Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A végrehajtások nem álltak le a vírus miatt

Sokan csökkentett bért kapnak.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A fizetések 33, indokolt esetben akár 50 százalékát a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság idején is levonja a végrehajtó. Pedig a bajba került családok tagjai között is sokan lehetnek, akik elvesztették állásukat, vagy kevesebb fizetést kapnak, mint eddig. Közülük azokat, akik albérletbe kényszerültek, a teljes anyagi ellehetetlenülés fenyegetheti. - írja a 24.hu .

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Még a tapasztaltak körében sem volt egyértelmű, pontosan milyen intézkedést hozott a kormány. Tisztánlátásukat nem feltétlenül segítette a koronavírussal kapcsolatos információk közlésére létrehozott kormányzati honlap és a Magyar Távirati Iroda beszámolója sem. Mindkét oldalon azzal a némileg csalóka címmel jelent meg tájékoztatás, hogy „A kormány felfüggesztette a végrehajtásokat és a kilakoltatásokat”.

Azonban valójában nem minden végrehajtási cselekményt függesztettek fel. A legfontosabb, hogy a folyamatban lévő végrehajtások esetében a fizetések 33, indokolt esetben 50 százalékos levonását továbbra is foganatosítják a végrehajtók. A 24.hu-nak. Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar (MBVK) elnöke tételesen elmondta, hogy az intézkedés következtében melyek azokat a végrehajtási cselekmények, amelyeket fel kellett függeszteni, és melyek azok, amelyeket továbbra is érvényben vannak.

Felfüggesztették az összes kilakoltatást, így az önkényes lakásfoglalókkal szemben sem léphetnek fel a végrehajtók. Új árverést nem tűzhetnek ki a végrehajtók abban az esetben, ha a lakóingatlanról van szó, amelynek tulajdonosa természetes személy. Ugyanakkor az ingatlanra be lehet jegyezni a végrehajtási jogot. A már futó végrehajtások esetében a fizetések 33, indokolt esetben 50 százalékos levonását továbbra is végrehajtják. Hatósági átutalási megbízással (inkasszóval) továbbra is terhelhetik az adós bankszámláját, az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének négyszerese feletti összeg esetében korlátlanul levonható az adós pénze a számláról. Az adós gépjárművét lefoglalhatja a végrehajtó (ez általában papíron történik meg, az autó az adósnál marad), de a járművet nem vonathatja ki a forgalomból. Az új eljárások megindításokhoz szükséges fizetési meghagyásokat végrehajtó útján nem lehet kézbesíteni. Helyszíni foglalásokat nem lehet foganatosítani, így például az ingó vagyontárgyak jegyzőkönyvbe vételére sincs lehetőség. Semmilyen meghatározott cselekményt nem végezhetnek, kivéve nagyon indokolt esetben a gyermekek átadását. Minden frissen induló végrehajtási eljárást azzal kell kezdeni, hogy részletfizetést kell felajánlani az adósoknak.

Az, hogy a fizetésletiltásokat továbbra is végrehajtják, főként az albérletbe kényszerült családok esetében okozhat nagy bajt. A koronavírus okozta gazdasági válság miatt ugyanis sokan veszítették el a munkahelyüket, illetve sokan csökkentett fizetést kapnak. Náluk a végrehajtó általi fizetéslevonás akár a teljes anyagi ellehetetlenüléshez is vezethet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hasznos

Hirdetés