Fóliafüggők - Késik az idősotthon felújítása

Az illetékesek azt ígérték, hogy december végén megkezdődik a leégett acsádi otthon felújítása. Nem kezdődött meg.

Az acsádi idősek otthonának 2012. március tizedikén leégett pavilonrésze 2013. január elején pontosan úgy fest, mint az elmúlt néhány hónapban. Az épület tetőzetét továbbra is szürke, úgynevezett állagmegóvó fólia fedi, sehol semmiféle jele annak, hogy itt hamarosan, vagy akárcsak a közeli jövőben bármiféle helyreállítási munkák kezdődnének.

Romló állag

Az a két itteni dolgozó sem szolgálhat biztató hírekkel, akik éppen az otthon parkját rendezgetik, amikor fotós kollégámmal január harmadikán szemügyre vesszük az üres, különös tetőzetű épületet és környékét. Nem hallottak semmit a felújításról, pedig már szerintük is nagyon sürgető lenne legalább a tető - ahogy mondják - normális lefedése.

Acsádi Idősek Otthona 2013 januárjában
Acsádi idősotthon - 2013. január
Bonyhádi Zoltán

Az ugyanis egészen biztos, állítja a beszédesebb dolgozó, hogy az épület állaga egyre csak romlik, hiszen a fóliát már régen kikezdte az időjárás, sok helyen megrongálódott, úgyhogy - lehet mondani - semmi akadálya nincsen a téglából készült válaszfalak bőséges elvizesedésének. Egyébként a tetőt tavaly nyáron lefóliázó cég szakemberei is figyelmeztettek arra, hogy ez az ideiglenes megoldás legfeljebb három hónapra szólhat.

Nem, temperáló fűtés egyáltalán nincs az épületben, válaszolja kérdésünkre az otthoni alkalmazott, mi több, a tetőtér alatti szintek radiátoraiból ő maga eresztette le a vizet karácsony előtt, hogy szét ne fagyjanak, s hogy a csövek is épek maradjanak. Hát, így állunk most, 2013. elején.

Szomorú az idősotthoni tényvalóság továbbra is, de vajon mivel magyarázzák az illetékesek a felújítás érthetetlenül hosszú ideje tartó elhúzódását, egyáltalán: mikor kezdődik, elkezdődik-e valaha a renoválás? Ezeket a kérdéseket tettük fel időről-időre a helyreállításért felelős vezetőknek, de most már nem élünk ezzel a lehetőséggel, mert semmi értelme nincsen.

Hamis ígéretek

Az illetékeseknek ugyanis eddig egyetlen jövendölésük sem vált valóra. Tavaly október tizenhatodikán például év végi munkakezdést ígértek, november huszonnyolcadikán viszont már csak egy lakonikus mondattal válaszoltak az érdeklődésünkre, azzal mégpedig, hogy a közbeszerzési eljárás a törvényeknek megfelelően folytatódik.

Acsádi Idősek Otthona 2013 januárjában
Acsádi idősotthon - 2013. január
Bonyhádi Zoltán

Természetesen mi is állhatatosan folytatjuk otthonlátogatásainkat, egészen addig, amíg végre jó híreket nem közölhetünk, amíg végre el nem kezdődik a súlyosan megkésett felújítás. Mert rettenetesen megkésett, hiszen a szóban forgó épület tetőzete 2012. március tizedikén égett le.

A tűzvész miatt több mint száz idős gondozottat kellett kiköltöztetni megszokott lakókörnyezetéből, sokuk azóta is az otthon társalgójában és dísztermében kialakított hálótermekben kénytelen élni, méltatlan körülmények között, összezsúfolva. Vajon meddig még? Ezt a kérdést tették és teszik fel újra és újra a gondozottak hozzátartozói azoknak, akiket illet, de mint látható, mindhiába.

S ezért-e vagy másért, meg nem mondható, akadnak már olyan vélemények is, melyek szerint ki kellene ragadni az úgynevezett illetékesek kezéből a teendők intézésének, jobban mondva nem intézésének lehetőségét, s derék, segíteni akaró civileket megbízni a halaszthatatlan feladat elvégzésének megszervezésével. Ők ugyanis, állítják a vehemensebb véleményű polgárok, már régen pontot tettek volna az ügy végére. Ki tudja, lehet, hogy így is van.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mindörökké nejlon tető?

Hihetetlen, de sajnos igaz: még mindig nem láttak neki az illetékesek az acsádi idősotthon felújításának.

"Ez nem menekülttábor" - politikust kísértünk az idősek otthonába

Március óta zárva az acsádi otthon melléképülete. Az egykori lakókat ideglenes helyre zsúfolták, ám a felújítás csak nem akar megkezdődni...Czeglédy Csabával terepszemléztünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet