Aktuális: nem működnek a másnaposság elleni szerek

Egyelőre úgy tűnik, nincs csodaszer.

Rossz hír azoknak, akik valamelyik másnaposság ellen hirdetett italban vagy egyéb szerben reménykednek szilveszter után: a tudomány szerint semmi nem fog segíteni az újévi másnaposságukon. Egy új, átfogó kutatás csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a másnaposság kezelésére vagy megelőzésére szolgáló, illetve ekként reklámozott megoldások működnek – írja egy sajtóközlemény az EurekAlerten, amit a 24.hu idéz.

Brit kutatók az Addiction szakfolyóiratban jelentették meg tanulmányukat, amelyhez 21 placebo-kontrollált, randomizált kutatást fésültek át a témában. Bár néhány tanulmány statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a másnaposság tüneteiben, minden bizonyíték nagyon rossz minőségű volt, általában módszertani korlátok vagy pontatlan mérések miatt. Ezenkívül nem számolt be két tanulmány ugyanarról a másnaposság elleni szerről, és egyetlen eredményt sem sikerült egymástól függetlenül megismételni.

A gyakori fájdalomcsillapítókat, például a paracetamolt vagy az aszpirint nem értékelték placebo-kontrollos, randomizált, kontrollált másnapossági vizsgálatokban. Ezek nyilvánvalóan a másnaposság néhány tünetére megoldást nyújthatnak, enyhíthetik például a dehidratáció okozta fejfájást. A kutatók szerint a jövőbeni tanulmányoknak szigorúbb módszerekkel kell rendelkezniük, például validált skálákat kellene használniuk a másnaposság tüneteinek felmérésére. A nők másnaposság-kutatásban való részvételén is javítani kell – írja a lap.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód