Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Csökkentené az építményadót a szombathelyi MSZP-SZTKE frakció

Kidolgozták javaslatukat, úgy tűnik, a városvezetésnek is tetszik a terv. A Fidesz jelezte: a városvezetés már egy hete döntött.

A részleteket sajtótájékoztatón bontották ki az ellenzéki politikusok. Kezdjük a végén, Németh Kálmán kérdésünkre elmondta, szeptember óta több alkalommal tárgyaltak Molnár Miklós pénzügyekért felelős alpolgármesterrel és a hivatal pénzügyi szakembereivel, ők adatokkal is segítették munkájukat. Németh kifejezte reményét, hogy a közgyűlésben többségben lévő Fidesz-frakció is támogatja majd a helyi adócsökkentésről szóló javaslatukat.

Ideiglenesre tervezték

Hogy miről is van szó, azt közösen fejtették ki. Czeglédy Csaba, az MSZP-SZTKE frakció vezetője emlékeztetett rá, hogy 2010 szeptemberében a városvezetés mindenféle egyeztetés nélkül módosította, gyakorlatilag emelte meg drasztikusan a helyi építményadót Nyöghetik a brutális építményadót a helyi vállalkozások 2012. February 10. 16:02 . Felidézte, hogy Németh Kálmán a legutóbbi közgyűlésen Szorgos munka, a végén kemény vita a keménydrogról 2013. October 31. 08:44 kérte a rendelet felülvizsgálatát, és azóta kidolgozták a konkrét javaslataikat.

MSZP sajtótájékoztató
Németh Kálmán sorolta a számokat
VB

A részletekről Németh Kálmán számolt be. Megemlítette, hogy az akkor elfogadott anyag előkészítetlen volt, de a város akkori pénzügyi helyzetében indokolt volt az emelés. A rendelet elfogadásakor a városvezetés megígérte, hogy ha eljön az ideje, felülvizsgálják az adóemelést. Németh Kálmán szerint itt az idő, ki is dolgozták a javaslatot, és zajlik is az egyeztetés.

Szóval, a kereskedelmi célú épületeknél mintegy 15 százalékkal csökken az építményadó, de változnak az adósávok is. Jelenleg 1 és 100 nm között négyzetméterenként és évente 1200, 101 és 300 nm között 1350 forintot kell fizetni. Most egységes adósávot vezetnének be 1 és 300 nm között, 1100 forint adóval. 301 és 500 nm között most 1400 forint az adó, a tervben 1350 szerepel, 501 nm felett pedig 1600 forint négyzetméterenként és évente.

Nem kellene fizetni a garázsok után

Németh elmondta, ezzel a mikro- és kisvállalkozások terheit akarják csökkenteni, számukra jelentett komoly gondot az építményadó. A város költségvetésére nem lesz negatív hatással a módosítás, számításaik szerint 13 millióval csökken csupán az adóbevétel. Az ipari célú épületekre kivetett adót nem részletezte a képviselő, de megjegyezte, hogy a kisebb ingatlanoknál 13 százalék lesz a csökkenés, a legnagyobbaknál nem lesz változás. Itt 30 millióval kevesebb lesz az adóbevétel, de Németh szerint ez sem jelent gondot. Hiszen jelenleg jó állapotban van a város gazdasága és kedvező a pénzügyi helyzet is.

MSZP sajtótájékoztató
Nemény és Czeglédy egyeztet közben
VB

Nemény András országgyűlési képviselő hozzátette, van még egy javaslatuk, ami a garázstulajdonoknak kedvezne. Kb. hétezer garázstulajdonos van a városban, és most ők is fizetik az építményadót. Ami felesleges teher számukra, de a polgármesteri hivatal számára is. Hiszen így hétezer ember adatait kell nyilvántartani, hétezer levelet kell kiküldeni nekik, ami költségekkel is jár, ráadásul leköti a hivatal szakembereinek kapacitását.

Azt javasolják, hogy januártól töröljék el a garázsok után fizetendő építményadót, így jól járnak a garázstulajdonosok is, és közvetve a hivatal is pénzt takarít meg, valamint kapacitások szabadulnak fel. Az adó eltörlésével 30 millióval csökkenne az adóbevétele a városnak, de a megtakarítás ennek jó részét le is fedné.

A szombathelyiek sikere

A végén Czeglédy Csaba kifejtette, város jó gazdasági és pénzügyi helyzete az iparűzési adóbevételnek köszönhető. Mint mondta, a két politikai oldal sokat vitázik, de az ipartelepítés fontosságában mindig is egyetértettek, és minden ciklusban tettek is érte. Persze, mindig lehetne jobban is csinálni, de a szombathelyi ipartelepítés sikertörténet, amiért sokan tettek, mindkét politikai oldalról.

És megjegyezte, ebben benne van a szombathelyi emberek teljesítménye, akik munkája hozta meg a kézzelfogható eredményeket.

Czeglédy is tett azért egy javaslatot a végén. A város szélén több, ipari és kereskedelmi célú ingatlan áll parlagon, kihasználatlanul. Ezeket még a '90-es évek elején befektetési céllal vásárolták meg a kárpótlási jegyekkel, de az ingatlanokon azóta sem történt semmi. Javaslatuk szerint ezekre a területekre január 1-jétől büntetőadót kellene kivetni, egészen addig, amíg azokon nem történik fejlesztés.

Czeglédy szerint a költségvetés elfogadásáig hátralévő két-három hónap alatt elő lehet ezt készíteni, és meg is lehet hozni az erről szóló rendeletet. Az ebből származó bevétel pedig kompenzálná az építményadó csökkenése miatti bevétel-kiesést.

Az MSZP nyitott kapukat dönget

Már egy hete döntött a városvezetés: javasolják a helyi adók csökkentését

Szombathely Megyei Jogú város vezetése már az elmúlt héten döntött arról, hogy a novemberi közgyűlés tűzze napirendjére a kis- és középvállalkozások helyi adóterheinek csökkentését, valamint a magánszemélyek garázsadójának eltörlését.

Az elkészült előterjesztés összhangban van a kormány elképzeléseivel. Ismert, hogy az összes település, így Szombathely összes adósságát átvállalja a kormány, cserébe viszont azt is kérik, hogy támogassák a helyi kis- és közepes vállalkozások működését.

A Szombathelyi Közgyűlés Fidesz-frakciója

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Szorgos munka, a végén kemény vita a keménydrogról

Szünettel eltelt délelőtt, 41 napirendi pont, majd jött a mocskos rágalom és a kurvázás.

Nyöghetik a brutális építményadót a helyi vállalkozások

Miközben Szombathelyen egyre több az üres üzlet, az önkormányzat pluszban mintegy 350 milliót vasalna be a cégektől. Az érintetteket nem kérdezték meg, ezért ők rendesen ki is akadtak.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra