Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Tesco, a Lidl és a Spar fizeti a legtöbb extra adót az élelmiszerláncok közül a koronavírus miatt

Csakúgy mint 2010-ben, ismét különadóval terheli meg a kiskereskedelmi cégeket a kormány, csak az indoklás változott: most a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet az oka.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nem csak a benzinkutakat sarcolja meg Pénteken tovább esik az üzemanyagok ára, de a kormány tesz azért, hogy emelkedjen April 15. 10:08 a kormány a koronavírus miatti különadóval. Mint a 24.hu felhívta a figyelmet: az élelmiszerláncok is fizethetnek. A most alkalmazott sávok egyébként ugyanazok, mint voltak a 2012 végéig fenntartott kiskereskedelmi különadó esetében.

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Az adó mértéke

 • a nettó árbevételhez igazított adóalap 500 millió forintot meg nem haladó része után 0 százalék,
 • az adóalap 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forint alatti része után 0,1 százalék,
 • az adóalap 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forint alatti része után 0,4 százalék,
 • az adóalap 100 milliárd forintot meghaladó része után 2,5 százalék.
 • Ez azt jelenti, hogy az összes nagy élelmiszerkereskedő multilánc a legmagasabb kulccsal fog adózni, hiszen a Tesco legfrissebb, 2018-as nettó árbevételi adatok alapján 600 milliárdos, a Lidl és a Spar 500 milliárd körüli, az Auchan, a Penny és az Aldi pedig 100 milliárd körüli forgalmat bonyolított.

  A társult rendszerben működő magyar láncok (Coop, CBA, Reál) nagy része viszont - ahogy az előző évtized elején - most is megúszhatja a különadó-fizetést. Ennek oka, hogy boltonként jellemzően külön gazdasági társaságként működnek.

  A rendelet május 1-jén lép hatályba, onnantól ketyeg az óra, először tehát májusra kell megfizetni a különadó-előleget, mégpedig a legutolsó lezárt évi mérleg árbevételi adatai alapján - tette hozzá a lap.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
  Hirdetés
  Hirdetés

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés
  Hirdetés

  Gazdaság

  Hirdetés