Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A vendéglátásban elköltött minden fillérről tudni fognak

Az összes vendéglátóhelynek és a turisztikai attrakcióknak még az idén kötelező lesz regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba. Mindent tudni akar és tudni is fog az ügynökség.

Elfogadta a kormány a megújult Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát, amely erős és biztos alapot jelent a turizmus újjáépítéséhez - jelentette be Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója sajtótájékoztatón Budapesten. A célok nem változtak: évi 20 millió vendég, 50 millió vendégéjszaka, illetve, hogy a turizmus legyen ismét a magyar gazdaság húzóágazata, és 2030-ig Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb turisztikai célpontja - idézte a vezérigazgatót a távirati iroda.

Guller Zoltán már a döntés előtt is nyilatkozott a stratégiáról , s mindarról, hogy lesz népszerű turisztikai célpont Magyarország. No és arról is, hogy tud az állam még nagyobb pénzt kivenni az ágazatból, a pandémiás hónapok alatt térdre kényszerített vendéglátók és a turizmusból élő vállalkozások zsebéből még kiszedni a forintokat.

Merthogy a vendéglátóhelyeknek és a turisztikai attrakcióknak még az idén kötelező lesz regisztrálniuk a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központba (NTAK). Mindent tudni fognak, ami ahhoz szükséges, hogy teljes mértékben adatalapú ágazatirányításra térjenek át az intuíciókon alapuló helyett. 2019 nyarától Magyarország valamennyi, csaknem negyvenezer szálláshelyének elemezik az adatait, így pontosan tudni fogjk, hogy hány vendég tartózkodik hazánkban, hány évesek, melyik városban élnek, mikor foglalták a szállást, vagy éppen mikor fizettek. És persze azt is, mennyit.

Az új, big data alapú kutató-elemző tevékenységnek köszönhetően fontos elemzéseket és előrejelzéseket készítenek az ágazat aktuális helyzetéről és jövőjéről, hangsúlyozva, hogy tiszteletben tartják mindenkinek a személyiségi jogait. Ráadásul a KSH-val ellentétben nem hónapokkal később, hanem azonnal - idézte Gullert a turizmus.com .

A napi átlagforgalmat, az alkoholos és nem alkoholos italforgalmat számlatételenként tudják majd elemezni. Mindent tudni fognak: a vidámparkok, közfürdők, múzeumok, sportlétesítmények, várak, kastélyok vagy éppen a hop-on hop-off buszok adatait is. A Magyarországra érkező külföldiek mobilcella-információival és bankkártyaadataival együtt szinte teljes képet lehet majd alkotni a belföldi és a beutazó turizmusról.

Az NTAK célja persze elsősorban az adatszolgáltatás, hasonlóan ahhoz, ahogy eddig a Központi Statisztikai Hivatal számára szolgáltattak adatot. A legfőbb különbség az, hogy az NTAK bevezetésétől kezdve az adatokat digitálisan kell beküldeni az adatközpontnak (a jelenlegi törvények szerint nem lesz lehetőség papír alapú adatszolgáltatásra), így az adatok azonnal láthatóak és elemezhetőek lesznek. A szállodákban erre nyilván van alkalmas személyzet, de hogy az éttermek, büfék, fagyizók számára milyen terhet jelent majd ez az adminisztrációs kényszer és a gyakorlatban hogy fog működni - nos, ez még nem világos az érintettek számára sem.

A programban az éttermek, cukrászdák, kávézók, zenés-táncos helyek, bárok, tehát minden vendéglátóhely benne lesz. Bár az online pénztárgépek is megadják a bevételről szóló információkat, most még szorosabb lesz az ágazat ellenőrzése. Ahogy az a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ honlapján is olvasható: az NTAK-nak markáns szerepe van a turisztikai ágazat fehérítésében is, hiszen a területileg illetékes önkormányzatok és a NAV is rálát a számukra releváns adatkörökre.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Gazdaság

Tovább az oldalra