Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A magyar migránshelyzetről forgatott riportot az HBO

Pontosabban arról, hogy Magyarországon már legális, hogy a menekülteket határozatlan ideig konténerekben tartsák fogva.

A VICE News, az HBO "híradója" a szerb-magyar határon forgatott riportot a migránsok helyzetéről. A rövid videóban benne van minden, ami a magyar határt jellemzi; az "okos" kerítéstől kezdve a Szerbiában ragadt menekülteken keresztül a békéscsabai táborig, ahol a fogvatartottak rácsos ablakokon keresztül kiabálnak ki, hogy beleőrülnek a várakozásba.

A műsorban elhangzik, hogy a határzárat 174 kilométer hosszan húzták fel, és most börtönlakók emelnek egy újabb kerítést, ami nagyjából 130 millió dollárba fog fájni. Arról is beszélnek, hogy 2015-ben, a migránsválság tetőpontján naponta 13 ezren lépték át a határt illegálisan. Most viszont szögesdrót és térfigyelő kamerák várják őket, ami azt jelenti, hogy csak nagyon kevesen jutnak be az országba. A VICE News riporternője, Hind Hassan egy rendőrrel is elbeszélget, aki azt is elmeséli, hogy szerinte nagyon hatékonyan védjük a magyar határt és az EU-t.

A riporternő ezután bemutatja a konténerekből épülő tábort, ahol határozatlan ideig tarthatják majd elzárva a menedékkérőket, egészen addig, amíg a kérelmüket el nem bírálják. Később beszélgetnek egy migránssal is, aki már 7 hónapja várja a határon, hogy végre átengedjék. A 24 éves Ashar szerint idegőrlő állapot, hogy semmit sem tudnak csinálni, csak várni.

Végül bemutatják a békéscsabai "zárt tábort", ami teljesen úgy néz ki, mint egy börtön. Hind Hassan néhány bentlakóval is megpróbál beszélgetni, amíg egy rendőr le nem állítja a stábot. Ezután a menedékkérők mindenféle transzparensekkel könyörögnek, hogy engedjék már ki őket.

A videó alatti hozzászólások elég sokszínűek, valakik konkrétan menőnek tartják a magyar lépéseket, mások meg elképednek azon, hogy milyen durván sértik a magyarok az emberi jogokat. A külföldi sajtóban egyre többet írnak nálunk ragadt migránsokról, na meg arról, hogy milyen szarul bánunk velük. Egy biztos, nem vetnek valami tűl jó fényt az országra.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra