Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ezekkel az adótörvény változásokkal kell számolnia 2015-ben

Elfogadták az új adótörvényt, kicsit szemezgetünk az új intézkedésekből. Lesznek finomságok!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A címben szereplő állítás a kollégák szerint magyarázatra szorul, szóval íme a száraz tény: az agráriummal kapcsolatos változás, hogy a mezőgazdasági termelők beszerző és értékesítő szövetkezeteit mentesítik a helyi iparűzési adó alól, a köztes terméknek minősülő, nagy testű élőállatok (szarvasmarha, juh és kecske) értékesítésére alkalmazandó áfakulcs pedig 27-ről 5 százalékra csökken. Ez nem a bolti árat terhelő áfát jelenti, hanem a feldolgozók, termelők által fizetettet.

Nyugat.hu
A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

De persze a legfontosabb, hogy mennyi lesz a személyi jövedelemadó, vagy hogy mennyit kell a vállalkozásoknak befizetni a közösbe. A kormány adócsomagja a közterhek rendszerének alapjain nem változtat, továbbra is egykulcsos 16 százalékos személyi jövedelemadóval számolhatunk. A cégeknek a társasági adó pedig - 500 millió forintos adóalapig - 10 százalékos, fölötte pedig 19. De épp egy hétfői tájékoztató szerint tervben van a társasági adókulcs egységesítése, az egy kulcs bevezetése, ez önök szerint adócsökkentést jelentenek?

Adókedvezmény a házasságkötés után

Az új rendszer ugyanakkor több fontos változtatást is hoz: adókedvezmény jár a házasságkötés után. No azért vannak feltételek, meg korlátok bőven. A kedvezmény mértéke két éven át, de legfeljebb a családi kedvezményre való jogosultságig együttesen havi 5 ezer forint, feltéve, hogy a pár legalább egyik tagja első házasságát köti. A kétgyermekes családok kedvezményeit fokozatosan emelni fogják. Igaz itt majd csak 2016-tól lesz érezhető a változás. Évente 2500 forinttal nő a havonta és gyermekenként érvényesíthető családi kedvezmény mértéke, így 2019-re megduplázódik, 10 ezerről 20 ezer forintra nő a gyermekenkénti kedvezmény.

Ami a munkát illeti, itt is lesz változás bőven. Az egyik legfontosabb, hogy maximális adókedvezmény jár a részmunkaidőben foglalkoztatott kisgyermekes szülők után. A Cafeteria rendszere is átalakul valamennyire, 200 forintig változatlan, a 200-450 ezer közötti részt csak SZÉP kártyán adhatják ki a munkáltatók. Aki esetleg 450 ezer feletti összeget kapna, annak a zsebébe kell nyúlni, 51 százalékkal számolhat.

Ami a médiát illeti, az RTL Klub újra előveheti az Orbánékat fricskázó felvételeket, a reklámadó legmagasabb mértékét 40-ről 50 százalékra emeli a kormány. Jó hír viszont, hogy az internetadót mégsem vezeti be. De van rossz is, a bankkártyás vásárlások után alapból 800 forint éves díjat kell majd kicsengetnünk, ha a kártyánk paypassos, akkor csak 500-at.

Oda a pálinkabiznisz

Rossz hír sajnos, hogy a pálinkabizniszre is rászállt a kormány. A jelenlegi 200-ról 50 literre csökken a magánfőzésben előállítható párlat mennyisége, a magánfőzéshez kapcsolódó kedvezmények pedig csak a gyümölcstermesztő magánszemélyekre vonatkoznak. A bérfőzés jövedékiadó-mértéke az alkoholtermékek normál adómértékének 50 százalékára változik - az eddigi adómentesség helyett -, vagyis egy liter 50 százalékos alkoholtartalmú párlat esetében 1670 forint jövedéki adót kell fizetni.

De van még finomság a házi főzéseket illetően. Aki bármilyen alkoholos italt előállít otthon, annak 1000 forint átalányadót kell befizetnie. 2015. január 1-jétől egy új termékkör, az alkoholos italok után is népegészségügyi termékadót kell majd fizetni, a pálinka és az adalékanyagot nem tartalmazó, legalább hétfajta gyógynövény felhasználásával készült szeszes italok kivételével. A legkevesebbet - literenként 20 forintot - az 5 térfogatszázaléknál kisebb alkoholtartalmú italok után kell majd fizetni, meg a legtöbbet a 45 térfogat százaléknál nagyobb alkoholtartalmúaknál, literenként 900 forint.

És akkor amiről már korábban is cikkezett a sajtó, tényleg kell majd fizetni a művirágért is többek között, mert a környezetvédelmi termékdíjjal sújtott termékek köre kiegészül bizonyos műanyag és vegyipari termékekkel - például a művirággal és tisztálkodási, szépségápolási cikkekkel -, valamint az irodai papírral. Ugyanakkor a kézműves termékeket előállító mikrovállalkozások és kistermelők árui kikerülnek a termékdíj hatálya alól.

Drágább lesz az áram és a gáz

A környezetvédelmi termékdíj és az élelmiszerlánc felügyeleti díj emelkedése nyomán számos napi fogyasztási cikk, a népegészségügyi termékadó kiterjesztése nyomán számos szeszes ital lesz drágább. Nő a villamos energia ára, a gázra és a szénre kivetett energiaadó mértéke.

Az online fogadási bizniszt továbbra is csak magának akarja az állam, ennek megfelelően az adócsomag módosítja a szerencsejáték-szervezési törvényt is, rögzítve abban, hogy a nem liberalizált távszerencsejáték szervezésen belül az online sportfogadás szervezését kizárólag a Szerencsejáték Zrt., míg az online kaszinó- és kártyajáték szervezését csak játékkaszinó üzemeltetésére szóló koncessziós jog jogosultja végezheti.

Cél az áfacsalások visszaszorítása

Az áfacsalások visszaszorítására tett legújabb kísérletet Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszernek, vagy röviden EKAER-nek nevezik. Készüljön fel, mert a tét magas: hatósági zár, terméklefoglalás és a szállítmány értékének 40 százalékára rúgó mulasztási bírság. A legnehezebb dolga a közösségen belüli beszerzőknek lesz.

A láncolatos áfacsalások visszaszorítása érdekében a tételes áfaösszesítő jelentés értékhatára jövőre havi kétmillió forint helyett egymillió forint lesz. Új vállalkozásoknak eleinte havonta kell majd áfabevallást készíteniük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Közélet

Hirdetés