Podcast: „A szombathelyi főiskola diáksága sosem volt csendes, szemlélődő társaság.”

„A szombathelyi főiskola diáksága sosem volt csendes, szemlélődő társaság.” - rendszerváltás a nyugati határszélen (8.)

/

letöltés 0.00MB
Milyen is volt az, amikor az országban történteknek nem csak passzív szemlélője, hanem aktív alakítója volt Szombathely? Rendszerváltás a nyugati határszélen című sorozatunk folytatódik.

Székely Klára politológus a rendszerváltás idején fiatal oktatóként dolgozott a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. (Ma már ELTE SEK) Azon a főiskolán, amely a 80-as évek egyik legnevesebb magyar oktatási intézménye volt, s ahol tanárok és diákok a bomló szocialista rendszer minden lehetőségét kihasználva együtt akarták megváltani a világot.

Székely Klára és Roznár Gyöngyi a Nyugat.hu főszerkesztője többek között arról beszélgetett:

 • Miért volt Nyugat-Magyarországon mindig is sokkal erősebb a szocialista hatalommal való szembenállás?
 • Miért volt menő az a srác, aki zászlókat lovasított meg állami ünnepeken?
 • Mitől lett a Berzsenyi Tanárképző Főiskola az ország egyik legjobb felsőoktatási intézményé?
 • Hogy függ össze az értelmiségi forradalmi mentalitása a gazdasági jóléttel?
 • Székely Klára a Nyugat.hu podcast stúdiójában
  Kiss Tamás
  Sefcsik László (üzemmérnök), Dr. Pehi László (főiskolai adjunktus) és Doma Géza (üzemmérnök) 1987-ben
  BDK archívum - K.Z., 1987.

  A rendszerváltásról szóló podcast-sorozatunk több részből áll. Itt az első Podcast: „Aki a rendszerváltásban aktívan részt vett, mind csalódott” 2020. April 07. 19:04 , a második Podcast - Azok az eufórikus évek: Hankó Faragó Miklós a határmenti rendszerváltásról (1.) 2020. April 01. 20:07 , a harmadik Podcast – „A történelem 300-400 évenként ad ilyen esélyt egy népnek” - rendszerváltás a nyugati határszélen (2.) 2020. April 03. 20:41 , a negyedik Podcast: Aki végigfotózta a rendszerváltást a nyugati határszélen 2020. April 09. 12:06 , az ötödik Podcast – Gyurcsány és a slampos hatalom: így nézett ki a rendszerváltás egy KISZ-titkár szemszögéből 2020. April 12. 14:00 és hatodik Podcast – Történelem és szenvedély: a világ egyetlen Vasfüggöny Múzeuma 2020. April 15. 21:05 része.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast