A magyar dolgozók ötöde minimálbért kap

Garantált bérminimumot a második negyedévben 568 ezer teljes munkaidős dolgozó kapott.

Nagyjából 570 ezer dolgozó keresi havonta legfeljebb a garantált bérminimumot, vagyis bruttó 260 ezer forintot. Ez azt jelenti, hogy a teljes munkaidős foglalkoztatottak közel húsz százaléka ezt az összeget keresi - írja a Pénzcentrum a KSH adatai alapján.

A KSH második negyedéves béradatokról szóló elemzéséből kiderült, hogy a keresetek nőttek - bár nem olyan mértékben, mint az infláció.

A teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete elérte az 502 300 forintot, ez pedig nominálisan 15,2 százalékos növekedést jelent az egy évvel ezelőtti adatokhoz képest.

Azonban mindez nem változtat a tényen, hogy KSH elemzése szerint a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében a legfeljebb garantált bérminimumot keresők száma 2022 második negyedévében 568 639 ezer fő volt, ami a teljes munkaidőben alkalmazásban állók körében 19,7 százalékot tett ki.

Vagyis: tízből két teljes munkaidőben dolgozónak a fizetése legfeljebb bruttó 260 ezer forint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek