Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A mi városunkban soha!

Elstartolt a szombathelyi őszi zsidó fesztivál, és hamarosan követi a roma toleranciafesztivál is.

Ennek örömére látták vendégül az újságírókat a Szombathelyi Roma Nemzetiségi Önkormányzat szépen felújított épületében egy tál finomságos cigányrizsre és házi rétesre, hogy ilyen ízletes társaságban tudjunk meg még többet az elkövetkező napok programjairól.

Mert bizony lesz itt még minden, ami nemcsak jó és érdekes, hanem hasznos is: tanulhatunk az elfogadásról, a szeretetről, a toleranciáról, és közben még szórakozunk is. A roma kultúra két fontos ága, a beás és az oláh is képviselteti magát a fesztiválon. Pénteken eljön városunkba a miskolci Romano Teatro, akik az Antigoné rockmusical változatát adják elő, és itt lesz a Karaván Família is. Szombaton is a zenéé a terep: Horváth Aladár a holokausztról emlékezik meg dalaival, és fellép a Szilvási Gipsy Folk Band.

Dr. Murai Gábor, egyetemi tanár, a fesztivál egyik szervezője
Bonyhádi Zoltán

Közben folyamatosan zajlanak majd a Mi városunkban: soha! programjai. Ez a kezdeményezés egy kicsi amerikai városból, az Idaho államban található Marshalltownból indult, ahol a lakosok megelégelték a diszkriminációt és az erőszakot, és összefogtak, hogy tegyenek ellene. Kezdeményezésük olyannyira népszerű lett, hogy más városok is átvették azt, sőt, most már Szombathely is büszkén mondhatja: a mi városunkban soha! Előadást fog tartani a mozgalom egyik alapítója, Matt Tullis is.

A programok nagy része ingyenes, de azok, amiknek a színház biztosít teret, sajnos nem tudnak élni ezzel a lehetőséggel (hiszen a rezsit valahogy nekik is ki kell termelni). Így a Vöröskereszt azt ajánlotta, lehessen jegyeket adományozni: bárki, aki úgy érzi, nem terhelné meg a pénztárcáját túlságosan az ezer forintos napidíj kifizetése, vásárolhat még egy (vagy több) pluszjegyet a sajátján kívül. Ezeket a jegyeket aztán egy urnában összegyűjtik, és szétosztják azok között, akik nem tudnák azt maguk kifizetni.

A zsidó fesztivál is lendületet vesz: holnap séta az egykori gettó házai közt, csütörtökön pedig folytatódik a szabadegyetem Katona Attila előadásával. Vasárnap pedig egy igazi kuriózumban lehet része az érdeklődőknek: a zsidó és a keresztény barokk zene találkozik az eisenstadti Joseph Haydn Conservatoire diákjainak és tanárainak tolmácsolásában.

Program:

2013. november 12. kedd
séta a szombathelyi zsidóság múltjában
16:00 óra Hol, s mi volt a gettóban? Séta Mayer László levéltárossal és Márkus Sándorral a helyi zsidó közösség első emberével a belvárosban – találkozó a hitközség épületének bejáratánál (Szombathely, Batthyány tér 9.)
2013. november 14. csütörtök
Őszi Zsidó esték; a szabadegyetem IV. szemeszterének előadása
Szombathelyi Zsidó Hitközség – Bernstein Béla Kulturális Központ I. emeleti nagyterme Szombathely, Batthyány tér 9.
17:30 óra – Katona Attila egyetemi docens NYME-SEK – A "Jampec-farsang"-tól a pogromig. Vas megye, Szombathely 1919.
2013. november 15. péntek
A mi városunkban: Soha! Kulturális programok a tolerancia jegyében.
Weöres Sándor Színház Szombathely, Akacs M. u. 7.
14:00 óra – Megnyitó. Karyn Posner-Mullen (Sajtó- és Kulturális Tanácsos, Amerikai Egyesült Államok Nagykövetség) és dr. Puskás Tivadar (Szombathely MJV Polgármestere) A Centropa kiállítás megnyitása: „Zsidó örökség Magyarországon”. „…együtt maradni…” Nők a holokausztban. Pécsi Katalin kiállításának megnyitása. Állófogadás.
16:00 óra – Romano Teatro Színház előadása: Antigoné. Rockmusical.
20:00 óra – Roma autentikus zene: Karaván Familia Együttes, Kopár Antal és zenekara.
Közben: Szombathelyi Zsidó Hitközség – Imaház, és I. emeleti nagyterem és tanácsterem Szombathely, Batthyány tér 9.
16:00 óra – Zsidó ünnepek és kellékeik – Gara István, a szombathelyi zsidó közösség kántora előadása.
17:00 óra – Nyilvános szombatköszöntés, ima (kadis és jahrzeit) és kiddus (beszélgetéssel). A férfiaknak fejfedő/kipa viselete kötelező!
2013. november 16. szombat
A mi városunkban: Soha! Kulturális programok a tolerancia jegyében. Szombathelyi Zsidó Hitközség – Bernstein Béla Kulturális Központ I. emeleti előterében és tanácstermében Szombathely, Batthyány tér 9.
10:00 óra – Ferkovics József roma képzőművész festmény kiállításának megnyitója. A kiállítás csak ezen a napon tekinthető meg! Weöres Sándor Színház Szombathely, Akacs M. u. 7.
11:00 óra – Uccu Alapítvány három órás projektje: „Roma menekültek.” – kiállítás, vetítés, előadás.
15:00 óra – Matt Tullis – Marshalltown, Iowa- előadása a „Not in our Town” mozgalom történetéről, a szombathelyi testvérvárosi lehetőségekről. Vendégeink még Dr. Báthy Györgyi a Magyar Máltai Szeretetszolgálat nyugat-dunántúli szervezetének titkára, Márkus Sándor a Szombathelyi Zsidó Hitközség elnöke, Dr. Murai Gábor egyetemi tanár, Horváth Aladár a Roma Polgári Mozgalom Alapítója és vezetője, Ferkovics József festőművész.
17:30 óra – Horváth Aladár: Dalok a jégveremből. Zenés előadás a Roma Holokauszt emlékére.
21:30 óra – Roma Autentikus és Világ zene: Szilvási Gipsy Folk Band együttes.
2013. november 17. vasárnap
Középkori zsidó zene és modern izraeli gasztronómia
Szombathelyi Zsidó Hitközség – Imaház Szombathely, Batthyány tér 9.
11:00 óra – A zsidó és a keresztény barokk zene találkozása. Consilium musicum Josephinum – az eisenstadti Joseph Haydn Conservatoire diákjainak és tanárainak előadása. Közreműködik: Gara István, a Szombathelyi Zsidó Hitközség kántora. Claudius Hotel **** konferencia terem Szombathely, Bartók B. krt. 39.
18:00 óra – A Szombathelyi Zsidó Hitközség hagyományos fesztivál-vacsoraestje a közel-kelet ízeivel – érkezés 17:30 órától Kulhay Géza zongoraművész szólókoncertje: „Zsidó dallamok”, majd a 4 fogásos vacsora közben: Iron Samson Gym Krav Maga szakosztályának önvédelmi bemutatója. Gulliver utazásai: rythm & blues, soul, jazz; „közkívánatra” Géza és barátai. A vacsora és a program ára: 4.000 Ft/fő. Jelentkezés és befizetés legkésőbb 2013. nov. 15. Péntek.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Romák és zsidók - két fogás, egy teríték

A szombathelyi zsidó fesztivál tájékoztatóján belehallgattunk abba is, miként vitatkozik a "cigánybűnözésről" két roma srác a helyi középiskolásokkal.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra