Komoly nehézséget okoz a Szovának a szombathelyi Tófürdő, a Műjégpálya és a Kalandváros üzemeltetése

A szombathelyi vagyonkezelő emellett jelentős devizahitelt is görget maga előtt.

A szombathelyi SZOVA Nonprofit Zrt. 2023-ban közel 5,4 milliárd forintos árbevétel mellett 57 millió 443 ezer forintos adózás utáni veszteséget könyvelt el – olvasható abban az előterjesztésben amely a csütörtöki közgyűlésen kerül a városi képviselők elé.

A cég vesztesége az eredménytartalékkal kezelhető, de ha elolvassuk a beszámoló részleteit, akkor kiderül, hogy a cég anyagi helyzete meglehetősen nyugtalanító.

Különösen a jóléti létesítmények – Tófürdő, Műjégpálya, Kalandváros – üzemeltetése okozott problémát. A létesítmények „ráfizetése” a közvetlen költségek szintjén is 220 millió forint volt, az általános és finanszírozási költségeket is figyelembe véve pedig a veszteségek meghaladták a 250 millió forintot.

A szombathelyi Tófürdőt is a Szova üzemelteti
Mészáros D. Zsolt

Figyelemre méltó, hogy a létesítmények mellett a saját tulajdonú ingatlanok hasznosítása és az útépítés is veszteséges volt.

Ezekre magyarázat lehet, hogy a bérleti díjak nem változtak, ugyanakkor az önkormányzati ingatlanok karbantartására és üzemeltetésére a korábbi évekhez képest lényegesen többet költött a cég, míg az útépítéseknél az alvállalkozói költségek okoztak gondot.

A hulladékgazdálkodás, a fizetőparkolás, a köztisztasági tevékenységek, az önkormányzati és a társasházi ingatlankezelés ugyan nyereséggel működtek, de nem tudták kompenzálni a veszteségeket.

Emellett hatalmas tehernek tűnik a másfél évtizeddel ezelőtt vásárolt devizakötvény, amelynek teljes adósságszolgálata tavaly 631 millió forintot emésztett fel (a törlesztés nagy részét ingatlaneladásból finanszírozta a cég.)

„A jövőre nézve problémát jelent, hogy a rendszeres tevékenységek vesztesége miatt a bevételek még a folyó kiadásokra sem nyújtanak teljes mértékben fedezetet, a kötvény törlesztésére és a fizetendő kamatra pedig egyáltalán nem képződik keret. Amennyiben a rendszeres tevékenységek nyereségtermelő képessége nem áll helyre, akkor várhatóan olyan likviditási problémákkal kell a társaságnak szembesülnie, amelyeket önerőből nem tud megoldani” – olvasható az előterjesztésben.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság