A magyarok harmada antiszociális munkarendben dolgozik

A hétvégi vagy éjszakai munka, illetve a folyton változó beosztás kapta ezt a hangzatos elnevezést.

Az antiszociális munkaidő a magyar valóság szerves része – írja a G7. A portál szerint egy friss jelentés a bizonyíték arra, hogy sok magyar munkavállalónak folyamatosan változó beosztás szerint szerveződik a munkaideje.

Az Eurofound kutatóintézet magyarországi munkavállalókra vonatkozó adatai szerint a hazai dolgozók mintegy 37 százaléka vállalt munkát úgynevezett „antiszociális munkaidőben” 2021-ben. Ez annyit jelent, hogy:

késő este vagy éjszaka dolgozik

hétvégén dolgozik

folyamatosan változó munkaidőben dolgozik

illetve a fentiek valamely kombinációja

A felmérés szerint a legtöbben Máltán, Görögországban és Cipruson végeznek munkát így Európában. A legkevésbé azonban a svédeket, a finneket és a dánokat érinti az antiszociális munkavégzés. Az elnevezés arra utal, amikor a munkabeosztás megnehezíti a szociális életet.

A felmérés arra nem tér ki, hogy hányan vannak, akik önként vállalnak ilyen beosztást és nem esik nehezükre, sőt képesek az előnyeire koncentrálni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság