Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Észak-Korea, ahogy még csak kevesen láthatták

Egy orosz blogger és webdizájner öt évvel ezelőtti utazásán olyan fotókat készített a sztálinista államról, amiket nem szabadott volna. Képeit kommentárjaival együtt utánközöljük, mert ezt tényleg látni kell.

Mindenekelőtt persze leszögeznénk: a most következő képek és a hozzájuk tartozó sorok hitelét nyilvánvalóan nem tudtuk leellenőrizni, hiszen nem jártunk még a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. Tény azonban, hogy annyira nem tudunk szinte semmit sem erről a nyugati civilizációtól tűzzel-vassal védett, keményen elszigetelt országról, hogy minden vele kapcsolatos információmorzsa úgy jön, mint egy falat kenyér. A következőkben egy-az-egyben fordítjuk az orosz szerző, Artemii Lebedev szavait (a blogja itt található ), mindenkire rá van bízva, mit hisz el belőlük. A képek mindenesetre magukért beszélnek - szavak nélkül is.


A reptérre érkezésünkkor ott kell hagyni a mobiltelefont. Roaming nincs, de ha manuálisan választanánk szolgáltatót, akkor a PRK 03 felirat jelenik meg a telefonon, noha egyetlen embert sem látsz mobillal. A laptop megengedett, úgy tűnik, az észak-koreaiak nem hallottak még azokról a megoldásokról, amikkel egy laptopból is mobileszközt varázsolhatunk.

-
-

Az egyetlen házbelső, ahova külföldi beteheti a lábát, egy "minta" ház, a hozzá illő mezőgazdasági dolgozóval és termelőszövetkezettel ( gyakorlatilag egy állam által támogatott színjáték - a szerk ). Még egy számítógépnek látszó valamit is beleraktak, aminek az egyes részei még össze sincsenek kötve. Internet nincs, csak az ország saját hálózata elérhető.

-
-

Az utazás során egy sofőrt és egy vezetőt rendelnek melléd. Utóbbi folyamatosan követ mindenhová. A hotelt nem hagyhatod el egyedül. A napi program 2-3 látogatást foglal magában egy-egy fontos helyszínhez. A szállodában lehet fogni a BBC-t és az NTV-t (orosz csatorna), és néhány kínait is, szóval a szólásszabadság kapcsán nem nagyon tudsz problémázni. Az étel jó, erre sem lehet egy rossz szavam sem.

-
-

Kioszk a külföldi turistáknak. Az egyikben ki lehet választani a terméket, egy másikban kell fizetni, az ott kapott csekkel pedig elkérni a kereskedőtől a kiválasztott árut.

-
-

Kioszk a helyieknek. Többnyire limonádét árulnak, amit külföldieknek műanyagpohárban adnak, a koreaiaknak pedig porcelánban, amit aztán újra elmosnak.

-
-

Gipszből készült szobraik mindig tiszták, és sosem töredezettek. Észak-Korea az ötvenes évek tökéletes reprodukciója. Még mindig nem jöttek rá, hogyan tudnak sík üveget gyártani légbuborékok nélkül, az egyetlen kivétel erre a hotelablakok, vagy amiket nagy vitrineknél látunk.

-
-

Ha építkeznek egy városban, hajlamosak arra, hogy a régi házakat "blokkolják" magas épületekkel. Ha ez nem lehetséges, betonkerítésekkel kerítik el azokat, hogy csak a tetőket láthasd.

-
-

A város éjszaka félelmetes. Nincs fény az utcákon, a lakásokból fehér fény szűrődik ki, függönyök nélkül. ( Az interneten található egy éjszakai műholdkép, ami azt mutatja, hogy míg Dél-Korea szinte tobzódik a fényáradatban, északi szomszédja koromfeke - a szerk. )

-
-

Az igazi Észak-Korea. Külföldiek általában nemigen láthatják ezt.

-
-

Egész Phenjan ilyen, az idegenvezető szerint azért, mert az idősek nem akarják elhagyni régi házaikat, és beköltözni az újakba.

-
-

Egyfajta szórakoztató programként mindkét Korea örömmel viszi el a turistát a határhoz. Az egyetlen rejtély az, hogy a kapitalista ország útjai miért ilyen jók, a kommunistáé pedig ilyen silányak. (Fel nem fogható! - a szerk.)

-
-

A homok az, ahol Észak-Korea kezdődik.

-
-

Az út fel van készítve egy esetleges támadásra: a nagy kockák az útra gördíthetők, elállva ezzel az ellenséges tankok útját.

-
-

Egy NK-strand, szögesdróttal körülvéve, hogy a helyiek ne úszhassanak tova. Természetesen ezt a képet sem lett volna szabad elkészíteni.

-
-

NK szereti mutogatni katonai trófeáit, mint például az amerikai Pueblo kémhajót.

-
-

Az egyetlen reklám Észak-Koreában, egy autót reklámoz. A plakátot csak a fővárosban lehet látni, három különböző verzióban, három különböző modellel.

-
-

Ez a kompozíció a munkások hősiességét mutatja. Meglehetősen egyedi darab, lévén, hogy a hadsereg csak a másodvonalban van rajta.

-
-

Plakát Kim Ir Szent ábrázolva, aki hősies cselekedetekre buzdítja népét. Valami oknál fogva Kim elvtárs fiatal.

-
-

Több helyen látni ilyen póznát, rajta a Kedves Vezető szavaival.

-
-

Cuki szemetesláda egy játszótéren.

-
-

Az észak-koreaiak szeretik átformálni a számokat, mint itt látható a 40-nél.

-
-

Egy szintén mintául felhúzott úttörőpalotában mutatnak be koncertet, a végén Kim Dzsongil óriás képével, a külföldiek extázisban.

-
-

A metróban a beengedő rudak a térdet érik, mivel - a kínaiakkal ellentétben - a koreaiak alacsony termetű nép. A felirat szövege: "Kim Dzsongil - a 21. század Napja!"

-
-

A mozgólépcső nagyon hosszú, de a megvilágítása eredeti.

-
-

Mintha az lett volna az NK építészeinek célja, hogy metróállomásaik még a moszkvainál is impozánsabbak legyenek.

-
-

A városok különlegessége az autók hiánya. Mindenki sétál, néha megrakott villamosokon, trolikon, vagy akár emeletes buszokon közlekednek. A bicikli ritka és drága. A gyalogos zebra eredeti.

-
-

A sofőrök sosem néznek a tükörbe vagy hátra. Ha gyalogossal kerülnek szembe, sosem állnak meg, hanem folyamatosan dudálnak. A benzinkutaknál a sofőrön kívül a többi utasnak is ki kell szállnia.

-
-
"Vezessen biztonságosan!"
-
-

Azok utaznak busszal, akiknek a séta többet tenne ki harminc percnél. NK-ban nem utazhatsz szabadon, engedély kell mindenhová, és ellenőrzőpontok vannak mindenhol. Amikor a mi autónk elért egy ilyet, a sofőr felvillantotta a reflektorokat, talán azt jelezve ezzel, hogy külföldi utas van a fedélzeten.

-
-

Így néznek ki az autók NK-ban.

-
-

...És a tábla nem hazudik ;)

-
-

Gyakori látvány a lerobbant tehergépkocsi. Nem szabad az ilyet sem lefényképezni.

-
-

Néha japán vagy német autókkal találkozni. A koreaiak szeretik a Mercedes Benzt, amit csak Benz-ként ismernek, és ez a vezetők kedvenc típusa is. Kim Ir Szen mauzóleumában az ő SL 500-asát is kiállították porcelán talapzaton. (A következő képen nem ez látszik - a szerk.)

-
-

A koreaiak szeretnek kezüket a hátuk mögött összekulcsolva járni, a férfiak nemigen viselnek világos vagy rikító színeket.

-
-

+1 : Végül megmutatjuk a bátor fotóst is, Artemii Lebedevet, Oroszország egyik legismertebb bloggerét. További kérdésekkel őt érdemes bombázni.

-

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló