A választók több mint fele elhitte, hogy az ellenzék katonákat küldene Ukrajnába

Nagyon bejött a hamis kormánypropaganda.

A választók 86 százaléka találkozott azzal az állítással, hogy Márki-Zay Péter magyar katonákat és fegyvereket küldene Ukrajnába, és azok közül, akik találkoztak vele, 60 százalék igaznak is tartja az állítást - derül ki a Dimenzió Média Alapítvány HVG által ismertetett kutatásából.

A valóságban Márki-Zay mindössze annyit mondott, hogy egy ilyen irányú NATO-döntés esetén (ami természetesen azóta sem született meg) akár katonai segítséget is nyújtana Ukrajnának, a kutatás szerint mégis a Fidesz támogatóinak 88 százaléka azonosult a kormányzati narratívával. A pártnélküliek 61, de még az ellenzéki szavazóknak is 30 százaléka tartotta igaznak, hogy Márki-Zay magyar katonákkal támogatná Ukrajnát.

Annak a két állításnak, hogy a baloldal elvenné a 13. havi nyugdíjat és támogatná a nemátalakító kezelések népszerűsítését némileg alacsonyabb volt az elterjedtsége és az elfogadottsága, de a Fidesz-szavazók többsége és a pártnélküliek közel fele ezeket is elhitte.

Vicsek Ferenc, a jelentés egyik készítője szerint a tanulság az, hogy  „nem lehet szabad és demokratikus választásokról beszélni ott, ahol a polgárok jelentős része, a választást érdemben befolyásoló aránya nem találkozik a politikai versenyben részt vevők egy részének üzeneteivel, így azokkal sem, amelyek idejében cáfolják a róluk terjesztett hamis állításokat.” - írja a MaNcs .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet