A MÁV sunyisága: milliókat szed be menekültektől, akiket nem engednek a vonatra

A jegypénztárakban simán adnak ki százezrekért vonatjegyeket Németországba, miközben tudják, hogy a vásárlót nem engedik fel a vonatra. A pótdíjakkal is ügyeskednek, de minden szabályos, nincs itt semmi látnivaló.

Hiába vásárolnak érvényes menetjegyet Németországba a menekültek, a vonat közelébe sem mehetnek. Közben a számukra kijelölt helyen semmilyen tájékoztatást sem kapnak arról, meddig kell maradniuk.

Számos magyar honfitársunk utazik a menekültek pénzére. A taxis hiénák (Szeged-Budapest 400-600 euró), embercsempészek, önjelölt fuvarosok mellett az állami vasúttársaság is beszállt a „játékba”.

Menekültek a Keleti pályaudvaron, Budapesten
Hiába az érvényes jegy, a menekültek nem szállhatnak fel a vonatra
Tánczos Mihály

A MÁV-pénztáraknál ugyanis teljesítik az ügyfél kérését, és kiadják a sokszor sok embernek egyszerre megvásárolt vonatjegyeket Németországba. Mindössze egyetlen kérdést kellene feltennie a pénztárosnak: a vásárlók rendelkeznek érvényes útlevéllel? Ezt azonban nem kérdezik meg, sőt azt sem engedik meg, hogy a migránsokat segítők angol és arab nyelvű felhívást helyezzenek ki a jegypénztáraknál, amiben figyelmeztetnék a menekülteket, hogy ne vegyenek jegyet érvényes papírok nélkül.

Menekültek a Keleti pályaudvaron, Budapesten
Akit lehet, megpróbálnak figyelmeztetni a segítők
Tánczos Mihály

A MÁV-alkalmazottak ugyanis pontosan tudják, hogy miután beszedik az esetenként több százezer forintos jegyárat, és kiadják a jegyet, azzal a migránsok nem tudnak felszállni a Németországba tartó vonatra. Sőt, meg sem tudják közelíteni azt. A rendőrök nem engedik át őket egy kordonon, ha nincs érvényes papírjuk. Valójában mindenki szabályosan jár el, a pénztáros kiadja a jegyet kérésre, a rendőr pedig visszatartja azt, akinek nincs érvényes dokumentuma.

A segítő beszél a tapasztalatairól a Keleti pályaudvaron

Fontos kiemelni: több segítőtől is hallottuk, hogy a MÁV és külön a dolgozói is nagyon sok mindenben segítenek a menekülteknek. A fenti hozzáállás azonban sokat ront az összképen.

Ne állj sorba, vedd meg a vonaton!

Egy másik lehúzással is találkoztunk, ami jogilag teljesen rendben van, emberileg azonban megkérdőjelezhető. Migránsok mutatták a jegyüket, ami szerintük nagyon drága volt. Megnéztük és a Bicske–Budapest viszonylatra (39 km) valóban soknak tűnt a 3495 forint. Kiderült, hogy valójában 900 forintba került volna a jegy, ha azt Bicskén megvásárolják a jegypénztárban.

Menekültek a Keleti pályaudvaron, Budapesten
Menekültek a Keleti pályaudvaron, Budapesten
Tánczos Mihály

A menekülteknek azonban a vasútállomáson azt mondták, ne álljanak sorba jegyért, azt a vonaton könnyen meg tudják venni. Ez így is van, de fejenként 2600 forint pótdíjat kellett fizetniük. Ezt nekik senki nem mondta, és a magyar nyelvű vasúti jegyen is csak a sok számot látták, nem értették, mi került ennyibe. Az általunk látott 11 tagú csoport így 28.600 forinttal támogatta a MÁV-ot a „jóindulatú” tanácsnak köszönhetően, és biztosak vagyunk abban, hogy nem ők az egyetlenek.

Menekültek Szegeden és Ásotthalomnál
Szegedi képgalériánkhoz klikk ide
Tánczos Mihály

A menekültek egyébként azt sem értik, miért nem mehet az, akinek érvényes jegye van, annak tudatában, hogy Németországból nem utasítják ki őket. Azt mondják, ők nem akarnak Magyarországon maradni, amilyen gyorsan lehet, mennének tovább, de ebben mindenáron megakadályozzák őket a hatóságok, és több napig várakoztatják őket, miközben nem kapnak információt a helyzetről.

Szegeden is bakiztak

Szegeden is belefutottunk korábban egy "bakiba". Sok menekültet regisztrálásuk után ugyanis olyan magyar nyelvű papírral bocsátották el, ami már a kibocsátásakor három napja lejárt. Így aztán micsoda pech, nem szállhattak vonatra, illetve nem is teljesíthették a feltételt, miszerint egy napon belül jelentkezniük kell a kijelölt helyen. Ez az időpont ugyanis három nappal korábbra szólt...

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Bevándorlókkal fociztam a bulinegyed közepén, és még a munkámat sem vették el

Szombat hajnal, budapesti Király utca.  Perceken belül nemzetek csatája dúl a taxisok bambulása közepette.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet