A szombathelyi Rapport Richárd újra nyert, és a világbajnok előtt vezet a sakkozók szupertornáján

Rapport Richárd akárcsak az első, a hatodik fordulóban is legyőzte a norvég Aryan Tarit a sakkozók stavangeri szuperversenyén.

A világ közvetlen élmezőnyéből hat játékost felvonultató tornán a magyar nagymester a világos bábukat vezetve nagy csatában gyűjtötte be a teljes pontot a korábbi junior-világbajnokkal szemben.

A torna pontozása eltér a szokásostól, mert mint a futballban, a győztes három ponttal gazdagodik. A Belgrádban élő magyar nagymester 12,5 pontjával magabiztosan áll az élen, három ponttal megelőzve a világbajnoki döntőre készülő orosz Jan Nyepomnyascsijt. A világbajnoki címvédő norvég Magnus Carlsen 9 pontjával a harmadik.

Ez a verseny abban is eltér a szokásostól, hogy ha döntetlenre végeznek, akkor egy olyan villámjátszma következik, amiben a világos 10 percet kap, a rivális csak hetet, de az újabb döntetlen a sötét győzelmét jelenti. A villámparti győztesének másfél pont jár, a vesztes egyet kap.

A péntekig tartó szuperversenyen mindenki kétszer találkozik mindenkivel, és a tíz forduló alapján hirdetnek végeredményt. Rapport kedden délután, a hetedik körben az orosz Szergej Karjakin ellen ül asztalhoz.

Rapportnak a hátralévő négy fordulóban még egy pont kell a hagyományos rendszer szerint, hogy megjavítsa Lékó Péter korábbi rekordját, és átjusson a 2763 Élő-pontos határon. Lékó még 2005-ben érte el ezt a pontszámot. Formáját látva, erre minden esélye megvan, és arra is, hogy ott legyen az októberben kiadott friss világranglistán a világ 10 legjobb sakkozó között.

MTI

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sport