Észak-Korea, ahogy még csak kevesen láthatták

Egy orosz blogger és webdizájner öt évvel ezelőtti utazásán olyan fotókat készített a sztálinista államról, amiket nem szabadott volna. Képeit kommentárjaival együtt utánközöljük, mert ezt tényleg látni kell.

Mindenekelőtt persze leszögeznénk: a most következő képek és a hozzájuk tartozó sorok hitelét nyilvánvalóan nem tudtuk leellenőrizni, hiszen nem jártunk még a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságban. Tény azonban, hogy annyira nem tudunk szinte semmit sem erről a nyugati civilizációtól tűzzel-vassal védett, keményen elszigetelt országról, hogy minden vele kapcsolatos információmorzsa úgy jön, mint egy falat kenyér. A következőkben egy-az-egyben fordítjuk az orosz szerző, Artemii Lebedev szavait (a blogja itt található ), mindenkire rá van bízva, mit hisz el belőlük. A képek mindenesetre magukért beszélnek - szavak nélkül is.


A reptérre érkezésünkkor ott kell hagyni a mobiltelefont. Roaming nincs, de ha manuálisan választanánk szolgáltatót, akkor a PRK 03 felirat jelenik meg a telefonon, noha egyetlen embert sem látsz mobillal. A laptop megengedett, úgy tűnik, az észak-koreaiak nem hallottak még azokról a megoldásokról, amikkel egy laptopból is mobileszközt varázsolhatunk.

-
-

Az egyetlen házbelső, ahova külföldi beteheti a lábát, egy "minta" ház, a hozzá illő mezőgazdasági dolgozóval és termelőszövetkezettel ( gyakorlatilag egy állam által támogatott színjáték - a szerk ). Még egy számítógépnek látszó valamit is beleraktak, aminek az egyes részei még össze sincsenek kötve. Internet nincs, csak az ország saját hálózata elérhető.

-
-

Az utazás során egy sofőrt és egy vezetőt rendelnek melléd. Utóbbi folyamatosan követ mindenhová. A hotelt nem hagyhatod el egyedül. A napi program 2-3 látogatást foglal magában egy-egy fontos helyszínhez. A szállodában lehet fogni a BBC-t és az NTV-t (orosz csatorna), és néhány kínait is, szóval a szólásszabadság kapcsán nem nagyon tudsz problémázni. Az étel jó, erre sem lehet egy rossz szavam sem.

-
-

Kioszk a külföldi turistáknak. Az egyikben ki lehet választani a terméket, egy másikban kell fizetni, az ott kapott csekkel pedig elkérni a kereskedőtől a kiválasztott árut.

-
-

Kioszk a helyieknek. Többnyire limonádét árulnak, amit külföldieknek műanyagpohárban adnak, a koreaiaknak pedig porcelánban, amit aztán újra elmosnak.

-
-

Gipszből készült szobraik mindig tiszták, és sosem töredezettek. Észak-Korea az ötvenes évek tökéletes reprodukciója. Még mindig nem jöttek rá, hogyan tudnak sík üveget gyártani légbuborékok nélkül, az egyetlen kivétel erre a hotelablakok, vagy amiket nagy vitrineknél látunk.

-
-

Ha építkeznek egy városban, hajlamosak arra, hogy a régi házakat "blokkolják" magas épületekkel. Ha ez nem lehetséges, betonkerítésekkel kerítik el azokat, hogy csak a tetőket láthasd.

-
-

A város éjszaka félelmetes. Nincs fény az utcákon, a lakásokból fehér fény szűrődik ki, függönyök nélkül. ( Az interneten található egy éjszakai műholdkép, ami azt mutatja, hogy míg Dél-Korea szinte tobzódik a fényáradatban, északi szomszédja koromfeke - a szerk. )

-
-

Az igazi Észak-Korea. Külföldiek általában nemigen láthatják ezt.

-
-

Egész Phenjan ilyen, az idegenvezető szerint azért, mert az idősek nem akarják elhagyni régi házaikat, és beköltözni az újakba.

-
-

Egyfajta szórakoztató programként mindkét Korea örömmel viszi el a turistát a határhoz. Az egyetlen rejtély az, hogy a kapitalista ország útjai miért ilyen jók, a kommunistáé pedig ilyen silányak. (Fel nem fogható! - a szerk.)

-
-

A homok az, ahol Észak-Korea kezdődik.

-
-

Az út fel van készítve egy esetleges támadásra: a nagy kockák az útra gördíthetők, elállva ezzel az ellenséges tankok útját.

-
-

Egy NK-strand, szögesdróttal körülvéve, hogy a helyiek ne úszhassanak tova. Természetesen ezt a képet sem lett volna szabad elkészíteni.

-
-

NK szereti mutogatni katonai trófeáit, mint például az amerikai Pueblo kémhajót.

-
-

Az egyetlen reklám Észak-Koreában, egy autót reklámoz. A plakátot csak a fővárosban lehet látni, három különböző verzióban, három különböző modellel.

-
-

Ez a kompozíció a munkások hősiességét mutatja. Meglehetősen egyedi darab, lévén, hogy a hadsereg csak a másodvonalban van rajta.

-
-

Plakát Kim Ir Szent ábrázolva, aki hősies cselekedetekre buzdítja népét. Valami oknál fogva Kim elvtárs fiatal.

-
-

Több helyen látni ilyen póznát, rajta a Kedves Vezető szavaival.

-
-

Cuki szemetesláda egy játszótéren.

-
-

Az észak-koreaiak szeretik átformálni a számokat, mint itt látható a 40-nél.

-
-

Egy szintén mintául felhúzott úttörőpalotában mutatnak be koncertet, a végén Kim Dzsongil óriás képével, a külföldiek extázisban.

-
-

A metróban a beengedő rudak a térdet érik, mivel - a kínaiakkal ellentétben - a koreaiak alacsony termetű nép. A felirat szövege: "Kim Dzsongil - a 21. század Napja!"

-
-

A mozgólépcső nagyon hosszú, de a megvilágítása eredeti.

-
-

Mintha az lett volna az NK építészeinek célja, hogy metróállomásaik még a moszkvainál is impozánsabbak legyenek.

-
-

A városok különlegessége az autók hiánya. Mindenki sétál, néha megrakott villamosokon, trolikon, vagy akár emeletes buszokon közlekednek. A bicikli ritka és drága. A gyalogos zebra eredeti.

-
-

A sofőrök sosem néznek a tükörbe vagy hátra. Ha gyalogossal kerülnek szembe, sosem állnak meg, hanem folyamatosan dudálnak. A benzinkutaknál a sofőrön kívül a többi utasnak is ki kell szállnia.

-
-
"Vezessen biztonságosan!"
-
-

Azok utaznak busszal, akiknek a séta többet tenne ki harminc percnél. NK-ban nem utazhatsz szabadon, engedély kell mindenhová, és ellenőrzőpontok vannak mindenhol. Amikor a mi autónk elért egy ilyet, a sofőr felvillantotta a reflektorokat, talán azt jelezve ezzel, hogy külföldi utas van a fedélzeten.

-
-

Így néznek ki az autók NK-ban.

-
-

...És a tábla nem hazudik ;)

-
-

Gyakori látvány a lerobbant tehergépkocsi. Nem szabad az ilyet sem lefényképezni.

-
-

Néha japán vagy német autókkal találkozni. A koreaiak szeretik a Mercedes Benzt, amit csak Benz-ként ismernek, és ez a vezetők kedvenc típusa is. Kim Ir Szen mauzóleumában az ő SL 500-asát is kiállították porcelán talapzaton. (A következő képen nem ez látszik - a szerk.)

-
-

A koreaiak szeretnek kezüket a hátuk mögött összekulcsolva járni, a férfiak nemigen viselnek világos vagy rikító színeket.

-
-

+1 : Végül megmutatjuk a bátor fotóst is, Artemii Lebedevet, Oroszország egyik legismertebb bloggerét. További kérdésekkel őt érdemes bombázni.

-
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Sokkoló