A veszélyes villamosállat titkai: emléktúra a legendás útvonalon Szombathelyen

Spiegler Tibor olyan történeteket osztott meg a közel ötven éve megszüntetett villamosról, amiket eddig kevesen hallottak.

Igazi retro életérzés uralkodott pénteken Szombathelyen, ahol a legendás villamosra emlékeztek egy túra keretein belül. A sétán a néhai villamos összes megállóját érintette a tömeg, ahol olyan, kevésbé ismert történetek is előkerültek, melyekről sokan – legalábbis a fiatalabbak biztosan – nem hallottak még.

A meglehetősen furcsa, délutáni időpont ellenére négy óra előtt már egy kisebb tömeg gyülekezett az Éhen Gyula téren arra várva, hogy elinduljon a villamostúra. A közönség persze nem feltétlenül fiatalokból állt, de – mondom magamban – talán így sokkal több lesz a nosztalgikus történet, hiszen az itt lévők jó része korából adódóan még utazhatott is a villamoson.

Villamostúra Szombathelyen
A túrásról nem hiányzhat a Villamos megáló tábla
Nyugat.hu

A túrát Spiegler Tibor helytörténész vezette, aki olyan sztorikat osztott meg az út során, amiket még csak álmomban sem gondoltam volna. Ilyen például az, hogy Szombathely volt annak idején a harmadik olyan magyar város, ahol villamos létesült (Budapest és Pozsony után), még valamikor a 19. század vége felé.

Az út persze nem lett volna teljes egy „villamos megálló” tábla nélkül, ami jelképesen a tömeg elején vonult, ezzel szimbolizálva az értetlenkedőknek azt, hogy nem egy újabb felkelés készülődik kibontakozni, csak épp a szombathelyi villamos néhai útvonalát sétáljuk körbe.

Villamostúra Szombathelyen
Nagy sikere volt a villamosállatról szóló előadásnak is.
Nyugat.hu

Menet közben pedig jönnek a további érdekes sztorik: a villamoson a századforduló elején még ülésfűtés is volt, amit pár évvel később csak azért szüntettek meg, mert spórolni kellett az energiával. Sőt, még arról is hallhattunk, hogy egykoron akkora nívót jelentett több épületeknek hogy előttük van villamos megálló, hogy azzal reklámozták magukat.

Miközben pedig hallgatjuk a sztorikat, hirtelen megugrik a résztvevők száma is. Több szervező is halkan, de annál büszkébben megjegyezte, hogy nem is számítottak arra, hogy ilyen sokan lesznek. (Múlt hét óta én is tudom „Most ugrik a majom vízbe” – kultúrtörténeti kiállítás Petőfi-telepen 2022. September 19. 15:54 , hogy ez mekkora boldogságot tud jelenteni). Ezt mi sem szemlélteti jobban, hogy a vonulók egy része az 56-osok terénél a zebrán megakadt, mert a rendelkezésre álló idő alatt nem fértek át ennyien.

Villamostúra Szombathelyen
Amikor még egy autó is a villamos áldozatául esett.
Nyugat.hu

Persze aki azt hinné, hogy ez az egész túra csak a történetekről szólt, az nagyon téved. Az egyik megállónál, a Savaria Múzeumnál például a Zrínyi iskola diákjai mutattak be a „villamosállatról” egy humoros előadást, de volt zene, sőt, a múzeum udvarából kiérkező fiatalok mindenkinek „5 pengőért” friss újságot osztottak, nagyjából úgy, mint száz éve.

Természetesen nemcsak a múzeumnál állt meg jelképesen újra a közlekedési eszköz, hanem a Fő téren is, ahol szintén korabeli hírekkel, mini koncerttel és sok-sok érdekességgel várták a szervezők az egyre csak növekvő közönséget.

Villamostúra Szombathelyen
A tömény történelem mellett az előadásokra is jutott idő.
Nyugat.hu

A hangulat tehát teljesen adott volt ahhoz, hogy mindenki egy kellemes séta alatt jól érezze magát, és hogy közben olyan dolgokat tudjon meg Szombathely történetéről, amiket még lehetséges, hogy álmában sem gondolt volna.

A villamos utolsó napja 1974. augusztus 20-án

A nagyjából másfél órás túra végállomása a Szent István park volt, de természetesen minden állomáshoz jutott érdekes sztori az 1974-ben megszüntetett villamosról, ami kapcsán csak remélni tudjuk, hogy ezeket a történeteket még sokszor tudjuk hallgatni, ha már egyszer villamosozni a városban nemigen tudunk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Csak Szombathely