A szombathelyiek csak annyit tudtak, hogy Pesten vonulnak a fiatalok

"Fasiszta, reakciós elemek fegyveres provokációja" volt a forradalom a korabeli sajtó szerint.

Ön hogy ismeri az 1956-os forradalmat? Magyar fiatalok bátran fellázadtak az elnyomó diktatúra ellen, de a forradalom vége véres öldöklés és leverés lett. Ez van a mai történelemkönyvekben. A korabeli hatalom - ezáltal a sajtó - természetesen teljesen máshogy mutatta be a történéseket. A Berzsenyi Dániel könyvtár digitalizált archívumának köszönhetően most megmutatjuk, hogy írtak a cselekményekről a korabeli Vas megyei lapok.

A budapesti fiatalok hatalmas vonulása címmel jelent meg cikk az 1956. október 24-ei Vasmegye napilapban. Mint írják,

Kedden délelőtt egymásután érkeztek a jelentések az egyetemekről, főiskolákról, amelyek arról számoltak be, hogy a fiatalok nagyobbszabású felvonulásra készülnek.

Így írt az 1956. október 24-ei Vasmegye a forradalom kitöréséről
Vasmegye

A napilap végig olyan hangnemben emlegeti a forradalom kitörését, mint egy komolytalan diákcsínyt, bár a következő felhívásban már jól látszik, hogy komolyan vették a dolgot, hiszen gyülekezési tilalmat rendeltek el.

Gyüelekezési tilalom a 24-ei újságban
Vasmegye

Miután mindenkiben tisztázódott, hogy mi történik az országban, a nagyobb vállalatok a sajtóban foglaltak állást - természetesen elítélték az

ellenforradalmárokat

és

gyalázatos tevékenységüket

. Többek között a MÁV is:

Így foglalt állást a MÁV vezetősége
Nyugat.hu

A szombathelyiek azonban támogatták a forradalmat. Szó szerint a vérüket adták, volt aki a csatában és volt, aki az Országos Vérellátó Szolgálatnál.

Egy nap alatt 90 ember adott vért Szombathelyen
Nyugat.hu

A szombathelyi fiatalok többek között tüntetéseket tartottak, ahol az ÁVH foglyait is kiszabadították.

A szombathelyi fiatalok sem maradtak tétlenek
Nyugat.hu

És hogy mi foglalkoztatta még a szombathelyieket? Természetes az, hogy a Haladás vajon bent marad-e az NB1-ben!

A bajnokságot az a Budapest Honvéd vezette, amelyik - ekkor még - Puskás Ferencet is a soraiban tudta
Nyugat.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet