A vasi sofőrök nem túl sokszor vezetnek, ha isznak – lista készült a szondáztatások eredményéről

Óriási eltérések vannak az ország egyes területein a szondáztatások számában és a megbukott sofőrök mennyiségében is. Bár a kettő lehet, hogy összefügg.

521 659 alkalommal használtak alkoholszondát járművezetők ellenőrzésére a rendőrök 2023 első tíz hónapjában – írja a vezess.hu az Országos Rendőr-főkapitányság statisztikái alapján.

A kimutatásokból az is kiderült: óriási különbségek vannak az ország egyes területei között abban, hogy hol mennyi alkalommal ellenőriznek és abban is, hogy hány helyen alkalmaztak alkoholszondát a rendőrök. A portál számításai szerint hetvenötszörös a különbség Nógrád és Szolnok vármegye között.

Nógrádban például január eleje és október vége között mindössze 937 alkalommal szondáztatták meg a sofőröket, miközben Szolnok vármegyében ugyanezen időszak alatt 73 075 alkalommal.

Ugyanakkor az országosan 4244 autóvezetőt kaptak el ittasan, ami az összes ellenőrzöttnek csak a 0,81 százaléka.

Pozitív szondázások száma és azoknak, az összes szondáztatáshoz viszonyított százaléka:

Szolnok 618 - 14,6 százalék

Budapest 572 - 13,5 százalék

Bács-Kiskun 391 - 9,2 százalék

Pest 302 - 7,1 százalék

Hajdú-Bihar 254 - 6 százalék

A vezess.hu ugyanakkor nem kapott egyértelmű választ a rendőrségtől arra kérdésre, hogy mi alapján rendelnek el egy-egy vármegyében közúti ellenőrzést, illetve szondáztatják az autósokat. A portál arra tippelt, hogy valószínűleg a járműforgalom nagysága és a rendőrök létszáma is befolyásolja a szondáztatások számát, bár az adatok nem mindenhol igazolják ezt a feltételezést.

Nyilván, ahol a többi országrészhez képest alig szondáztatnak, ott valószínűleg sokkal kisebb lesz a lebukottak száma is. Az igazán érdekes statisztika kétségkívül az, hogy a szondáztatások számához képest egy adott vármegyében mennyi százaléknyi esetben mutat alkoholfogyasztást a műszer.

Ezt ugyan nem közölte az ORFK, de a vezess.hu kiszámolta. Íme a sorrend:

Nógrád 3,5 százalék

Bács-Kiskun 2,9 százalék

Budapest 2,5 százalék

Vas 1,7 százalék

Veszprém 1,6 százalék

A portál az adatokból arra a következtetésre jutott, hogy néhány vármegyében érdemes lenne még több alkalommal szondáztatni, hiszen kiemelkedően magas az ellenőrzött autósok között a piások száma.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek