Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Öröm lesz ide szalagavatóra járni - Ilyen lesz egymilliárdból az új Sportház, sportmentesen

Lakossági fórumot tartottak az AGORA MSH átépítése kapcsán. Ez annyira unalmasnak ígérkezett, hogy az már gyanús, így nem lehetett nem elmenni rá. Volt aztán minden: nagy öröm ez számunkra, nosztalgia, hangos az építkezés, kéne egy kis törmelék.

A városvezetés, a kivitelező és az Agora vezetése ült le egy asztalhoz csütörtökön a környékbeliekkel. Annyi minden szóba került, hogy alig győzzük visszafogni magunkat.

685 millió forintot kaptunk az EU-tól

A polgármester nem mondott sok újat, megismételte, hogy mennyire szükség volt már a felújításra - és tényleg.

Egy pályázaton az Európai Uniótól 685 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város, ám a tervezés során kiderült, hogy ez kevés lesz, az abban kiírt kritériumok (pl. hol multifunkcionális legyen az épület)teljesítése érdekében a város is a zsebébe nyúlt, így mintegy 1 milliárd 13 millió forintba kerül a beruházás. Rövid a határidő, 2015 június végén kész is lesz.

Lakossági fórum az AGORA MSH átépítése kapcsán
Ha kíváncsi, hogy fog kinézni, kattintson!
Bonyhádi Zoltán

Aktív közösségi tér, bővülő funkciók

Parais István, az AGORA igazgatója a várható végeredményről beszélt:

Az új Sportház mindenképpen egy egész héten nyitva tartó közintézményt lesz, az óvodástól a nyugdíjas korosztályig mindenkinek megfelelő lehetőséget nyújtva a közművelődésre, szórakozásra.

Táblát ragadott és mutogatni is kezdett. Tizennégy kisebb-nagyobb terem épül, aktív terekkel bővül majd az épület, többek közt az egykori Cuba Café területén is, ami az ifjúsági, családi és gyermekrendezvények színhelye lesz, "a mézeskalácssütéstől a gyermektervezésig".

Az előtér egy multifunkcionális közösségi térré válik, ami szintén szerepet kap a nagyrendezvényeken. Lesznek még itt előadó termek, konditermek és nyelvi labor is.

Így néz ki majd belülről a megújult AGORA MSH nagyterme
Öröm lesz ide szalagavatóra járni
-

Maga a nagyterem a leglátványosabb része lesz a megújulásnak. A korábbi funkciókat megtartva a belső tér skandináv dizájnt idéző borítást kap, ami az igazgató elmondása szerint a hangtechnikában is magasabb minőséget jelent majd, de a tánctér is megújul, kisebb kamaraprodukciókra is alkalmasabb lesz.

Júliusban használatra kész lesz

Eztán az építés projektvezetője, a ZÁÉV Zrt-t képviselő Stróbl Ákos vette át a szót

Megkezdtük a bontási munkálatokat, elég brutális módon bejöttünk az épület oldalán Mint szőnyegbombázás után, olyan most a kibelezett és ledózerolt falú MSH 2014. November 13. 12:17 , de már a leendő zenekari árok alapozási munkálatai is zajlanak.

Lakossági fórum az AGORA MSH átépítése kapcsán
Stróbl Ákos elnézést kért az építéssel járó kellemetlenségek miatt
Bonyhádi Zoltán

Ha a környéken járóknak, lakóknak nem tűnt volna fel, most van a legkellemetlenebb része az építkezésnek, de a bontás már csak ilyen: zajjal és porral jár. Ez várhatóan még decemberben befejeződik. A projektvezető elmondta, a szerkezetépítés lesz még kicsit hangos, erre várhatóan február végén kerül sor, utána már csak a belső munkálatok jönnek, ami nem lesz olyan zűrös.

Szoros az ütemterv, dolgoznunk kell hétvégén is, szombaton mindenképpen, vasárnap csak kiemelt esetben, de próbáljuk úgy megszervezni a munkát, hogy minél kevésbé zavarjuk a lakókat. Várhatóan június végére készen leszünk, júliusban pedig át tudjuk adni az épületet használatra is.

Lehetett kérdezni, hozzáfűzni, észrevenni is, elsőként a körzetet képviselő Takátsné Tenki Mária érdeklődött, az épület előtti téren történő változásokra volt kíváncsi. A válaszból kiderült, készül egy mozgássérült felhajtó rámpa a főbejárathoz, de maga a tér szerkezete érdemben nem fog változni.

A külső burkolat egy részére igényt tartanának a Petőfi Sándor utca sarkán lévő, a városképet nagyon romboló oszlopokhoz, ám az átalakítást úgy tervezték, hogy ami burkolatot lebontanak, azt az épület egy másik részén be kell építeni. Nem tudni, mennyi felhasználható törmelék marad.

Néhány lakó is megszólalt, volt, aki a csendesebb hétvégi munkát kért, volt, aki nosztalgiázott csak. Egy könnyeivel küszködő hölgy elmesélte, hatvan éve lakik itt, az előző építkezés minden nyűgjét is végigélte.

Megboldogult férjemmel húsz évet ledolgoztunk itt a házban. A világon mindent csináltunk, mindenesek voltunk. De azt is túléltük hál'istennek. Remélem, megérem, hogy felavatjuk.

Elvtárs a csákányt jó mélyre vágd!

Egy idős úr arról beszélt, hogy egykori sportolóként társadalmi munkában vette ki a részét az előző építkezésből.

Hetekig itt dolgozunk, kubikoltunk, aztán amikor elkészült a Művelődési- és Sportház, versenyeztem is itt. Később a megyebálokon is itt voltam, de oda már szmokingban jöttem és nem melós ruhában.

Az is kiderült, övé volt anno az első csákányvágás, azóta is büszke rá.

Lakossági fórum az AGORA MSH átépítése kapcsán
Övé volt az első csákányvágás
Bonyhádi Zoltán

Mi lesz veled, SZTK?

Lesz egy gyönyörű Sportházunk, de mi lesz az SZTK-val? Jogos a kérdés, Puskás Tivadar erre elmondta, az SZTK épülete állami tulajdonban van, pillanatnyilag még kérdéses a későbbi funkciója és a hasznosítása, még nem eldöntött a sorsa.

A fórumon az is kiderült, hogy inkább a művelődés és a kultúra irányába megy majd el az MSH funkciója. A pályázat kizárta, hogy kizárólag színháztevékenységet ellátó intézmény épüljön, ám a multifunkcionális épület alkalmassá teszi majd színdarabok, illetve opera előadására is. A Nyugat-Dunántúl egyetlen épülete lesz, ahol süllyeszthető zenekari árok lesz. Ezt ki kell használni.

Számos megkeresés érkezett a Sportház funkciójából adódó zajproblémák miatt, a nyílászárók cseréje és szigetelés erre várhatóan megoldást nyújt majd. Bármilyen bejelentés, vagy észrevétel van, ami az építkezést érinti, a Sportház hátsó bejáratán lévő portán is van lehetőség jelezni, az AGORA dolgozói továbbítják a kivitelezők felé.

Az új funkciók és használat miatt jogosan vetődik fel a kérdés, vajon változik-e a név?

Fél évvel ezelőtt a Sportház születésnapján szóba került már, hogy esetleg új nevet is kaphatna, de a jelenleginél jobbat még nem találtak ki, úgy néz ki, egyelőre megmarad AGORA Művelődési- és Sportháznak. Időközben, ha érkezik ötletes és átfogó névjavaslat, a város vezetői megfontolják, várják az ötleteket.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Megkezdődik a Sportház felújítása Szombathelyen

A 919 millió forint költségvetésű projektre 685 millió forintot ad az önkormányzatnak az Európai Unió és az állam.

Pakolják ki az MSH-t, kezdődik a felújítás

Június 17-én a berendezési tárgyak, bútorok, egyéb eszközök kibontásával, elszállításával megkezdődtek a tényleges munkálatok a szombathelyi Sportházban.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra