Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Aktuális: nem működnek a másnaposság elleni szerek

Egyelőre úgy tűnik, nincs csodaszer.

Rossz hír azoknak, akik valamelyik másnaposság ellen hirdetett italban vagy egyéb szerben reménykednek szilveszter után: a tudomány szerint semmi nem fog segíteni az újévi másnaposságukon. Egy új, átfogó kutatás csak nagyon alacsony minőségű bizonyítékokat talált arra vonatkozóan, hogy a másnaposság kezelésére vagy megelőzésére szolgáló, illetve ekként reklámozott megoldások működnek – írja egy sajtóközlemény az EurekAlerten, amit a 24.hu idéz.

Brit kutatók az Addiction szakfolyóiratban jelentették meg tanulmányukat, amelyhez 21 placebo-kontrollált, randomizált kutatást fésültek át a témában. Bár néhány tanulmány statisztikailag szignifikáns javulást mutatott a másnaposság tüneteiben, minden bizonyíték nagyon rossz minőségű volt, általában módszertani korlátok vagy pontatlan mérések miatt. Ezenkívül nem számolt be két tanulmány ugyanarról a másnaposság elleni szerről, és egyetlen eredményt sem sikerült egymástól függetlenül megismételni.

A gyakori fájdalomcsillapítókat, például a paracetamolt vagy az aszpirint nem értékelték placebo-kontrollos, randomizált, kontrollált másnapossági vizsgálatokban. Ezek nyilvánvalóan a másnaposság néhány tünetére megoldást nyújthatnak, enyhíthetik például a dehidratáció okozta fejfájást. A kutatók szerint a jövőbeni tanulmányoknak szigorúbb módszerekkel kell rendelkezniük, például validált skálákat kellene használniuk a másnaposság tüneteinek felmérésére. A nők másnaposság-kutatásban való részvételén is javítani kell – írja a lap.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Életmód