Tudta, hogy a világ legdrágább festéke az ultramarinkék volt? Michelangelo pedig nem is festette fekve a Sixtus-kápolnát?

Tudta, hogy Michelangelo nem is fekve festette a Sixtus-kápolnát?

/

letöltés 0.00MB
Tarr György restaurátor újította meg a szombathelyi Püspöki Palota nagytermeinek festményeit. Hallgassa meg a vele készült podcastunkat és meglátja, hogy a művészet nagyos izgalmas dolog….

Tarr György művész családból származik, s többnyire a Magyar Katolikus Egyház megbízásainak tesz eleget. Több mint hatvan művet restaurált eddig, sokat Vas megyében is. Nevével akkor találkozhattak utoljára, amikor a szombathelyi Püspöki Palota dísztermének freskóit adták át .

Tarr Györggyel Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője beszélgetett. Szó esett többek között arról:

 • Miért festettek Észak-Európában az üvegablakokra, míg Dél-Európában a falakra?
 • Hogy Magyarországon – ha már külföldre nem nagyon mehetünk – mit nézzünk meg, ha nagyon szép freskókat akarunk látni?
 • Hogy minden festményen Szűz Mária ruhája rózsaszín, a fátyla fehér, a köpenye pedig kék. Ez a kék pedig a legdrágább festékből, az ultramarinból készült, amely a lapis lazuli féldrágakő porrá törve.
 • Mennyire fel tudja virágoztatni egy kor kultúráját, ha egy uralkodó – mint a Napkirály, XIV. Lajos – a legjobb gondolkodókat és művészeket gyűjti maga köré.
 • Két művész, Maulbertsch és Dorfmeister vetélkedése nyomán milyen szép freskók születtek Szombathelyen.
 • Roznár Gyöngyi és Tarr György a Nyugat.hu podcast stúdiójában
  Kiss Tamás
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Podcast