Mikor csobbanhatunk az Abért-tóban?

A mostani kánikulában még biztos nem fürödhetünk az Abért-tóban (leánykori nevén lukácsházi víztározóban), de ami késik, az nem múlik. Íme, a hűsítő terv.

Megoldódni látszik a kőszegiek sok évtizedes szívfájdalma, és ha minden a tervek szerint alakul, pár éven belül igazi vízi paradicsommá fejleszthetik az Abért-tavat (leánykori nevén Kőszeg-Lukácsháza víztározót.) Adjon Isten mind jobbat, ne csak mindig a rosszat – A Lukácsházi árvíztározó avatásán 2010. October 12. 20:05 Új fejlemény ugyanis, hogy Kőszeg önkormányzatának végre sikerült együttműködési megállapodást kötnie egy budapesti befektetővel (az E55 Tanácsadó Kft-vel) arról, hogy a víztározónál 300-500 vendég befogadására is alkalmas fürdőhelyet létesítsenek, vízisí pályával, kiszolgáló épületekkel, étteremmel és rendezvényszínpaddal.

Lukácsházi víztározó
Lukácsházi víztározó
Vágvölgyi Bálint

Végre lesz strandja a kőszegieknek!

Aki még nem járt arra, az Abért- egy mesterséges tó, időszakos árvízi tározó, amelynek elsődleges célja, hogy Szombathely és Lukácsháza, Gyöngyösfalu, Gencsapáti községek árvízi védelmét biztosítsa. A víztározót EU-s beruházás eredményeképpen 2010-ben adták át. Azóta szeretnék a kőszegiek, lukácsháziak (nem is szólva a szombathelyiekről), ha a hely nem csupán kirándulóhelyként és horgászparadicsomként, hanem a strandként is funkcionálna. A város képviselői is már több ízben foglalkoztak az Abért-tó idegenforgalmi, üdülési célú hasznosításával.

A tervek megvalósítása érdekében a kőszegi önkormányzat határozatot hozott (105/2010.(V.27.), és látványterveket készíttetett a beruházásról, szerződést kötött a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségével, valamint együttműködési megállapodást kötött az E55 Tanácsadó Kft-vel. Ennek fő célja a mesterségesen kialakított tó „jóléti hasznosítása”.

Lukácsházi víztározó
Lukácsházi víztározó
Vágvölgyi Bálint

Ahogy az önkormányzat illetékesétől megtudtuk, az együttműködési megállapodásban az alábbi beruházások szerepelnek:

- Természetes fürdőhely kialakítása, melynek várható befogadó képessége 300 – 500 fő között prognosztizálható.
- Kötött vízisípálya, a pálya rendeltetésszerű működéséhez szükséges építményekkel.
- Kiszolgáló épület megvalósítása, mely magába fogalja a vízisípálya és a fürdőhely szolgáltató egységeit illetve egy éttermet, ami a területen megvalósuló fejlesztések mellett befogadója lesz a kerékpárturizmus és a bakancsos turizmus résztvevőinek is.
- A kiszolgáló épület mellett kialakításra kerülnek teraszok és rendezvényszínpad.
- A két tó melletti területen, a természetes fürdőhely kialakításával összhangban (jogszabályi előírás) sportolás céljára alkalmas sportépítmények is megvalósításra kerülnek úgy, mint strand-röplabdapálya, kispályás futballpálya, asztalitenisz, stb.
- A fejlesztés során több mint 3.000 m2 parkosított zöldfelület is megvalósulna, játszóterekkel, homokos stranddal.
- Kilátó megvalósítása, amelynek használata során lehetőség nyílik a fejlesztési terület környezetében lévő élővilág tanulmányozására, a páratlan kőszegi, Natura 2000 által is védett, természeti terület bemutatására.

Két-három év és kész?

A víztározón kajakozásra, kenuzásra és mini vitorlázásra alkalmas helyet is szeretnének kialakítani (stéggel, tárolóval, terasszal, stb).

A terület hasznosítása során – kaptuk az információt – még számos kapcsolódó fejlesztést is meg kell valósítani, úgymint a

meglévő nyomvonalas közművek fejlesztése, korszerűsítése, valamint ivóvízvezeték kiépítése a területtel szemben lévő belterületi részre csatlakoztatva, továbbá a 87-es számú főútvonal közlekedési csomópontjának kiépítése a meglévő csatlakozás átépítésével, a meglévő parkoló felújítása, új akadálymentes parkolók kialakítása.

Lukácsházi víztározó
Lukácsházi víztározó
Vágvölgyi Bálint

A tervezett beruházás várható költsége 150–160 millió forint lesz. A beruházó cég a fejlesztés költségét 50%-ban magántőke bevonásával, 50%-ban pályázati forrásból kívánja megvalósítani. A terület hasznosításával kapcsolatos fejlesztési elképzelések több szakhatóság részére bemutatásra kerültek, amivel azok előzetesen egyetértettek. A felek az együttműködési megállapodást három év meghatározott időre, 2015. május 3-ig szólóan kötötték meg. A fejlesztések megvalósítása –tájékoztattak az önkormányzatnál - ezek teljesülése után várható.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Adjon Isten mind jobbat, ne csak mindig a rosszat – A Lukácsházi árvíztározó avatásán

„A természetvédők ezüstszínű Opelje álljon el az útból…” – szól a mikrofonba a konferanszié, aki a népes sereget invitálja fel a startra kész buszokra.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet