A szürke ötven árnyalata - Börtönlátogatáson jártunk Szombathelyen

A szombathelyi börtön végtelen szürkeségéből bőven elég volt három óra is, nemhogy három év vagy ugyanennyi évtized.

Szürke falak, szögesdrótos acélkerítések, vasrácsok tengerében úgy állnak a halványsárgára meszelt, többemeletes fogvatartói kaszárnyák a szombathelyi börtönben, mintha egy konszolidált lakótelep épületei volnának. Feltűnő különbség azonban, hogy az ablakaikba csupán sávosan süt be a nap, a rácsok miatt. Szívbemarkoló volt, ahogy kiabáltak nekünk fentről.

Hogy mit, az nem értettem, amikor a magyar sajtó napjához közeledve intézménylátogatás keretében bemutatták a sajtó munkatársainak a 2023. január 1-je óta az Büntetés-végrehajtás I. Agglomeráció központjaként működő Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet. Tegnap már írtunk róla röviden, Sittszemle: a szombathelyi börtönben jártunk March 13. 15:37 most jöjjön a bővebb beszámoló.

Nagy Ildikó sajtóreferens köszöntötte a sajtósokat. A fémdetektoros bejutás után a színházteremben Sági Csaba bv. alezredes, parancsnokhelyettes tartott vetített képes tájékoztatót. Mint mondta, a Büntetés-végrehajtás szervezetén belül öt agglomeráció alakult 2023. január 1-jével. A szombathelyi központú I. Agglomeráció öt börtönt foglal magába. A szervezeti átalakulás gazdasági és személyügyi gazdálkodás szempontjából hatékonyabbá, racionálisabbá igyekszik tenni a működést.

szombathelyi börtön belülről
A fémdetektoros kapunál még a ruhákat is átvilágították
Mészáros D. Zsolt

A 2008-ban átadott szombathelyi intézet egy telephelyen, 54 hektáros területen működik, és Magyarországon, de Európában is jelentős helyen áll az 1496-os férőhelyével, közel másfél kilométer hosszú bástyafalával. Jelenleg közel 100 százalékos a telítettség. Mindhárom végrehajtási fokozatú elítéltből töltik itt büntetésüket: letartóztatott, elzárásos, fogház, börtön, fegyház (ez utóbbi, a legszigorúbb van túlsúlyban). Időszakosan előfordul életfogytig tartó szabadságvesztés is, a szombathelyi intézetben ez a legsúlyosabb büntetés, az erre ítéltek emberölést követtek el. Kirívóan bestiális bűncselekményt elkövetőt jelenleg nem tartanak fogva. A személyi állomány rendszeresített létszáma 591 fő.

Összesen tehát több mint kétezer emberi sors van összezárva a rideg monokróm vasrácsok rengetegében.

szombathelyi börtön belülről
Zárkák hosszú sora
Mészáros D. Zsolt

Az épületegyüttes építészetileg eredetileg nem büntetés-végrehajtási intézetnek készült, hanem a honvédség használta. Többszemélyes helyiségeket alakítottak ki benne, s ez megmaradt később is. Más intézetekkel ellentétben, ahol 1-3 fős zárkák a jellemzőek, Szombathelyen ezért vannak 5-7 fő elhelyezésére alkalmas cellák, amit nem igazán kedvelnek a rabok , hiszen így többekhez kell alkalmazkodni, több összezördülés adódhat.

szombathelyi börtön belülről
A sportcsarnokban kényszerítő, mozgáskorlátozó eszközbemutató is volt
Mészáros D. Zsolt

A dolgozókat a versenyképes jövedelmen túl éves bruttó 200 ezer forintos cafeteriával, és egyéb, béren kívüli juttatásokkal (egészségügyi ellátással, útiköltség- és albérleti támogatással), számtalan rekreációs lehetőséggel marasztalják. Folyamatosak a fejlesztések, beruházások a munkakörnyezet javítása céljából: minden helyiség klimatizált, cserélik a bútorokat, bővítették a parkolót, korszerűsítették a fűtési rendszert és a gépjárműparkot, cserélték a liftet. A közeljövőben átadják a munkahelyi bölcsődét is.

szombathelyi börtön belülről
Sorban nyílnak a vaskos börtönajtók
Mészáros D. Zsolt

Az informatikai fejlesztések a munkaterhet csökkentik, a modern technika jelen van a börtön falai közt is. A Kioszk-rendszerben falra szerelt terminálokon jelezhetik a rabok a különféle kérelmeiket, a leggyakoribb igényekből sablonok formájában, ezáltal csökkent a papírhasználat, az ügyintézés számítógépen kezdődik meg. A fogvatartotti Skype-munkaállomások száma 40, eleddig- két év alatt - közel 38 ezer hívást bonyolítottak már le ezen keresztül, tehát nagyon népszerű a fogvatartottak körében. Egyrészt gyakrabban vehetik igénybe, mint a személyes látogatást (természetes szigorú ellenőrzés mellett), másrészt költségkímélőbb a hozzátartozóknak.

szombathelyi börtön belülről
Mesesarok a gyerekeknek, amíg a hozzátartozók beszélgetnek a fogvatartottakkal
Mészáros D. Zsolt

A Safe rendszer által a fegyőrök dolgát azon szempontból könnyítik meg, hogy okostelefonnal le tudják olvasni az adott zárka „lakóinak” szükséges adatait, élelmezési normáikat, speciális előírásaikat. Az előállítás-támogató rendszer hasonlóan működik, de a rabok különféle hatósági eljárásokra, intézeten kívülre történő előállításakor használják. A szökési kockázatok csökkentése érdekében egyébként nemrég bevezették a távtárgyalás rendszerét. Azaz megteremtették a technikai feltételeket ahhoz, hogy ne kelljen a fogvatartottat elszállítani a bíróságra, ügyészségre, hanem a modern technika eszközeivel a börtönön belül, két erre kialakított teremben történik a kihallgatás vagy tárgyalás.

szombathelyi börtön belülről
A telefonnak egyik végén sem jó lenni
Mészáros D. Zsolt

A rabok kezelési igényeit speciális részlegeken próbálják kielégíteni, úgymint az időskorúak, a gyógyító-terápiás, az első bűnelkövetők részlege, vagy a vallási körletrész, ahol zavartalanul gyakorolhatják hitbéli szokásaikat.

A tiltott tárgyak kapcsán megtudtuk, a leggyakoribb probléma az engedély nélküli mobiltelefonok bejuttatására tett kísérlet. Ennek felderítésében jelentős javulás mutatkozik: míg 2021-ben 1742, addig 2022-ben már csak 1274 ilyen eset volt. A második helyen a bódító hatású szerek becsempészésére tett kísérlet áll. Az intézet területén összesen 626 kamera működik. További biztonsági fejlesztést jelent a sétaudvarok kerítéseinek megerősítése, a vandálbiztos zárkák kialakítása, a Deny-motoros zárrendszer, valamint a szívdobbanás-érzékelő beüzemelése, amit az esetleges szökések megelőzésére használnak gépjárművek ki-beléptetése során.

szombathelyi börtön belülről
Rács és szögesdrót
Mészáros D. Zsolt

A büntetés-végrehajtásnak nemcsak a szabadságvesztési ítéletek végrehajtása a jogszabályban rögzített feladata, hanem törekednek arra is, hogy a fogvatartottak a lehető leghasznosabb módon töltsék el idejüket, például tanulhatnak, szakmát szerezhetnek, dolgozhatnak. A szabadulásukat követően ezáltal is jobban illeszkedhetnek majd be a társadalomba. Az oktatásba jelenleg 152 fő, a szakképzésbe 67 fő, a munkáltatásba 640 fő van bevonva. Évente 10-12-en érettségiig is eljutnak.

szombathelyi börtön belülről
Ilyen egy börtön priccs
Mészáros D. Zsolt

A fogvatartottak „szabadidejének” alakításában a reintegrációs tisztek (nevelők) járnak élen, akik számos hasznos időtöltést, például szakköröket, nyelvtanulást, sport és vallási foglalkozásokat biztosítanak. Az internet szabad használata egyelőre nem aktuális a magyar büntetés-végrehajtásban a szellemi épülésre, helyette a könyvtárat, folyóiratok járatását, illetve az oktatás-képzést kínálják. "Vagy mi foglalkoztatjuk őket, vagy ők foglalkoztatnak minket" – jegyezte meg Csécsényi András bv. százados, akinek kíséretében az informatív beszámoló és a hangulatoldó börtönkvíz után megtekintettük a különféle tereket.

szombathelyi börtön belülről
A rabszállítón csak kívülről vannak színek
Mészáros D. Zsolt

Az udvaron rabszállító autóba ülhettünk, valamint szemügyre vehettük a sportpályákat is. Egyiken voltak kosárlabda-palánkok, a többin csak beton. Vajon azokon mit csinálnak a napi egyórás sport közben, fogócskáznak? Letaglózó volt a látvány, ahogy egyik épületből bandukoltunk át a másikba.

szombathelyi börtön belülről
Akár a filmekben, a kiabálás itt sem maradt el
Mészáros D. Zsolt

Az állomány részére kialakított sportcsarnokban kényszerítő, mozgáskorlátozó eszközbemutatót, illetve előállítást (kéz- és lábbilincselést) nézhettünk meg. Bepillantottunk az egyik tárgyalótermbe is, ahol élő kapcsolással ítélkezik a bíróság a rabok felett, és a beszélőt, ahol a rabok érintkezés nélkül, biztonsági (a járványügyi szempontok alapján beépített) plexi üvegfal mögött, telefonon beszélhetnek hozzátartozóikkal. Fogvatartotti cellába, valamint a dühöngőnek, gumiszobának nevezett vandálbiztos magánzárkába szintén bekukkanthattunk.

szombathelyi börtön belülről
Börtöncella
Mészáros D. Zsolt

Búcsúzóul a börtön kápolnájába ültünk be, amit teljes mértékben a fogvatartottak alakítottak ki. A katolikus és ökumenikus misékre, istentiszteletekre alkalmas imaszentélyt egy volt rab által készített, Szombathelyi vonatkozású szenteket és boldogokat ábrázoló ablakfestmények díszítik: Szűz Mária, Magyarország védőszentje, Szent Adorján, a Büntetés-végrehajtási Szervezet védőszentje, Szent Quirinus, Szent Márton, Boldog Batthyány-Strattmann László, Mindszenty József bíboros, Boldog Brenner János, valamint Boldog Ceferino spanyolországi lókereskedő, a cigányok védőszentje.

szombathelyi börtön belülről
Egy szombathelyi rab által készített festett üveg, rajta Boldog Brenner János, Boldog Ceferino, a cigányok védőszentje
Mészáros D. Zsolt

Fényképeznünk nem volt szabad rabokat, nem is találkoztunk közvetlenül egyikükkel sem, viszont kifelé menet, mintegy ötven méterre tőlünk egy körülbelül ötvenfős, szürkébe öltöztetett galeri álldogált kerítések mögött, bizonyára a kötelező friss levegős szünetüket tartották. A rácsokon keresztül megtörő sziluettjük rengeteg börtönfilmen túl a náci koncentrációs táborokat, és a Sorstalanság című film jeleneteit juttatta eszembe.

Csoportképkészítéssel, ajándékcsomaggal és vegyes érzelmekkel szabadultunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Sittszemle: a szombathelyi börtönben jártunk

Első kézből tapasztalhattuk meg, hogy milyen a rabok és büntetés-végrehajtási dolgozók élete. Íme, egy kis előzetes és néhány kép, holnap jövünk a részletekkel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló