A miniszterelnökkel világíttatná át Szombathely önkormányzati cégét Balassa Péter

A polgármesterjelölt szerint a legnagyobb gondot a Szova korábbi kötvénykibocsátása okozza. A cég nehéz anyagi helyzetével lapunk is foglalkozott a közelmúltban.

Levélben fordult Orbán Viktorhoz Balassa Péter szombathelyi polgármesterjelölt, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Facebook-posztjában a politikus megosztotta a miniszterelnöknek küldött teljes levelet. Balassa azt írja,

"a kilencvenes éveket követően a hazai helyi önkormányzatoknak új kihívásokkal és elvárásokkal kellett szembenézniük. Az egyik legnagyobb feladattá az vált, hogy hogyan tudnak forrásokat bevonni annak érdekében, hogy képesek legyenek fejlesztéseket megvalósítani. Bizonyára Ön is tisztában van vele, hogy az önkormányzati finanszírozás egyik módja az önkormányzati kötvénykibocsátás. Ez a forma – a hitelekkel szemben – általában rugalmasabb, testre szabottabb törlesztési feltételekkel rendelkezik. 2005-től egyre gyorsult annak a folyamata, hogy az önkormányzatok forráshiányos gazdálkodásukat kötvénykibocsátással próbálták meg stabilizálni."

Majd részletezi a szombathelyi önkormányzati cég, a Szova helyzetét. Mint írja, a vállalat 2007. december 18-án végrehajtott egy 33 millió svájci frank összegű kötvénykibocsátást, amelyet 2032-ig kell visszafizetnie. Később a svájci frank alapú kötvényt átváltották forintra, de közben az árfolyamváltozások miatt az ötmilliárdos tartozásból hét-nyolcmilliárd lett.

Jelenleg még mindig majdnem 4,3 milliárd forint a cég tartozása.

Balassa szerint Szombathelyen ez a folyamat a mai napig érezteti a hatását, hiszen nehézséget okoz a közszolgáltatások finanszírozása, illetve az önkormányzat kénytelen elhalasztani vagy lemondani fontos infrastrukturális terveket, karbantartási munkákat, valamint közösségi és szociális projekteket.

Írásában az országgyűlési képviselő arra kérte a miniszterelnököt, hogy "a lehető leghamarabb kezdeményezzen átfogó átvilágítást a Szova helyzetének felmérésére, különös tekintettel a kötvénykibocsátásokra és azok hatásaira" oly módon, hogy a vizsgálat során derüljön ki, hogy

 • pontosan mennyire van a cég eladósodva, illetve milyen szerepe van ebben a kötvénykibocsátásoknak,
 • továbbá ez az adóssága milyen likviditási problémákat okoz és milyen mértékben befolyásolja a napi működését, azonkívül pedig a fejlesztési lehetőségeket.
 • Kéri továbbá, hogy ezen adósságot – megfelelő mechanizmusok mellett – vállalja át az állam annak érdekében, hogy Szombathely is elérje a pénzügyi stabilitást, ezáltal megindulhasson az érdemi és valódi modernizáció.

  Lapunk egy hónappal ezelőtt írt Komoly nehézséget okoz a Szovának a szombathelyi Tófürdő, a Műjégpálya és a Kalandváros üzemeltetése April 24. 15:59 arról, hogy komoly nehézséget okoz a Szovának a szombathelyi Tófürdő, a Műjégpálya és a Kalandváros üzemeltetése.

  Megemlítettük azt is, hogy hatalmas tehernek tűnik a másfél évtizeddel ezelőtt vásárolt devizakötvény, amelynek teljes adósságszolgálata tavaly 631 millió forintot emésztett fel. A törlesztés nagy részét ingatlaneladásból finanszírozta a cég.

  A cég gazdálkodásával foglalkozó önkormányzati előterjesztésében ekkor ez állt:

  „A jövőre nézve problémát jelent, hogy a rendszeres tevékenységek vesztesége miatt a bevételek még a folyó kiadásokra sem nyújtanak teljes mértékben fedezetet, a kötvény törlesztésére és a fizetendő kamatra pedig egyáltalán nem képződik keret. Amennyiben a rendszeres tevékenységek nyereségtermelő képessége nem áll helyre, akkor várhatóan olyan likviditási problémákkal kell a társaságnak szembesülnie, amelyeket önerőből nem tud megoldani.”

  A kötvénykibocsátásról itt Kétmilliárdos építkezéssel, új közszolgáltató központtal termel bevételeket a SZOVA 2018. October 30. 13:38 olvashat további részleteket.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Kapcsolódó cikkeink

  Komoly nehézséget okoz a Szovának a szombathelyi Tófürdő, a Műjégpálya és a Kalandváros üzemeltetése

  A szombathelyi vagyonkezelő emellett jelentős devizahitelt is görget maga előtt.

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet