A pénzért a szankcióellenes politika feladását kérheti az Unió Orbántól

Lehetséges, hogy kedden mégsem szavaznak az uniós államok pénzügyminiszterei a Magyarországnak szánt pénzekről.

A tervekkel ellentétben az európai uniós tagállamok pénzügyminiszterei jövő keddi brüsszeli ülésükön várhatóan nem fognak szavazni a Magyarországnak járó felzárkóztatási támogatások egyharmadának – mintegy 3000 milliárd forintnak – a felfüggesztésére vonatkozó javaslatról – tudta meg Brüsszelben a Népszava .

Ez azt jelentheti, hogy a kormány várakozásával szemben az Európai Unió Tanácsa mégsem dönt december 6-án a magyar jogállamisági mechanizmus továbbléptetéséről. Ebben a szerdai kormányinfón még Navracsics Tibor területfejlesztési és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is bízott.

A miniszterekből álló testületnek szerdán javasolta az Európai Bizottság, hogy függesszen fel mintegy 7,5 milliárd eurónyi (nagyjából 3000 milliárd forintnyi) felzárkóztatási támogatást, mert a magyar jogállamisági helyzet kockázatot jelent az uniós pénzek felhasználásánál.

A lap információi szerint van olyan forgatókönyv, amely szerint a pénzügyminiszterek jövő kedden esetleg hajlandóak lennének rábólintani a 2300 milliárd forintos támogatási programra, ha a magyar kabinet elállna a Ukrajna megsegítését szolgáló 18 milliárd eurós közös hitelfelvétel és a globális társasági minimumadóra vonatkozó megállapodás bojkottjától.

Ha az Orbán-kormány nem tágítana és ragaszkodna a vétókhoz, akkor nem valószínű, hogy december 6-án döntés lesz a helyreállítási terv szuperfeltételek teljesítéséhez kötött jóváhagyását kezdeményező bizottsági előterjesztésről. Eldöntve ugyanakkor semmi nincs még, a soros elnök hétfőre rendkívüli nagyköveti tanácsülést hívott össze.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek