Az áfától a tetőtérig - mától indul az otthonteremtési program

Kormányzati pénzeső hull az égből 2021-ben. De mit kell tenni érte?

Ahogy arról lapunk is beszámolt Kedvezmények és szorítások - Mi változott 2021. január 1-től? 2021. January 01. 08:33 , január 1-től több minden is változik Magyarországon.

Ezek közül százezreket, vagy talán milliókat érint a kormány úgynevezett otthonteremtési programja, amelynek részleteiről és gyakorlati tudnivalóiról a családokért felelős tárcanélküli miniszter pénteken a Facebook-oldalán beszélt.

Ami elméletet illeti

Novák Katalin videójában azt mondta: a programmal az a céljuk, hogy mindenkinek biztos fedél legyen a feje fölött. Azt szeretnék, hogy Magyarországon a lehető legjobb körülmények között, a lehető legnagyobb biztonságban tudják várni és nevelni gyermekeiket a családok.

5 százalékos áfa - vagy éppen az sem

Kifejtette: mostantól, január elsejétől lecsökkentik az új építésű ingatlanok áfáját 27-ről 5 százalékra. Ráadásul, ezt az 5 százaléknyi áfát sem kell kifizetni azoknak, akik a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) is igénybe veszik az új építésű ingatlan vásárlásához. Tehát mostantól, akik csokkal új építésű ingatlant vásárolnak, vagy építtetnek, azoknak egyáltalán nem kell áfát fizetniük.

Elengedik az illetéket

Továbbá az illetéket is elengedik azok számára, akik csokkal vásárolnak akár új, akár használt ingatlant.

Itt az otthonfelújítási támogatás

Szintén január elsejével bevezetik az otthonfelújítási támogatást is. Ez arról szól, hogy a saját otthon felújítási költségeit fele részben, maximum 3 millió forintig visszaigényelhetik azok, akik legalább egy gyermeket nevelnek háztartásukban.

Mozgásba lendül az építőipar
Pixabay.com
Ráadásul ehhez, február elsejétől hozzátesznek egy otthonfelújítási kölcsönt is.

Ez elsősorban azoknak szól, akiknek nincs elég pénze ahhoz, hogy megfinanszírozzák az otthonfelújítás költségeit. Ők igényelhetik február elsejétől az otthonfelújítási kölcsönt, ami egy maximum 6 millió forintos, maximum 10 éves futamidőre felvehető, maximum 3 százalékos kamatozású ingatlanfedezetű jelzálogkölcsön.

Tetőtér beépítés támagatása

Ezen felül támogatják a többgenerációs otthonok létrehozását is - mondta Novák Katain, kifejtve: ez a tetőtér beépítéshez nyújtott csok formájában adott támogatás.

Mostantól a csok teljes összegét igénybe vehetik azok, akik egy otthon tetőterét beépítik, ahová beköltözik a fiatalok családja, vagy a még gyermekvállalás előtt álló pár, és ott saját külön bejáratú, saját tulajdonú ingatlant hoznak létre.

Ez a támogatás három gyermek vállalása esetén 10 millió forintos, két gyermeknél 2,6 millió forintos, egy gyermeknél 600 ezer forintos vissza nem fizetendő segítséget jelent.

Ráadásul két gyermeknél 10 millió forintos, nagycsaládnál 15 millió forintos kölcsön is igényelhető a csok tetőtérbeépítésre felhasznált támogatása mellé.

Ha valaki saját maga építkezik

Ehhez képest újdonság, hogy január elsejétől 5 millió forintig visszaigényelhető az áfatartalom, ha valaki saját maga építkezik - mondta a miniszter. Tehát akik építkeznek, azokra nem az áfa elengedésének szabályai vonatkoznak, hanem 5 millió forintig visszaigényelhetik az áfatartalmat. Kiemelte azt is, hogy a közjegyzői díjat is maximálják azok számára, akik csokkal vásárolnak ingatlant.

A gyerekek nevében történik

A kormánynak az otthonteremtési programmal is az a célja, hogy Magyarországon a lehető legjobb legyen gyermeket várni és gyermeket nevelni - jelentette ki a miniszter, aki bízik benne, hogy sokan fognak élni ezekkel a lehetőségekkel.

A szakemberek abban egyetértenek, hogy a kormány lépései alaposan megmozdítják a koronavírus miatt kissé megült magyarországi ingatlanpiacot, de hogy pontosan mi is fog történni a kereslet, arra csak az idő adja meg a választ.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság