Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A tűzijáték még a fülnek is árt

Ezért ne durrogtasson szilveszterkor (sem).

Talán kevesen gondolnak arra, szilveszter éjjelén, hogy az általuk szemet gyönyörködtető tűzijátékok bizony akár maradandó halláskárosodáshoz is vezethet. - írja a napidoktor.hu honlap.

Mint kifejtik, a tűzijáték robbanásával keletkező hanghatás elérheti a 150-175 dB-el értéket. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint a felnőttek hallását nem szabadna 140 dB-nél nagyobb zajnak kitenni. Míg a gyermekek esetében ez az érték csak 120 dB. A csecsemők hallását pedig egyáltalán nem szabadna kitenni tűzijátéknak.

A tűzijátékhoz hasonló hangos hangok ideiglenes vagy tartós halláskárosodáshoz és tinnitushoz (fülcsengéshez) vezethetnek.

A tűzijátékok következtében fellépő hallásvesztés kockázatának csökkentése érdekében Nathan Williams audiológus két óvintézkedést javasol, teszi közzé a napidoktor:

• a hangforrástól való távolság növelése. Minél távolabb van a tűzijáték robbanása, annál alacsonyabb lesz a decibelszint, és így kevésbé valószínű, hogy károsan befolyásolná a hallást. Ha egy 170 dB-es tűzijátékot nézünk, a felnőtteknek 15 és 20 méterre kell lenniük a tűzijátéktól, míg a gyerekeknek legalább 50-60 méterre kell lenniük ugyanazon tűzijátéktól, hogy minimalizálják a hallásvesztés kockázatát.

• bevethető valamilyen hallásvédelmi eszköz: például a füldugók vagy a fültokok viselése megfelelő óvintézkedések lehetnek.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód

Tovább az oldalra