Áder János államfői beszéde egymás megbecsüléséről szólt

Rajta kívül nem volt más jelölt. A 302 érvényes voks közül Áder 262-őt kapott, 40-en nemmel szavaztak.

Szerdán megválasztotta az Országgyűlés - igaz, a szocialisták teljesen üres padsorai mellett - a rendszerváltás utáni ötödik köztársasági elnököt, aki a plágiummal megszerzett doktori címe miatt csúnyán elbukó Schmitt Pált követi a Sándor-palotában. Áder János nevét egy ideje már rebesgették a sajtóban, mint lehetséges jelölt, végül az egyetlen jelölt lett belőle.

MTI Fotó: Kollányi Péter
MTI Fotó: Kollányi Péter

Az új államfő esküje után beszédében elmondta: ahogy a zene is sokféle hangből tevődik össze, úgy nem szabad egyetlen pillanatra sem feledkeznünk arról, mi a demokrácia.

A demokrácia igazsága ugyanis mindig vitákban születik meg. Ezek a viták lehetnek élesek, lehetnek kemények, de sohasem hiányozhat belőle egymás tisztelete. Szerinte a sokszínűséget az ártó széthúzástól egyedül a tisztelet választja el.

Áder: ne a sérelmeink megtorlásával foglalkozzunk

Meggyőződésem, hogy mi, magyarok elsősorban azzal bizonyíthatjuk életrevalóságunkat, ha mindig képesek leszünk, ha lehet szép szóval, ha lehet kemény érveléssel, de a tisztelet hangjával tudjuk megbeszélni közös dolgainkat

- mondta. És még azt is: nem mindegy, milyen értékeket közvetítünk, úgyhogy jobb lenne, ha nem a sérelmek megtorlásáról szólna az életünk, hanem hogy

hogyan tegyük helyre kudarcainkat, tévedéseinket.

Az új elnök szerint álljunk meg, és tegyük fel magunknak a kérdést: hova juthatunk egymás teljesítményének állandó semmibevételével, az igazság relativizálásával, a kettős mérce állandó alkalmazásával? Mert lehet más az értékrendünk, a hitünk, meggyőződésünk, egy nemzetről beszélünk, egy a hazánk.

MTI Fotó: Kollányi Péter
MTI Fotó: Kollányi Péter

Szeretném, ha tudnák, ha minden magyar tudná: a Sándor-palota díszes falai sem fogják eltakarni előlem hazámat

- mondta még többek között. Majd sorban szólította meg a magyar társadalom szinte valamennyi tagját: az édesanyákat, mert ők nevelik a jövő Magyarországát, a tisztességben megőszülteket, hogy adják át unokáiknak tapasztalataikat, a feltörekvő nemzedékeket, mert rajtuk sok minden múlik, a millióknak megélhetést adó magyar vállalkozókat, az akareterejükkel példát mutató fogyatékkal élőket, a megszorultakat, hogy ne adják fel a reményt, a hívőket és nem hívőket, hogy lássuk meg egymásban, ami összeköt minket, a kisebbségek tagjait, 1956 hőseit, a határokon túl élőket, és szülőföldjének lakóit, a rábaközi embereket, akik arra tanították meg,

hogy csak az elvégzett munka termi meg a gyümölcsét.

Végül "a haza minden előtt" Kölcsey-idézettel zárta beszédét, amit hosszú vastaps, majd a Szózat és a Székely himnusz című műdal követett.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet