Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Csökkentené az építményadót a szombathelyi MSZP-SZTKE frakció

Kidolgozták javaslatukat, úgy tűnik, a városvezetésnek is tetszik a terv. A Fidesz jelezte: a városvezetés már egy hete döntött.

A részleteket sajtótájékoztatón bontották ki az ellenzéki politikusok. Kezdjük a végén, Németh Kálmán kérdésünkre elmondta, szeptember óta több alkalommal tárgyaltak Molnár Miklós pénzügyekért felelős alpolgármesterrel és a hivatal pénzügyi szakembereivel, ők adatokkal is segítették munkájukat. Németh kifejezte reményét, hogy a közgyűlésben többségben lévő Fidesz-frakció is támogatja majd a helyi adócsökkentésről szóló javaslatukat.

Ideiglenesre tervezték

Hogy miről is van szó, azt közösen fejtették ki. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakció vezetője emlékeztetett rá, hogy 2010 szeptemberében a városvezetés mindenféle egyeztetés nélkül módosította, gyakorlatilag emelte meg drasztikusan a helyi építményadót Nyöghetik a brutális építményadót a helyi vállalkozások 2012. February 10. 16:02 . Felidézte, hogy Németh Kálmán a legutóbbi közgyűlésen Szorgos munka, a végén kemény vita a keménydrogról 2013. October 31. 08:44 kérte a rendelet felülvizsgálatát, és azóta kidolgozták a konkrét javaslataikat.

MSZP sajtótájékoztató
Németh Kálmán sorolta a számokat
VB

A részletekről Németh Kálmán számolt be. Megemlítette, hogy az akkor elfogadott anyag előkészítetlen volt, de a város akkori pénzügyi helyzetében indokolt volt az emelés. A rendelet elfogadásakor a városvezetés megígérte, hogy ha eljön az ideje, felülvizsgálják az adóemelést. Németh Kálmán szerint itt az idő, ki is dolgozták a javaslatot, és zajlik is az egyeztetés.

Szóval, a kereskedelmi célú épületeknél mintegy 15 százalékkal csökken az építményadó, de változnak az adósávok is. Jelenleg 1 és 100 nm között négyzetméterenként és évente 1200, 101 és 300 nm között 1350 forintot kell fizetni. Most egységes adósávot vezetnének be 1 és 300 nm között, 1100 forint adóval. 301 és 500 nm között most 1400 forint az adó, a tervben 1350 szerepel, 501 nm felett pedig 1600 forint négyzetméterenként és évente.

Nem kellene fizetni a garázsok után

Németh elmondta, ezzel a mikro- és kisvállalkozások terheit akarják csökkenteni, számukra jelentett komoly gondot az építményadó. A város költségvetésére nem lesz negatív hatással a módosítás, számításaik szerint 13 millióval csökken csupán az adóbevétel. Az ipari célú épületekre kivetett adót nem részletezte a képviselő, de megjegyezte, hogy a kisebb ingatlanoknál 13 százalék lesz a csökkenés, a legnagyobbaknál nem lesz változás. Itt 30 millióval kevesebb lesz az adóbevétel, de Németh szerint ez sem jelent gondot. Hiszen jelenleg jó állapotban van a város gazdasága és kedvező a pénzügyi helyzet is.

MSZP sajtótájékoztató
Nemény és Czeglédy egyeztet közben
VB

Nemény András országgyűlési képviselő hozzátette, van még egy javaslatuk, ami a garázstulajdonoknak kedvezne. Kb. hétezer garázstulajdonos van a városban, és most ők is fizetik az építményadót. Ami felesleges teher számukra, de a polgármesteri hivatal számára is. Hiszen így hétezer ember adatait kell nyilvántartani, hétezer levelet kell kiküldeni nekik, ami költségekkel is jár, ráadásul leköti a hivatal szakembereinek kapacitását.

Azt javasolják, hogy januártól töröljék el a garázsok után fizetendő építményadót, így jól járnak a garázstulajdonosok is, és közvetve a hivatal is pénzt takarít meg, valamint kapacitások szabadulnak fel. Az adó eltörlésével 30 millióval csökkenne az adóbevétele a városnak, de a megtakarítás ennek jó részét le is fedné.

A szombathelyiek sikere

A végén Czeglédy Csaba kifejtette, város jó gazdasági és pénzügyi helyzete az iparűzési adóbevételnek köszönhető. Mint mondta, a két politikai oldal sokat vitázik, de az ipartelepítés fontosságában mindig is egyetértettek, és minden ciklusban tettek is érte. Persze, mindig lehetne jobban is csinálni, de a szombathelyi ipartelepítés sikertörténet, amiért sokan tettek, mindkét politikai oldalról.

És megjegyezte, ebben benne van a szombathelyi emberek teljesítménye, akik munkája hozta meg a kézzelfogható eredményeket.

Czeglédy is tett azért egy javaslatot a végén. A város szélén több, ipari és kereskedelmi célú ingatlan áll parlagon, kihasználatlanul. Ezeket még a '90-es évek elején befektetési céllal vásárolták meg a kárpótlási jegyekkel, de az ingatlanokon azóta sem történt semmi. Javaslatuk szerint ezekre a területekre január 1-jétől büntetőadót kellene kivetni, egészen addig, amíg azokon nem történik fejlesztés.

Czeglédy szerint a költségvetés elfogadásáig hátralévő két-három hónap alatt elő lehet ezt készíteni, és meg is lehet hozni az erről szóló rendeletet. Az ebből származó bevétel pedig kompenzálná az építményadó csökkenése miatti bevétel-kiesést.

Az MSZP nyitott kapukat dönget

Már egy hete döntött a városvezetés: javasolják a helyi adók csökkentését

Szombathely Megyei Jogú város vezetése már az elmúlt héten döntött arról, hogy a novemberi közgyűlés tűzze napirendjére a kis- és középvállalkozások helyi adóterheinek csökkentését, valamint a magánszemélyek garázsadójának eltörlését.

Az elkészült előterjesztés összhangban van a kormány elképzeléseivel. Ismert, hogy az összes település, így Szombathely összes adósságát átvállalja a kormány, cserébe viszont azt is kérik, hogy támogassák a helyi kis- és közepes vállalkozások működését.

A Szombathelyi Közgyűlés Fidesz-frakciója

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szorgos munka, a végén kemény vita a keménydrogról

Szünettel eltelt délelőtt, 41 napirendi pont, majd jött a mocskos rágalom és a kurvázás.

Nyöghetik a brutális építményadót a helyi vállalkozások

Miközben Szombathelyen egyre több az üres üzlet, az önkormányzat pluszban mintegy 350 milliót vasalna be a cégektől. Az érintetteket nem kérdezték meg, ezért ők rendesen ki is akadtak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet