz, mert szerintük a Kúria által is helyben hagyott NVB-döntés sérti az Alaptörvény véleménynyilvánítás szabadságához és sajtószabadsághoz fűződő jogaikat.

Az Alaptörvény vonatkozó bekezdései:

 • (1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához.
 • (2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.
 • Az AB ugyanakkor elutasította a panaszt, mivel értékelésük szerint az “nem vetett fel sem alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdést, sem a bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség kételyét, ami miatt a bírói döntés elleni indítvány befogadása és érdemi vizsgálata indokolt lett volna.”

  Mint arról mi is beszámoltunk, Nahát: törvényt sértett a közmédia, amikor közzétette a Fidesz reklámját a Híradóban May 04. 15:46 korábban a Momentum fordult az NVB-hez. A párt azt kifogásolta, hogy az április 27-én és 28-án az M1-en 19 óra 30 perckor kezdődő Híradóban Vitályos Eszter kormányszóvivő a Fidesz kampányának állásáról szóló beszámolója végén a kamerába nézve úgy fogalmazott: „Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!”

  A hírműsorban Menczer Tamás, a kormánypárt kommunikációs igazgatója szintén „a kamerába nézve tartott beszédet”, amelyben azt mondta: „A tét óriási: háború vagy béke. Védjük meg Magyarország békéjét és biztonságát. Június 9-én csak a béke, csak a Fidesz!”

  A Nemzeti Választási Bizottság részben helyt adott a Momentum kifogásának és egyhangúlag megállapította, hogy a Duna Médiaszolgáltató Zrt. jogosulatlanul tett közzé a Fidesz politikai reklámjának minősülő médiatartalmat a Híradóban.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet