Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tűzijáték még a fülnek is árt

Ezért ne durrogtasson szilveszterkor (sem).
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Talán kevesen gondolnak arra, szilveszter éjjelén, hogy az általuk szemet gyönyörködtető tűzijátékok bizony akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet. - írja a napidoktor.hu honlap.

Mint kifejtik, a tűzijáték robbanásával keletkező hanghatás elérheti a 150-175 dB-el értéket. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a felnőttek hallását nem szabadna 140 dB-nél nagyobb zajnak kitenni. Míg a gyermekek esetében ez az érték csak 120 dB. A csecsemők hallását pedig egyáltalán nem szabadna kitenni tűzijátéknak.

A tűzijátékhoz hasonló hangos hangok ideiglenes vagy tartós halláskárosodáshoz és tinnitushoz (fülcsengéshez) vezethetnek.

A tűzijátékok következtében fellépő hallásvesztés kockázatának csökkentése érdekében Nathan Williams audiológus két óvintézkedést javasol, teszi közzé a napidoktor:

• a hangforrástól való távolság növelése. Minél távolabb van a tűzijáték robbanása, annál alacsonyabb lesz a decibelszint, és így kevésbé valószínű, hogy károsan befolyásolná a hallást. Ha egy 170 dB-es tűzijátékot nézünk, a felnőtteknek 15 és 20 méterre kell lenniük a tűzijátéktól, míg a gyerekeknek legalább 50-60 méterre kell lenniük ugyanazon tűzijátéktól, hogy minimalizálják a hallásvesztés kockázatát.

• bevethető valamilyen hallásvédelmi eszköz: például a füldugók vagy a fültokok viselése megfelelő óvintézkedések lehetnek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra