Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A szexmunka eddig is szürke zónás tevékenység volt, és a járvány idején is az

A prostituáltakra elvileg ugyanúgy vonatkoznak a korlátozások, és akár állami támogatásra is jogosultak lehetnének.

Nem lehet most fodrászhoz, körmöshöz, borbélyhoz vagy masszőrhöz járni, ezt már tudjuk. A kormány március 8-i rendeletének értelmében – néhány kivételtől eltekintve – nem nyithatnak ki az olyan szolgáltatást nyújtó helyek, melyekhez az ügyfél személyes jelenléte is szükséges. A kivételek közt a kormányrendelet elsősorban egészségügyi, étkeztetési, szociális és a mindennapok során nélkülözhetetlen szolgáltatásokat sorol.

Akik viszont kimaradtak a kivételezettek listájáról, azok a szexuális szolgáltatást nyújtók. Nem meglepő, hiszen járványügyi szempontból kevés kockázatosabb dolgot tudunk elképzelni, mint felmenni egy idegen lakására és testileg igen szoros munkakapcsolatba lépni valakivel, akivel aznap már néhányan ugyanígy tettek.

Azt tehát értjük, hogy a prostitúció komoly járványügyi kockázatot jelent, de az is jól látszik, hogy ezzel sem a döntéshozók, sem a hatóságok, sem pedig mi, civilek, nem igazán szeretnénk foglalkozni.

pexels.com

A Vas Megyei Rendőr-főkapitányságtól megkérdeztük, hogy március 8. óta hányszor intézkedtek szexuális szolgáltatásban dolgozók ellen, akik megszegték a járványügyi előírásokat. Adatokat azonban nem kaptunk, csupán annyit tudtunk meg, hogy a kormányzati koronavírus-oldalon megtaláljuk a korlátozások megszegésével kapcsolatos intézkedések számát, ám ezekből nem derül ki, hogy mennyi indult prostituáltak ellen.

Pedig azt sem mondhatjuk, hogy a hivatásosok nagyon rejtőzködnének. A legnépszerűbb magyar szexpartner kereső honlapon csak Szombathelyre szűkítve 44 aktív hirdetést találunk, így legalább 44 emberről szinte biztosan tudhatjuk azt is, hogy épp nem tartja be a korlátozásokat.

Az Országos Rendőr-főkapitányság azonban nagyon frappáns választ adott ez irányú kérdésünkre. Elmondták ugyanis, hogy a március 8-ai kormányrendelet nem tér ki a hirdetések korlátozására, így az, hogy a honlap szerint csak Szombathelyen 44-en hirdetik szolgáltatásukat, önmagában nem szabálysértés.

És hasonlóan frappáns választ kaptunk arra a kérdésre is, hogy a korlátozások betartatása érdekében a rendőrség figyeli-e a szexuális szolgáltatást nyújtók tevékenységét.

„A rendőrség a kormányrendeletben meghatározottak betartását a rendelkezésére álló erők és eszközök optimális felhasználásával eddig is és ez után is biztosítja” – írják válaszukban, mely a mi olvasatunkban leginkább azt jelenti, hogy jobb nem firtatni a dolgot, mert a hatóságoknak kisebb dolguk is nagyobb most, mint prostituáltak lakásába felcsengetni, és ellenőrizni, hogy szájmaszkban, másfél méteres távolságból végzik-e a dolgukat.

A szexmunkások a többi szolgáltatóval ellentétben ráadásul egyáltalán nincsenek szem előtt. Míg egy szoláriumról A tiltás ellenére nyitva volt egy szombathelyi szolárium, fél évre be is zárták March 17. 15:27 már messziről meg lehet állapítani, hogy vannak benne vagy nem, addig egy prostituáltról ezt sokkal nehezebb, így a rendőröknek intézkedni is.

De ha így áll a dolog, a prostitúciót veszélyeztetett ágazattá kéne nyilvánítani, nem?

Erről a témáról talán azért kínos beszélni, mert bár Magyarországon 1999 óta nem tiltja a törvény a szexmunkát, mégis a szürke zónában ragadtak a prostituáltak. A rendőrök – a jogszabályokat nem ismerve, vagy figyelmen kívül hagyva azokat – gyakran bírságolnak meg vagy zárnak el szexmunkásokat, és sokan a mai napig abban a hitben élnek, hogy a prostitúció bűncselekmény.

Valahol érthető is, hisz nem ez lenne az első eset, hogy Magyarországon egy törvény nem igazodik a többség világnézetéhez, ezért inkább úgy csinálunk, mintha nem is lenne ilyen törvény.

És mivel 1999 óta következetesen úgy csinálunk, mintha a szexmunka bűncselekmény lenne, most sem állhatunk hozzá másként. Ha a rendőrség kijelentené, hogy ennyi és ennyi szexmunkás szegte meg a személyes részvételt igénylő szolgáltatásokra vonatkozó nyitvatartási korlátozást, azzal egyúttal azt is kijelentené, hogy a szexmunka egyébként törvényesen végezhető munka.

Ha pedig már idáig eljutnánk, tovább kéne menni, és mondjuk meg kéne vitatni, hogy a fodrászokhoz, manikűrösökhöz és masszőrökhöz hasonlóan, akik szintén a járvány miatt estek el bevételeiktől, a szexmunkásoknak is támogatást kéne kapniuk.

Ezt pedig komoly arccal, 2021-ben Magyarországon egy döntéshozó sem tudná kimondani.

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra