Aggasztóan sok nőt ölnek meg Ausztriában

2010 és 2020 között 319 nőt gyilkoltak meg.

Ausztriában a hatóságok és több, nőkkel foglalkozó civil szervezet felhívta a figyelmet a nők ellen elkövetett gyilkosságok nagy számára – jelentette kedden az Európai Unió ügyeivel foglalkozó Euractiv című hírportál.

Az osztrák kormány által tavaly megrendelt jelentés szerint 2010 és 2020 között 319 nőt öltek meg országszerte, a legtöbbet, 43-at 2019-ben. Az elkövetők többsége az áldozatok partnere, vagy volt partnere közül került ki.

Az Európai Unió statisztikai hivatalának (Eurostat) adatai szerint 2018-ban Ausztria azon három uniós ország között szerepelt, ahol a legtöbb gyilkosságot követték el nők ellen, és ahol több nőt ölnek meg, mint férfit.

Maria Roesslhumer, egy nők számára létrehozott menedékház vezetője az AFP francia hírügynökségnek adott interjújában érthetetlennek és drámainak nevezte a helyzetet. Hozzátette, hogy a nők egyébként sem kapják meg az őket megillető megbecsülést.

A kapcsolati erőszak egy másik, a hírügynökségnek nyilatkozó áldozata úgy vélte, a bántalmazott nőket a társadalom még mindig stigmatizálja. Karin Pfolz arra panaszkodott, hogy a házasságában bántalmazottként sokszor érezte magát elszigetelve, és nem mert a rendőrséghez fordulni.

A bántalmazást szinte senki nem tartja bűncselekménynek, amíg gyilkosság nem történik – mondta Pfolz, és hozzátette, hogy a zaklatás olykor a kapcsolat lezárása után is folytatódik, a nők pedig nem kapnak segítséget.

„Ha végül kilépsz (a házasságból), csak egyetlen nejlonszatyor marad az egyik kezedben, és egy gyerek a másikban. (...) Az ember menekültté válik a saját országában” – fogalmazott.

Isabel Haider, a Bécsi Egyetem kriminológusa hangsúlyozta a hatóságok érzékenyítésének fontosságát, mert szerinte még mindig sok nő úgy érzi, hogy a rendőrség nem veszi őket elég komolyan, s nem mer feljelentést tenni.

Ana Badhofer civil aktivista elsősorban a társadalom közönyét emelte ki, és elmondta, hogy csoportja vörös festékkel írta fel egy bécsi házfalra annak a 31 nőnek a nevét, akit tavaly meggyilkoltak.

Az osztrák kormány az idén már 25 millió euróval támogatja a nőgyilkosságok elleni küzdelmet.

Dunja Mijatovic, a strasbourgi székhelyű Európa Tanács emberi jogi biztosa decemberben Ausztriában tett látogatása során emelt szót a nők jogainak védelmében és a nemek közti egyenlőség mellett, és kiemelte azt is, hogy az Európai Unión belül még mindig Ausztriában az egyik legszélesebb a nemek közti bérszakadék.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló