A petárda tilos, a tűzijáték – módjával – szabad

A szabályokat szigorúan be kell tartani – itt olvashat is róluk.

Szilveszterkor legálisan lehet használni a nagyobb pirotechnikai eszközöket is. Aki tűzijátékozni akarna újévkor, annak igen szigorú előírásokat kell betartania, ha nem akar borsos büntetést fizetni, vagy balesetet szenvedni – írja a penzcentrum.hu .

Ha tűzijátékozni szeretnénk, érdemes figyelni, milyen terméket veszünk, mert a hatóságok igen komolyan büntetnek, ha valakit szabálytalan eszközzel kapnak el. A rendelet négy kategóriába sorolja a pirotechnikai termékeket:

• 1. osztály - ezek olyan, akár lakáson belül is használható játékos tűzijátékok, amelyek nem jelentenek nagyobb veszélyt. A mennyiségi korlát betartásával 14 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a korlátozások figyelembevételével fel is használhatják ezeket. Ide tartozik például a tortatűzijáték.

• 2. osztály - ezek alacsony kockázatú kis tűzijátékok, amiket a szabadban kell felhasználni. Ezeket, a mennyiségi korlát betartásával, 16 évnél idősebbek egész évben megvásárolhatják, és a használati utasításban foglaltakat betartva felhasználhatják.

• 3. osztály - ezek a közepes tűzijátékok, közepes kockázattal, amelyek a szabadban lévő nagy, nyílt területen való használatra lettek kitalálva.

• 4. osztály - ezek azok a nagy tűzijátékok, amelyeket kizárólag pirotechnikus szakember használhat fel.

2005 óta Magyarországon petárdázni kifejezetten tilos, még a birtoklása is szabálysértésnek minősül, és a törvény szerint már a birtoklásért is akár 150 ezres bírság is kiszabható. A petárda azoknak a pirotechnikai eszközöknek a gyűjtőfogalma, amelyek nem látványhatást keltenek, csupán nagyon hangosak.

A pirotechnikai eszközökre vonatkozó hazai szabályok követik a fenti besorolást.

Az első kategóriához nem kell semmilyen engedély, minden 14 éven felüli megveheti és tárolhatja őket, maximum egy kilogramm össztömegig. Felhasználás csak az útmutató követése alapján engedélyezett, 14 éven aluli csak nagykorú felügyelete mellett használhatja őket.

A második kategóriás termékek megvásárlásához sem kell 18 évesnek lenni: ezeket 16 éven felüliek vehetik meg, és tárolhatják. Itt is él a maximum egy kilós határ.

A harmadik osztályba tartozó tűzijátékokat csak nagykorú személyek vehetik meg és tárolhatják. A vásárlás kizárólag december 28. és 31. között engedélyezett! 31-én este 6 óra és január elseje reggel 6 óra között lehet eldurrogtatni őket, egy időben és helyen összesen 3 kiló összes nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatjuk.

A négyes kategóriánál sok kérdés nincs, ezek profi eszközök, hétköznapi ember legálisan nem juthat hozzájuk.

Az I. és II. osztályba tartozó tűzijátékok közintézményben, középületben, sportlétesítményben, egyházi intézményben, védett természeti területen és "C" tűzveszélyességi osztályba tartozó helyen, illetve rendezvény helyszínéül szolgáló nyilvános helyen csak pirotechnikus jelenlétében, és irányításával használhatók fel.

A termékek nem használhatók fel tömegközlekedési eszközön - és csak zárt csomagolásban szállíthatók -, magánszemélyek által közúti és gyalogos közlekedésre (út, járda, híd és a többi), kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre, szabadidő eltöltésére szolgáló területen (kivéve december 28-án 18 óra és január 1-je 6 óra között) – írja a Pénzcentrum.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos